Home page
Haber Menüsü


Türk profesör yapay elmas icat etti
Triboloji’nin Türk dehası Prof. Dr. Ali Erdemir, nanoteknoloji kullanarak geliştirdiği yapay elmas özelliği taşıyan buluşu ile R&D ödülünü 3. kez kazandı.
AA
19 Temmuz 2003 — Prof. Erdemir, R&D ödülünü daha önce 1991 yılında, borik asidin motor ve makinelerde sürtünme ve aşınma özelliğini bularak, 1998 yılında ise geliştirdiği atom karbon bir film kaplama ile sürtünme katsayısını sıfıra indirerek kazanmıştı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Erdemir’e ödül kazandıran yeni buluşu, karbür temelli (karbonun başka bir elementle birleşmesinden oluşan madde) malzemelerin nano yapılı (çok küçük boyutta), bütünleştirilmiş bir karbon tabakasına dönüştürülmesiyle ilgili.
       Türk bilim adamının geliştirdiği, sayısız cihazda kullanılabileceği belirtilen karbon tabakasında, nano boyutlarda elmas, grafit, karbon nano soğanı ve birkaç farklı türde karbon evreleri bulunuyor. Nano yapı sayesinde, karbon tabaka çok yönlü bir işlevlik ve özellik kazanıyor. Geliştirilen teknoloji ile karbon fazların büyüklüğü 5-10 nanometre boyutuna kadar indirilebildi. Bir nanometre, metrenin milyarda biri büyüklüğünde.
       
HİDROJEN DEPOLAYAN YAPAY ELMAS
       Prof. Erdemir’in geliştirdiği nano özellikli karbon elmas tabakada sürtünme katsayısının düşük, ısıya mukavemetin ise çok yüksek olduğu belirtiliyor. Prof. Erdemir, geliştirdiği maddenin yapay bir elmas gibi düşünülebileceğini ve aynen gerçek elmasın özelliklerine sahip olduğunu kaydetti. Buluş, nano yapı sayesinde katalitik amaçlar için de kullanılabilecek. Buluşun bir özelliğinin, hidrojen ve diğer gazların depolanmasına olanak vererek, yakıt hücrelerinde kullanılacak olan hidrojenin depolanmasını sağlamak olduğu bildirildi.


       
       Karbür (karbon ile herhangi bir başka elementinin bileşmesinden oluşan madde) temelli kesici ve delici aletlerin uçlarının, geliştirilen bu teknoloji ile, hem yağlayıcı hem de ısıya çok dayanıklı bir hale dönüştürülmesi mümkün olacak. Ayrıca silikon karbürden yapılan ve her türlü su pompalarında kullanılan yatak yüzeylerinin, nano yapılı karbon tabakasına dönüştürülmesiyle, enerji tasarrufu sağlanabilecek. Uzay araçlarında kullanılan birçok cihaz daha uzun ömürlü olabilecek ve yağlayıcı hale getirilmesi mümkün olacak.
       
KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ
       Türk bilim adamının buluşu, mikroelektromekanik sistemlerin (MEMS) geliştirilmesinde de kullanılabilecek. Bu sistemlerin 1 milimetrenin 10 da 1’i büyüklüğünde olduğu biliniyor. Türk bilim adamının buluşu ile, elektronik endüstrisinde yeni bir çığır açabileceği ifade ediliyor. Geliştirilen nano yapılı malzemeler, hassas teknolojilerde ve biyomedikal alanlarda da kullanılabilecek. Prof. Erdemir’in buluşu ile ilgili yorum yapan uzmanlar, Türk bilim adamının geliştirdiği teknolojinin çok yönlü özelliği dolayısıyla, daha akla gelmeyen birçok alanda kullanılabileceğini belirtiyorlar.
       Buluş Prof. Erdemir ile Illinois Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. Michael McNalian ve Drexsel Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. Yury Gogotsi ile birlikte ortak çalışmaları sonucunda gerçekleşti.
       
R&D ÖDÜLLERİ
       R&D ödülleri, her yıl dünyada 100 önemli buluşun sahibi bilim adamları ve enstitülere veriliyor. Uygulamalı bilimin Nobeli sayılan bu ödülü, teknoloji araştırmalarının temel yayını sayılan R&D dergisi, dünyanın en önemli bilim adamlarından oluşan bir jürinin hakemliğinde veriliyor.
       
PROF. ALİ ERDEMİR KİMDİR?
       1987 yılından beri ABD’nin Chicago kenti yakınlarında bulunan Argon laboratuvarlarında araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Ali Erdemir, 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji bölümünden mezun oldu. Daha sonra 2 yıl İskenderun Demir-Çelik işletmelerinde mühendis olarak çalışan Erdemir, master ve doktora eğitimini Georgia Tech’den alan Dr. Erdemir, 1987 yılında Chicago Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı çalışan Argon Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Prof. Erdemir, buluşlarıyla Triboloji biliminde önemli bir yer edindi. 1998 yılında ‘Discover’ ödülüne layık görülen, ayrıca milyonlarca dolarlık araştırma bağışları kazanan Prof. Erdemir’e 1986 yılında, araştırmaları ile ilgili olarak ‘American National Health’ ödülü verildi. Prof. Dr. Erdemir geliştirdiği ve birçok sahada kullanılan buluşları ile, 6 patent hakkı kazandı. Prof. Dr. Erdemir’in karbon atomdan oluşan film kaplama buluşu, Amerikan Deniz Kuvvetleri, NASA ve silah teknolojisi ile ilgili birçok kuruluş tarafından üretim alanında değerlendiriliyor.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları