| | | Yatırım ödeneklerinde kesinti için kanun gerekmesi nedeniyle, yıl sonuna kadar 1 katrilyon liralık blokajın sürdürülmesi hedefleniyor. Buna karşılık ekonomi yönetimi, 1.7 katrilyon liralık blokajın bir kısmının gevşetilmesine ilişkin sinyalin yatırımcı kuruluşlar ve müteahhitlerce yanlış anlaşılması ihtimaline dikkat çekerek, blokaja rağmen yıl sonuna kadar kuruluşların, Nasıl olsa blokaj kalkar düşüncesiyle harcama yapabileceği endişesi taşıyor.
IMF DE GÜNDEME GETİRDİ ?
IMFnin de aynı endişeyi taşıdığı ifade edilirken, gözden geçirme görüşmeleri sırasında da bunun gündeme geldiği ve IMFnin faiz dışı fazla hesabında bunun dikkate alınabilmesi için garanti istediği öğrenildi.
Bu konuda garanti vermenin güçlüğüne dikkati çeken bürokratlar, ancak Maliye Bakanlığının net bir mesaj vererek, kuruluşların bu tür harcamalarının önüne geçebileceğini dile getiriyor. Bunun, bütçe uygulama talimatı ya da kanun çıkartılarak gerçekleştirilebileceğinin altını çizen bürokratlar, kuruluşlardaki (Yıl sonunda revizyon olabilir) beklentisinin mutlaka silinmesi gerektiğini vurguluyor.
Öte yandan 1 katrilyon liralık blokaj, yatırım ödeneklerinin yüzde 12.5lik bölümünün kullanılamayacağı anlamına gelirken, bu kesintinin bütün yatırımlara aynı oranda yansıtılması düşünülüyor. | |