Home page
Haber Menüsü


Ziraat Bankası ve Western Union ortak hizmet anlaşması imzaladı.
Çağlar: Ziraat, derhal özelleştirilebilir
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Banka’ya talip çıkması halinde derhal satılabileceğini söyledi.
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
    16 Haziran 2003—  Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası’na talip çıkması halinde bugün dahi özelleştirilebileceğini söyledi. Çağlar, dünyanın en yaygın ve hızlı para transferi şirketi Western Union’ın Ziraat Bankası şubelerinden hizmet vermeye başlamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısı ardından, CNBC-e canlı yayınına konuk oldu.  

   
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Nemalarda sorun Ziraat Bankası'nda
MSNBC News "Ziraat'in özelleşmesinde engel yok"
MSNBC News Ziraat Bankası'nda devir teslim
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Uluslararası konjonktürün Ziraat Bankası büyüklüğünde bir varlığın özelleştirmesini zorlaştırdığını belirten Çağlar, bunun zaman alabileceğini ifade etti.
       Hükümetin Borsa yoluyla özelleştirmeye yaklaşımı kapsamında Ziraat Bankası’nın durumunu da değerlendiren Çağlar, “24 milyar dolarlık bir varlığa sahip bankanın, borsa yoluyla satılma mümkün görünmüyor” dedi.
       Çağlar, Ziraat Bankası ile Halkbank’ın birleşmesinin son alternatif olması gerektiğini belirterek, “Her iki banka da kara geçmiş, kendi düzenine sahip bankalar. Birleşme düşünülmemeli” dedi.
       Çağlar, Halkbank’ın kesinlikle satılmasından yana olduğunu da vurgulayarak, “Halk Bankası’nın kesinlikle satılmasından yanayım. Bu ekonomik bir değer, mutlaka alıcısı vardır. Bu işe ilgi duyan yurtdışı yatırımcılar, yurtiçinden ilgi duyan odalar var. Onlara belki satılması gündeme gelebilir” dedi.
       Can Akın Çağlar, kamu bankalarının görevleri konusunda bir yeniden yapılanmanın söz konusu olduğunu belirterek, “Ziraat Bankası ve kamu bankalarına bakışımız; sadece sermayeleri devlet olan ancak yönetim ve çalışma esasları tamamen ticaret bankacılığı mantalitesi içinde, kendi bütçe gelir gider dengeleri içinde hareket eden bir anlamda özerk bir yapıya kavuşmuş bankacılık anlayışındayız” diye konuştu.
       Ziraat Bankası’nın nasıl satılacağı konusunun daha sonra gündeme geleceğini belirten Çağlar, bankanın sadece tarımı finanse eden görüntüden çıkarak, reel sektöre de yönelmek istediklerini söyledi.
       
“ZORUNLUDA GÜNAH KEÇİSİ ZİRAAT”
       Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı’nda biriken anaparanın dağıtılması aşamasında yaşanan sorunları da değerlendirdi. Çağlar, “Ödemelerde yaşanan sıkıntılar için bir suçlu aranıyordu. Günah keçisi Ziraat Bankası oldu” derken, sorunun kaynağında sistemin hatalı kuruluşunun olduğunu söyledi.
       Çağlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi yapılarda çalışanların çok farklı yapılarda görev yapması nedeniyle nema ödemelerinde sorun yaşandığını belirterek, bunların çözülmesi için idari karar gerekebileceğini vurguladı.
       
PARA TRANSFERİNİN ONDA BİRİ WU’DAN
       Western Union Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Hikmet Ersek de, şirketin yılda 2 trilyon dolardan fazla işlem yaptığını, 3 milyon üye işyeri ve 350 milyondan fazla plastik kart kullanıcıları bulunduğunu bildirdi.
       Ersek, geçen yıl gelirlerinin önceki yıla göre yüzde 13 artarak 7.6 milyar doları aştığını, 2002’de gelirlerindeki yüzde 25’lik uluslararası payın, 2007’de yüzde 40’lara çıkmasını öngördüklerini kaydetti.
        Hizmet noktalarının yüzde 43’ünün bankalar, yüzde 33’ünün postaneler ve yüzde 24’ünün de özel kurumlardan oluştuğunu belirten Ersek, IMF verilerine göre, dünyada yılda 138 milyar dolar civarındaki para transferinin yüzde 12’sini Western Union’ın yaptığını bildirdi.
        Western Union Türkiye Direktörü Gonca Açıkalın ise, ABD’de kovboylar döneminde atlı arabayla para ve telgraf taşıyarak işe başlayan şirketin, bugün dünyada 150 binden fazla noktadan hizmet verdiğini söyledi.
        Türkiye’de hedef kitle olarak her kesimi gördüklerini ifade eden Açıkalın, kullandıkları sistemde banka hesabına gerek olmadığını, güvenliği sağlayan şifre ve kimlikle birkaç dakikada para transferinin gerçekleştirilebildiğini ifade etti.
        Açıkalın, Western Union’ın Türkiye’de MNG Bank, Finansbank, Dışbank, Oyakbank ve Denizbank’la da çalıştığını bildirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları