Home page
Haber Menüsü



Bronz bir ten için yazı beklemeyin
Artık bronzlaşmak için sıcakların gelmesini beklemeye, havuzlara, denize koşmaya gerek kalmadı. Solaryum bizi sıcakları bekleme derdinden kurtarıyor.
    17 Mayıs 2004 —  Tabii ki solaryumda da olsa sağlıklı bronzlaşmanın incelikleri var. Solaryum ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler ve merak ettiğiniz soruların cevapları.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İnsanlar cilt tiplerine göre güneş ışınlarına karşı değişik şekilde tepki gösterirler. Güneş ve solaryum ışınları ile dost olabilmek için cilt tipinin iyi tanınması gerekir. Dünya üzerinde 6 değişik cilt tipi dikkate alınırken, Avrupa’da bunlardan sadece ilk dördü görülür.
* Cilt Tipi - 1 ( Orta Avrupa’lıların ortalama % 2’si ): Çok açık cilt rengi, kızıl saçlar, mavi gözler, güneş yanmasına çok eğilimli.
       * Cilt Tipi - 2 ( Orta Avrupa’lıların Ortalama % 12’si ): Açık cilt rengi, sarı ile açık kahverengi arası saç rengi, maviden griye doğru veya yeşil renkte gözler, güneş yanmasına eğilimli.
       * Cilt Tipi - 3 ( Orta Avrupa’lıların Ortalama % 78’i ): Buğday rengi cilt,koyu sarışından kahverengiye kadar saç rengi, gri ile kahverengi arası göz rengi, güneş yanığına orta derecede eğilimli.
       * Cilt Tipi - 4 ( Orta Avrupa’lıların Ortalama % 8’i ): Açık kahverengi ile koyu kahverengi arasında cilt rengi, saçlar ve gözler koyu renkte, güneş yanığı tehlikesi yok denecek kadar az.
       
BRONZLUK
       Bronzluk vücudun kendini güneş ışınlarına karşı koruyan bir oluşumu olup, cildin ışıktan koruyucu önlemleri ( pigmentleme ve ışık seti ) tam manasıyla oluştuğunda 40 kat gücünde bir ışıktan korunma sağlanmış olur. Solaryum cihazında gerçekleşen bronzlaşmada yaşanan olaylar doğal bronzlaşmadaki olaylarla aynı olup, çok değişken olabilen doğal güneş ışınlarının aksine solaryum ile güneşlenme sırasında bu ışınlar istediğimiz şekilde ayarlanabilir.
* İlkbaharda Solaryum: İlkbahar yorgunluğuna karşı etkilidir. Cilde özgü bir ışık korunması sağlar. Cildi yaz mevsimine hazırlar.
       * Sonbaharda Solaryum: Yaz mevsimini uzatır. Sağlıklı ve dinlenmiş bir görüntü sağlar. Kışa hazırlar.
       * Yazın Solaryum: Tatile hazırlar. Evde geçirilecek bir tatil için teselli eder. Yaz sıcağı olmadan bronzlaştırır.
       * Kışın Solaryum: Daha iyi bir moral için ortam hazırlar. Sağlığı güçlendirir. Dinamik- aktif bir görünüm sağlar.
       
SOLARYUMA GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
       Aşırıya kaçmadan mantıklı şekilde bronzlaşmak en önemli kural olup, bunun anlamı da günde en fazla bir güneşlenmedir.
       Genel kural: 2-3 hafta içinde en çok 10 güneşlenme. Bunu takip eden zaman içinde kazanılan bronzluğu korumak için haftada 1-2 güneşlenme yeterlidir. Ayrıca aşağıdaki hususların da dikkatte alınması gerekir :
* Gireceğiniz cihazın gücüne ve ten renginize uygun olarak seansları doğru ayarlamak gerekir. Otoritelerce senede 50 güneşlenme zararsız olarak kabul edilir.
* Bronzlaşma öncesinde cilt bütün kozmetik ürünlerinden tamamen temizlenmiş olmalı ve saat, kolye gibi bütün takılar çıkarılmalı.
* Parfüm veya Parfüm içeren bir kozmetik ürünü ile solaryuma girilmemeli.
* Solaryum için üretilen özel ürünler olmadıkça, solaryum cihazında hiçbir güneş ürünü kullanılmamalı.
* Bir ilaç kullanılıyorsa, ışığa karşı hassasiyet yaratabileceği konusunda doktora danışılmalı.
* Bronzlaşma sırasında gözler devamlı olarak kapalı tutulmalı ve daima koruyucu bir gözlük takılmalı.
* Bronzlaşmanın kalıcı olmasını sağlamak için solaryum öncesi ve sonrasında cildin bakımı yapılmalı. Bu bakım için solaryum kozmetikleri çok uygundur, çünkü bu ürünler kahverengi cildin özel ihtiyaçlarına göre hazırlanır.
       
SOLARIUM FAYDALARI
       Gökyüzünde güneş parıldadığı zaman daha canlı ve neşeli oluruz. UV- ışınlarının vücudumuzu ve ruhumuzu rahatlatan olumlu etkileri, tıbben de onaylanmıştır.
       Solaryumun diğer olumlu özellikleri:
* Bağışıklık sistemini uyarır, vücudun kapasite gücünü arttırır.
* Depresyonu azaltır.
* Kalbi ve kan dolaşımını olumlu şekilde etkiler.
* UV ışınları ile örneğin enfeksiyonlu sivilceler, sedef hastalığı ve nörodermit gibi cilt hastalıkları da çok başarılı şekilde tedavi edilir.
* Bronz ten kişinin öz güvenini arttırır ve kendisini iyi hissetmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır.
* Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken, solarıum seanslarında optimize ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir. Soğukalgınlığına yakalanma riskini üçte bir oranınd aazaltır.
* Romatizmal ağrılara ve bel fıtığına iyi gelir.
* Solarıum ışınları, güneşe oranla çok daha az radyasyon içerdiğinden uzun vadede daha az risklidir.
* Pek çok güneş alerjisi, solarıumda önceden yanarak önlenebilmektedir.
* Derinin alt tabakasına nüfuz ederek sedef hastalığına iyi gelir. Ciltteki akne ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılır.
* Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenler ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltır.
* Virüslü hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
* Kansere karşı güçlü koruma sağlar. ( Göğüs , bağırsak , prostat vs. )
* Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplara karşı etkilidir.
* Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken , solaryum da kullanılan optimize edilmiş ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir.
* Solaryum , endorfin ( mutluluk hormonu ) salgılanmasını sağlar. Cinsel gücü artırır.
* Bronz ten kişinin öz güvenini artırır ve kendisini iyi hissetmesine neden olur.
* UV-B ışınları D vitamini üretimini sağlayarak ostoeporoz yani kemik erimesine karşı koruma sağlar.
* Depresyonlara karşı etkilidir.
* Kalp ve dolşım sistemini güçlendirir. Vücudun verimini artırır.
       
SIKÇA SORULAN SORULAR
       Hangi aralıklarla solaryuma girilmeli ?
       Başlangıç aşamasında düşük güçlü makinelere, kısa seans süreleriyle girilmelidir. Kademeli bir şekilde güç ve seans süresi artırılmalıdır. Renk oturuncaya kadar ilk hafta iki seans arasında minimum iki gün ara verilmelidir. Renk oturduktan sonra haftada bir seans rengi korumak için yeterli olacaktır.
       
       Güneş kozmetikleri solaryumda kullanılabilir mi ?
       Güneş kozmetikleri koruma faktörü içerdiklerinden dolayı solaryumda, solaryum kozmetikleri de koruma faktörü içermediklerinden dolayı güneşte kullanılmaz.
       
       Genel olarak solaryuma girenlerin yaş ortalaması nedir ?
       Solaryuma 16 yaşından itibaren girilebilir.
       
       Cilt hastalıklarını tedavi etmek için solaryum doktorlar ya da dermatologlar tarafından tercih ediliyor mu ?
       Solaryum yurt dışında sadece güzellik maksadıyla değil sağlık amacı ile de kullanılıyor. Solaryum cilt hastalıkları, akne, sivilce, sedefin bazı türleri, yüksek tansiyon, ostoeporoz, vs. gibi rahatsızlıklar için de kullanılıyor. Özellikle tatil öncesinde solaryuma girerek kontrollü ışınlar sayesinde bronzlaşarak, güneş ışınlarına karşı koruma sağlamak için solaryumu tercih edenler de çok. Üzerinde durulan en önemli nokta, bu işin bilinçli kişiler tarafından yapılıyor olmasının gerekliliği.
       

Kaynak: www.poweraqua.com, www.sunvital.com, www.bronzi.com.tr, www.e-kolay.net
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları