Home page
Haber Menüsü


2004 yıl sonu hedefleri
Yüksek Planlama Kurulu’nun, 2004 Yılı Programı ve Mali Yıl Bütçesi Makro Çerçeve Kararı’nda tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 12 olarak öngörülürken, büyümenin ise yüzde 5 olması bekleniyor.
Ankara
AA
6 Temmuz 2003— Gelecek yıla dönük ortalama dolar kuru ise 1 milyon 920 bin lira olarak belirlendi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK), “2004 Yılı Programı ve Mali Yıl Bütçesi” Makro Çerçeve Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
       YPK’nın kararında, Makro Politikalar ve Büyüklükler kapsamında sürdürülebilir bir büyüme ortamının oluşturulması amacına yönelik, sağlam bir mali yapının oluşturulması ve enflasyonun mevcut seviyesinden daha da aşağılara çekilmesi hedefleri çerçevesinde, 2004 yılında da öngürülen faiz dışı fazla hedefine ulaşarak mali disiplini sağlamak, öncelikler arasında gösterildi.
       
MAKRO BÜYÜKLÜKLER
       Bu politikalar çerçevesinde 2004 yılı sonu itibariyle tüketici fiyatları endeksindeki artışın yüzde 12, GSMH deflatörünün yüzde 12.5 ve GSMH büyümesinin de yüzde 5 olması öngörüldü.
       Kararda, Bütçe Politikaları ve Büyüklükler tarif edilirken, bütün kamu kurum ve kurulaşlarının bütçe hazırlama süresince yapılacak çalışmalarda kendi kurumsal öncelik ve dengelerinin yanı sıra ülke ekonomisinin öncelik ve imkanlarını da göz önünde bulunduracaklarına vurgu yapıldı.
       Bu arada YPK kararı uyarınca, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren genel bütçeli daireler ile katma bütçesi daireler, 1 Ocak 2005 tarihinde itibaren mahalli idareler, sosyal güvenlik kurumları, kamu tüzel kişiliğine sahip kurul ve üst kurullar, fonlar ile bütçenin yatırım ve transfer tertibinden yardım alan kurum ve kurumluşlar ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren döner sermeyeli kuruluşlar ile diğer kurum ve kuruluşlar (kamu iktisadi teşebbüsleri hariç), bütçelerini “analitik bütçe” sınıflanmasına uygun olarak hazırlayıp uygulamaya başlayacaklar.
       
ORTALAMA DOLAR KURU VE ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR
       YPK, 2004 yılında kuruluşların yabancı para cinsinden yapacakları harcamalar için gösterge niteliğinde olmak üzere, ortalama Dolar kurunu da, 1 milyon 920 bin lira olarak belirledi. Kararda öncelik yatırımlar da düzenlendi. Buna göre, kamu bazındaki ödenek tahsislerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden 2004 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projelere, uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış öncelikli projelere, yatırım programında yer alıp, dış finansmanı sağlanarak önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış öncelikle projelere, başlatılmış bulunan diğer projelere bağlantılı veya eşzamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken öncelikli projelere, afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projelere ağırlık verilecek.
       YPK ayrıca, kamu yatırım programında son iki yıldır sürdürülen rasyonelleştirme faaliyeti kapsamında, ilk aşamada, yatırım programlarında yer aldığı halde yapılabilirliğini ve önceliğini yitirmiş önemli sayıda projeyi programdan çıkararak, 2003 yılı Yatırım Prggramında yer alan projelerin ortalama tamamlanma süresini büyük oranda azalttı. Acil ve çok zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacak.
       
TAŞIT ALIMI YOK
       Gelecek yıl kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak. Yatırım programına, çok zorunlu haller dışında yeni dış kredili proje alınmayacak.
       Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden, 2004 yılı yatırım programında yer alan projelere yıl içinde kullandırılabilecek ek ödenek tutarı ise proje bazında 5 trilyon lirayı geçemeyecek. Karar uyarınca 2004 yılında, 2003 yılı sonu itibariyle fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75’in altında olan idari bina niteliğine haiz kamu hizmet binalarının (afet hasarlarının giderilmesine ilişkin olanlar hariç) yapımı, ihmal edilebilir düzeyde ödenek tahsisi yoluyla durdurulacak. Lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı başlatılamayacak. Yatırım programında devam eden bu tür nitelikli projeler, “iz ödenek” ile durdurulacak.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları