Home page
Haber Menüsü


Memura ortalama yüzde 9 zam
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin 1 Temmuz’dan itibaren memur maaşlarına ortalama yüzde 9 zam yapıldığını belirterek en düşük maaşlı memura yüzde 15,5’luk zam verileceğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
14 Temmuz 2003— Hükümet, yılın ikinci yarısı için düşük ücret alan memura yüksek , yüksek ücret alan memura da düşük zam yaptı. Yeni düzenlemeye göre, memur maaşları 47 milyon ila 66 milyon lira arasında değişen oranlarda artırıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, devlet memurlarının maaşlarına bu yılın ikinci yarısı için, eşit olarak evli ve iki çocukluysa net 66 milyon liralık zam yaptıklarını bildirdi. Şahin, “Oransal olarak ifade edecek olursak memur maaşlarında ortalama yüzde 9 gibi bir artış sağladık” dedi.
       Başbakan Yardımcısı Şahin, Başbakanlık Merkez Bina’da bu yılın ikinci yarısında uygulanacak memur maaş artışlarına ilişkin bir açıklama yaptı.
       Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in de belirttiği gibi Bakanlar Kurulu’nun gündem maddelerinden birinin de 2003 yılının ikinci 6 ayı ile ilgili memurların maaş konusu olduğunu hatırlatan Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine yetkilileriyle de konuyu ele aldıklarını belirtti.
       Şahin, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere devlet memurları maaşlarında yapılan artışla ilgili olarak, şunları kaydetti:
       “Sayın Başbakan biraz sonra imzalayacak, gerekli prosedür tamamlanacak. Önce taban aylıkta bir artış sağladık. 66 bin puanlık bir artıştı bu. Sonra aile yardımında bir artış sağladık. Eş için 8 milyon 575 bin, her bir çocuk için de 5 milyon 145 bin lira ki, bu evli ve iki çocuklu bir memurun aile yardımı ödeneğini 18 milyon 800 bin lira artırmak anlamına geliyor.Özetle devlet memurlarımızın maaşlarına eşit olarak evli ve iki çocukluysa 66 milyon liralık bir zam verme imkanı doğdu.”
       Hükümetin kararına göre memur maaşlarında ortalama yüzde 9 artış sağlanırken, en düşük aylıklı memur maaşına ise yüzde 15.5’lik zam yapıldı. Şahin, bu artıştan sözleşmeli personelin ve Emekli Sandığı’na tabi emeklilerin de yararlanacaklarını bildirdi. Şahin, yüzde 15.5’lik artış sağlanan kesimin oranının yüzde 41 olduğuna da işaret etti.
       
YENİ İMKANLAR ARANIYOR
       Memurların ne kadar güç şartlar altına yaşam mücadelesi verdiklerini bildiğini söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
       “Bu verdiğimiz bütçe imkanlarının üstünde bir artıştır. Memurlarımız ve yakınları biliyor ki, maalesef borçlu bir ülkeyiz. Borcu borçla karşılayarak ekonomiyi döndürmeye çalışıyoruz. Har vurup harman savuramayız. Dengeleri korumak ve mali disipline uymak zorundayız. Sadece memurları değil, onların çocuklarını da düşünmek zorundayız.”
       Memur maaşlarının kaynağının sorulması üzerine ise Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimim toplanarak bu konuyu görüşeceklerini belirtti ve “Ya yatırımlardan vazgeçersiniz ya da kaynak bulursunuz. Sayın Babacan bir kaç alternatif oduğunu söyledi” dedi.
       
ÇİÇEK: DAHA FAZLA VERME İMKANI YOK
       Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, kamu kesimi toplu sözleşmeleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, bu konuda bir değişiklik olmadığını, beklentilerinin sendikaların hükümetin teklifini kabul ederek imzalamaları olduğunu söyledi.
       Çiçek, “Bu rakamdan daha fazla verme imkanının olmadığını ifade ettik” dedi.
       Çiçek, toplantıda IMF heyetiyle yapılan görüşmelerin de gözden geçirildiğini söyledi. Çiçek, hükümet olarak “kararlılıkların ortaya konulmasından yana olduklarını” belirterek, “Biz hükümet olarak müzakerelerin olumlu sonuçlandırılması ve bir an evvel bitmesinden yanayız. IMF’yle sürdürdüğümüz bu müzakerelerde kararlılığımızı ortaya koymaktan yanayız. Uygulanan program Türkiye’nin menfaatinedir ve kararlılıkla yürütülecektir” dedi.
       Hükümet sözcüsünün verdiği bilgiye göre, toplantıda yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırımları ve Eximbankın hizmetleri de görüşldü.
       
MESLEKLERE GÖRE ZAM ORANLARI
       Zam sonrası, aile yardım ödeneği dahil evli ve iki çocuklu memur maaşlarındaki artış şöyle gerçekleşti:
       
       Genel müdür maaşı % 2,8;
       Memur maaşı % 8,6;
       Hizmetli maaşı % 15,5;
       Öğretmen maaşı % 11,7;
       Vali maaşı % 2,8;
       Kaymakam maaşı % 7,1
       Hakim maaşı % 2,9;
       Avukat maaşı % 8;
       Başkomiser maaşı % 7,1;
       Polis maaşı % 8,9;
       Uzman doktor maaşı % 6,8;
       Hemşire maaşı % 12,7;
       Profesör maaşı % 3,4
       Araştırma görevlisi maaşı % 9,8
       Vaiz maaşı % 10,6
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları