Home page
Haber Menüsü


Clint Eastwood  
Clint Eastwood   Western filmlerinin efsane oyuncusu Clint Eastwood, son dönemlerde çektiği aksiyon ve polisiye yapımlarla her dönemin starı olduğunu kanıtladı.

NTV-MSNBC  
   7 Ağustos—  Uzun boylu, deri kıyafetli bir adam.. Yumuşak ses tonu, sert bakışlarıyla tam bir tezat oluşturuyor. O, Clint Eastwood. 1960’lardan beri, sahip olduğu ikonluk statüsünü kimselere kaptırmaya niyetli görünmüyor. Ünlü oyuncunun son filmi “Space Cowboys-Uzay Kovboyları” ABD’de gösterime girdi. 

   
 
       
    MSNBC News ARŞİV: SİNE-PORTRELER
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Televizyon için çekilmiş western filmlerinden tüm dünyaya açılan ve gezegenin dört bir yanında ilah haline gelen, yakın zamanlarda ünvanlarına bir de yönetmenliği ekleyen kült isim.. “Malpaso” adını verdiği yapım şirketiyle orta bütçeli, kimi zaman açıkça ticari, kimi zaman ise etkileyici, öznel ve tutkulu filmlere imza atan Eastwood, sinema tarihinin en unutulmaz isimleri arasındaki yerini çoktan aldı kuşkusuz..

Clint Eastwood        Çocukluğunu buhran döneminde California’da geçiren sanatçının annesi ve babası yol işçileriydi. Liseyi bitirdikten sonra kendisi de orman işçiliğinden taverna piyanistliğine kadar çeşitli işlerde çalışan Eastwood, Amerikan ordusunda yüzme hocalığı da yapmıştı. Ordunun maddi desteği sayesinde Los Angeles City College’i bitiren aktör, Universal şirketiyle yaptığı ilk anlaşmada “Francis in the Navy” (Bahriyeli Francis) adlı filmde rol almıştı. Pek çok B sınıfı yapımla devam ettiği sinema kariyeri, New York’a taşınmasının ardından “Rawhide” adlı televizyon dizisinde bir rol kapmasıyla değişti.
       
MİNİMALİST ANLATIMI TAKDİR TOPLADI
       Televizyon dünyasının sıkı programcılık anlayışı ve bol pratik tecrübesi, sonradan kendisine ün kazandıran ve stilini oluşturan minimalist anlatımını geliştirmesine yardımcı oldu. Aslında Eastwood’u ilk takdir edenler Avrupalı seyirci ve eleştirmenlerdi. Sergio Leone’nin İspanya’da filme aldığı bir western üçlemesinde parlayan oyuncu kuvvetli, az ve öz konuşan, ölümcül tiplemesiyle Avrupalılar’ı fethetti. “A Fistfull of Dollars”, “For a Few Dollars More” ve “The Good, the Bad, and the Ugly”, western klasikleri haline gelip Eastwood’u uluslararası starlık mertebesine taşıdılar. Yönetmen Don Siegel ile birlikte çalıştığı “Coogan’s Bluff”, aktörün yüzünü yeniden yeni dünyaya çevirmesine vesile olan film oldu.

Clint Eastwood
       
       Eastwood’un ekranlarda ikinci parlayışı, Don Siegel yönetimindeki “Dirty Harry” ile gerçekleşti. Eastwood bu filmde, suçluları soruşturmaktansa vurmayı tercih eden haşin bir polis müfettişini canlandırdı. Aktör, canlandırdığı karakterler için “doğru ve yanlış üzerine keskin ve isabetli bir tavır geliştirmiş, çoğunlukla umursamaz adamlar” yorumunu yapıyor ve ekliyordu: “Benim filmlerim ahlak adına bir şey söyler, politik bir söylemi yoktur.”
       
DEĞİŞİK TÜRLER DE DENEDİ
       Erkeksi tavırlarıyla aksiyon filmlerinin yıldızı haline gelen Eastwood, “Every Which Way But Loose” ve “Any Which Way You Can” gibi birkaç popüler komedi filminde de rol aldı. “Bird”de, içinde barındırdığı “yoğun bir iç dünyası olan ve dış dünyayla iletişim kurmakta güçlük çeken, acı çekmiş adam”ı, caz müzisyeni Charlie Parker rolünde konuşturdu. Görsel kontrolü sayesinde “High Plains Drifter”, “Pale Rider” gibi alışılmışın dışında westernler ile “Sudden Impact” ve “Tightrope” gibi feminist yaklaşımlar içeren polisiyelere imza attı.
  Bazı filmleri
Space Cowboys(2000)
True Crime(1999)
A Soldier' Daughter Never Cries(1998)
Absolute Power(1997)
The Bridges of Madison County(1995)
A Perfect World(1993)
In the Line of Fire(1993)
Unforgiven(1992)
The Rookie(1990)
White Hunter Black Heart(1990)
The Dead Pool(1998)
Pale Rider(1985)
City Heat(1984)
Tightrope(1984)
Sudden Impact(1983)
Any Which Way You Can(1980)
Escape from Alcatraz(1979)
Every Which Way but Loose(1978)
The Man with No Name(1977)
Magnum Force(1973)
Dirty Harry(1971)
The Beguiled(1971)
Two Mules for Sister Sara(1969)
Coogan's Bluff(1968)
The Good, the Bad, and the Ugly(1966)
For a Few Dollars More(1965)
A Fistful of Dollars(1967)
Never Say Goodbye(1956)
Tarantula(1955)
Francis in the Navy(1955)

       Ne var ki Eastwood’un ticari açıdan güvenilirliği, 80’lerin sonlarında sallantıya girdi. Çektiği beşinci “Dirty Harry” filmi “The Dead Pool”, ilk filmlerin başarısından çok uzak bulundu. “The Rookie”, “White Hunter, Black Heart” ve “The African Queen”, gişede büyük başarısızlığa uğradı. Ancak 1992 senesinde “Unforgiven” ile Eastwood, maddi ve manevi bir rehabilitasyon yaşayabildi. Eastwood bu western ile en iyi film ve en iyi yönetmen dalında Oscar dahil pek çok ödlle onurlandırıldı. David Webb Peoples tarafından 1976’da yazılan ahlaki öyküde Eastwood, geçmişteki görkemli karakterlerine yeniden yaklaştı. Zaten film de 100 milyon barajını aşarak büyük bir hasılat başarısı yakaladı.
       Aktörün bir sonraki hiti “In the Line of Fire” da yine bir gişe zaferiyle sonuçlandı. Bu politik gerilim filminden sonra çektiği “A Perfect World” ile Eastwood, 90’lı yılları da başarıyla kapatmış oldu.
       Eastwood’un hem yönetip hem oynadığı son filmi “Space Cowboys” bu hafta Amerikan sinemalarında gösterime girdi. İddialı olan filmin nasıl bir tepki uyandıracağı merakla bekleniyor.
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları