Home page
Haber Menüsü


İŞKUR’a Meclis’ten onay çıktı
İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun Türkiye İş Kurumu olarak yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Ankara
AA
25 Haziran 2003— Yasaya göre, “istihdamın korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmakve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere Türkiye İş Kurumu” kurulacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İŞKUR, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren vize ve tescil işlemleri dışında Muhasebe-i Umumiye Kanunu hükümlerine tabi olacak. Kurum, Sayıştay tarafından denetlenecek.
       
İŞKUR’UN GÖREVLERİ
       Yasada İŞKUR’un görevleri şöyle sıralanıyor:
* Ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına katkıda bulunmak; istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği azaltıcı tedbirlerin geliştirilmesine yardımcı olmak ve uygulamak; işsizlik sigortası işlemlerini yürütmek.
* İşgücü piyasası verilerini derlemek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulu’nu oluşturmak ve kurul çalışmalarını koordine etmek; işgücü arz ve talebine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak.
* İş ve meslek analizleri yapmak, yaptırmak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri vermek, verdirmek.
* İşçi isteme ve iş aramanın düzene bağlanması için çalışma yapmak, işgücünün uygun işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işgücü bulunmasına ve yurtdışı hizmet akitlerinin yapılmasına aracılıketmek, şirketlerin yurt dışına işçi göndermesine ilişkin işlemleri yapmak.
* Gerektiğinde faaliyet alanıyla ilgili ihalelere katılarak yurtiçi veya uluslararası kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.
* AB ve uluslararası kuruluşların işgücü, istihdam ve çalışma hayatına ilişkin olarak aldıkları kararları izlemek.
       
İŞKUR’UN YAPISI
       İŞKUR Genel Kurulu’nda değişik kamu kurumları, en fazla üyeye sahip üç işçi ve işveren konfederasyonu, TOBB, TESK, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, YÖK ile kurumca belirlenecek kamu görevlileri sendikasından temsilci yer alacak.
       Genel Kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın çağrısı üzerineiki yılda bir Kasım ayında olağan, gerekirse olağanüstü toplanacak. İŞKUR Yönetim Kurulu 6 kişiden oluşacak, kurumun en yüksek karar ve yönetim organı olacak.
       İŞKUR ile İşsizlik Sigortası Yönetim Kurulu aynı kişilerden oluşacak, ayrıca TESK de burada temsil edilecek. Kurumun merkez örgütü için 681, taşra örgütü için 2 bin 399 olmak üzere toplam 3 bin 80 kişilik kadro verilmesi de öngörülüyor.
       İŞKUR’un taşra örgütü, il müdürlüklerinin yanı sıra merkez nüfusu 100 bin ve yukarı olan ve SSK’ya tabi çalışan sayısı 10 binin üzerindeki ilçelerden gerekli görülenlerde kurulacak şube müdürlüklerinden oluşacak. İllerde valinin başkanlığında, belediye başkanının yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan il istihdam kurulları kurulacak.
       Görüşmeler sırasında verilen bir önergenin kabul edilmesiyle bu kurullarda o ildeki köy ve mahalle muhtarlarından da birer temsilci bulundurulması benimsendi.
       
ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI
       Yasa, iş arayanların uygun işe yerleştirilmesi ve çeşitli işler için uygun işçi bulunmasına aracılık etmek için özel istihdam bürolarıkurulmasına da olanak sağlıyor. Özel istihdam büroları, İŞKUR’dan izinalmak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşları dışında iş ve işçi bulma faaliyetlerinde bulunabilecek. Yurtdışı iş akitlerinin Kurum’a onaylatılması zorunlu olacak.
       Özel istihdam bürolarını açabilmek için Türk vatandaşı ve en az lisans düzeyinde öğrenim görme koşulunun yanı sıra belirli suçlardan hüküm giymemiş olmama koşulu aranacak. Bu bürolara verilen faaliyet izni üç yıl olacak ve aynı sürelerle uzatılabilecek.
       Özel istihdam büroları, iş arayanlardan hangi adla olursa olsun menfaat sağlayamayacak ve ücret alamayacak. İşe yerleştirme karşılığında sadece işverenden ücret alınacak. Ancak yönetmelikle belirlenecek meslekler ve üst düzey yöneticiler için işe yerleştirilenlerden ücret alınmasına izin verilebilecek.
       Yasa, özel istihdam bürolarının faaliyetlerine ilişkin gerekli belgeleri İŞKUR’a onaylatmaması durumunda 250 milyon liradan 1 milyar liraya kadar değişen idari para cezaları da getiriyor. Yasadaki düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
       
BAKAN’DAN TEŞEKKÜR
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, tasarının kabul edilmesinden sonra teşekkür etmek için söz alarak, yeni düzenlemenin ekonomiye, çalışma hayatına ve işsizlik sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacağını belirtti.
       Başesgioğlu, uygulamaları yakından izleyeceklerini kaydederek, olası aksaklıkları düzelteceklerini söyledi. TBMM Başkanlığı’na ilk olarak 16 Mayıs 2000 tarihinde sunulan tasarı, bu hükümet döneminde yenilenmişti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları