Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: Kurla bir sorunumuz yok
TÜSİAD Başkanı Özilhan, döviz kurunun baskıyla oluşmaması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, “Dolayısıyla bizim, kurun oluşumuyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok” dedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Temmuz 2003— IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti, TÜSİAD Başkanı Özilhan ve bazı üyelerle, Swissotel’deki akşam yemeğinde biraraya geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, döviz kurunun baskıyla oluşmaması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, “Dolayısıyla bizim, kurun oluşumuyla ilgili herhangi bir sorunumuz yok” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaklaşık 2.5 saat süren yemekli toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Özilhan, IMF heyetiyle karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını, kendilerinin genelde makro ekonomik dengelerin yolunda gittiğini, enflasyonun düşüş trendini koruduğunu, ilk 3 aylık gelişmelerin, büyümenin pozitif olduğunu ve bu yıla dair hedeflerin tutacağını ifade ettiklerini söyledi.
       
REEL SEKTÖR IMF’DEN DEĞİŞİKLİK İSTEDİ
       Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, İstanbul’daki temaslarına bankacılık ve reel sektör temsilcileriyle başladı.
       Moghadam ve beraberindeki heyet, sabah saatlerinde önce Türkiye Bankalar Birliği Merkezi’nde bankacılarla ardından; Türkiye İhracatçılar Meclisi ve MÜSİAD üyeleriyle bir araya geldi. TBB Başkanı Ersin Özince, görüşmenin tanışma niteliği taşıdığını belirtirken; TİM IMF’ye öneriler içeren bir mektup sundu.
       
TİM’DEN MOGHADAM’A MEKTUP
       Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti ile görüşen Türkiye İhracatçılar Meclisi, IMF’ye, Başkan Oğuz Satıcı’nın kaleme aldığı bir mektup sundu.
       Mektupta, Merkez Bankası’nın kısa vadeli para politikaları kapsamında, iç borcun çevrilmesini de hesaba katan bir biçimde programın revize edilmesi önerisinde bulunuldu.
       Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin 2001 krizine yol açan cari açığı yeniden tetikleyecek seviyeye getirdiği belirtilen yazıda, “Dalgalı kur rejiminde, bu meselenin piyasa refleksiyle aşılacağını iddia etmek büyük risk almaktır. Bunun neden olacağı iktisadi ve sosyal sorumluluklardan tedirginiz” denildi.
       Mevcut IMF politikalarının bu gerçeği hesaba katmadan hedfelerine ulaşamayacağının vurgulandığı mektupta ayrıca, bu yıl hedeflenen 45-46 milyar dolarlık ihracat hacmine, aşırı değerli TL nedeniyle, erişilmesinin mümkün görülmediği ifade edildi.
       
ORAKÇIOĞLU: REVİZYON GEREKLİ
       Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu, öğle yemeğinde bir araya geldikleri IMF heyetinden, ekonomik programın üretimi destekleyen bir şekilde revize edilmesini istediklerini söyledi.
       Görüşmenin ardından CNBC-e’ye konuşan Orakçıoğlu, Moghadam’ın, “Daha çok dinleyerek bir şeyler öğrenmeye çalıştığını” söylediğini kaydetti.
       Kur ile maliyetler arasındaki farkın giderek büyüdüğünü belirten orakçıoğlu, mevcut yaklaşımlardan ihracatın olumsuz etkilendiğini heyete ilettiklerini vurguladı.
       Faiz dışı fazlanın tek hedef olmamasını isteyen Orakçıoğlu, üretimin ve insani boyutun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. orakçıoğlu, döviz kuru politikası konusunda Hazine, Merkez Bankası ve IMF’nin birlikte çalışarak bir strateji belirlemesi gerektiğinin de altını çizdi.
       
BAYRAMOĞLU: IMF İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI BÜYÜK
       IMF heyetinin ilk kez ziyaret ettiği ve AKP’ ye yakınlığıyla bilinen MÜSİAD’ın Başkanı Ali Bayramoğlu, Fon temsilcileriyle kur politikası ve iç borçlar konusunda görüş ayrılığında olduklarını söyledi.
       Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bayramoğlu, heyete, Türkiye’de krizlerin yanlış kur politikalarından kaynaklandığını anlattıklarını ve TEFE, TÜFE, faiz oranları ve enflasyon rakamlarının temel alındığı hesaplamalarla belirlenecek kurların 3 ayda bir açıklandığı kur politikası önerdiklerini söyledi.
       IMF heyetine iç borçların da yeniden yapılandırılmasını önerdiklerini söyleyen Bayramoğlu, Türkiye’de enflasyonun sorunların nedeni değil sonucu olduğu yönündeki görüşlerini yineledi.
       
ÖZİNCE: BANKACILIK SORUN YAŞAMAZ
       IMF heyeti, sabah saatlerinde de Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldi. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, görüşme sonrası açıklamasında, “Bankacılık sektörünün geçmişteki sıkıntıları bir daha yaşayacağını sanmıyorum. Sistem öyle değişti, uluslararası normlara ulaştı ki iki bankanın bilinmeyen durumları ile sistem değişiklik göstermez” dedi.
       Moghadam’la yapılan görüşmeyi tanışma toplantısı olarak nitelendiren Özince, İcra İflas Yasası konusunda bankacılık sektörününün görüşlerinin daha fazla ele alınması gerektiğini dile getirdiklerini de belirtti.
       Görüşmeye, IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk yanı sıra, TBB Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kubilay Cinemre de katıldı.
       IMF heyeti, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) bazı Yönetim Kurulu üyeleriyle de The Marmara Oteli’ndeki akşam yemeğinde biraraya gelecek.
       
RESMİ TEMASLAR YENİ BAŞLAYACAK
       Bu arada, IMF heyeti 18 Temmuz’a kadar resmi temaslarını Ankara’da sürdürecek.
       Görüşmede, Mayıs ayında başlayan 5. gözden geçirme ile ilgili kaydedilen gelişmelerin ele alınması yanında, özellikle bütçe gelişmelerinin değerlendirilmesi bekleniyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları