Home page
Haber Menüsü


Selçuk Gürışık
Topkapı Sarayı’nda ‘Keçe Sergisi’
Türkiye’de aldığı eğitim ve kültürü Londra’daki tasarım ve moda eğitimiyle pekiştirip kaynaştıran Selçuk Gürışık, birikimini Topkapı Sarayı’nda düzenleyeceği Keçe Sergisi ile her kesimden insanın ilgisine açıyor.
NTV-MSNBC
    24 Haziran 2003—  Yerel değerlerimizi evrensel düzeyde geçerli çağdaş bir boyuta taşıyan bu proje, sanatçının İngiltere’deki Central Saint Martins College of Art and Design için hazırladığı doktora tezinin final bölümü. 27 Haziran - 17 Eylül 2003 tarihleri arasında yaklaşık üç ay boyunca açık kalacak sergide, Anadolu’da kuşağının belki de son temsilcileri olarak görülen 20 keçe ustasının çalışmalarının yanı sıra Selçuk Gürışık’ın modern keçe tasarımlarına yer verilecek.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Topkapı Sarayı Keçe Sergisi’ni tasarlayan Selçuk Gürışık aynı zamanda, Londra’daki British Museum’da ‘Contemporary Anatolian Felt’ adlı daimi serginin de tasarımcısı. British Museum ve Topkapı Sarayı Müzesi’nin ortak çalışma fikri de buradan doğmuş.
       
“ŞEFFAF VE SICAK” MÜZECİLİK ANLAYIŞI
Topkapı Sarayı

       Sergi süresince Topkapı Sarayı’nın bacaları, özel olarak üretilmiş keçelerle kaplanacak.
       Keçe sergisinin Topkapı Sarayı Müzesi’nde gerçekleştirilmesi öncelikle mekânın taşıdığı tarihsel ve kültürel özelliklerden kaynaklanıyor. Çağdaş müzecilik tekniklerine uygun olarak tasarlanan keçe sergisi, bu anlamda Topkapı Sarayı Müzesi’nde bir ilk olma özelliği de taşıyor. Topkapı Sarayı Keçe Sergisi şeffaf ve sıcak müzecilik anlayışıyla her kesimden insana ulaşmayı hedefliyor.
       
YEREL DEĞERLERİ DÜNYA YENİ KEŞFEDİYOR DEĞİL…
       Osmanlı İmparatorluğu, Londra’daki Crystal Palace’ta 1851 yılında düzenlenen ilk sanayi fuarına ağırlıklı olarak keçe ve diğer el sanatı ürünleriyle katılmıştı. Keçe bu fuarda Kraliçe Victoria’dan ‘Altın Kalite Madalyası’ almıştı.
       “Bir buçuk asır önceki bu uluslararası takdirin arkasını neden getiremediğimizin cevabını bulmak zor değil. Türk sanayii marka yaratma hedefine kendi kültürü dışındaki tasarım teknik ve felsefelerini adapte ederek ulaşamaz” diyerek yola çıkan sanatçı, Topkapı Sarayı Keçe Sergisi ile kendi kültürümüzün içinden gelen, geçmişimizle desteklenen yeni tasarımlarla buluşma olanağı sunuyor.


       Sergi, keçe sanatının ruhunda var olan usta-çırak ilişkisini bir eğitim biçimi olarak da yeniden gündeme getiriyor… Selçuk Gürışık’ın performansı; ülkeler arası uzmanların bir araya getirildiği bir ortamda kendi kültürümüzün tanıtımının yanı sıra, yok olan değerlere sahip çıkılmasını evrensel boyutta vurgulamayı da amaçlıyor.
       
Keçe nedir?

       
SELÇUK GÜRIŞIK KİMDİR?
       Keçeyi British Museum’a taşıyan sanatçı, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde eğitim gördükten sonra Londra’ya giderek Central Saint Martins College of Art and Design’da Tekstil ve Moda bölümünü bitirdi. Manchester Metropolitan Üniversitesi Moda Bölümü’nden master derecesi aldıktan sonra Türkiye’ye döndü. Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil ve Moda Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.


       1990 yılında, sanat yönetmenliği ve dekor-kostüm tasarımlarıyla tiyatro ve sinema yaşamına adım attı. 1992’de New York, 1995’te Spoletto’da uluslararası tiyatro, performans, çağdaş dans projelerine kendi tasarımlarını uyguladı.
       1997’de Central Saint Martins College of Art and Design, Gürışık’ın keçe araştırmalarını Ph.D programına aldı. Tez konusunu ‘Türk El Sanatı Keçenin Kültürel ve Ekonomik Değerleri arasındaki Paradoks ve Karşıtlıklar’ olarak başlıklandırdı.
       İlk kez 1994’te gerçekleştirilen ve katılan sanatçıların eserlerini yöreye gelerek yarattıkları Assos Gösteri Sanatları Festivali’nin kurucu üyesi olan sanatçı, 2001’de British Museum’da daimi olarak sergilenmesi kararlaştırılan ‘Güncel Anadolu Keçeleri’ koleksiyonunun kuratörlüğünü üstlendi. Haziran 2003’te ise Washington Textile Museum’ın iki yılda bir gerçekleştirdiği International Oriental Carpets and Rare-Textiles Conference (ICOC) kapsamındaki ‘Poster Session’ ve genel sergiye katılacak.
       
ETKİNLİK TAKVİMİ
       Sergi açılışı: 27 Haziran 2003
       Konferans (A Day of Conference): 28 Haziran 2003
       Giysi Performansı: Eylül 2003
       Sergi kapanışı: 17 Eylül 2003
       www.selcukgurisik.com
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları