Home page
Haber Menüsü


2.4 milyon kişiye 681 trilyon nema
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Zorunlu Tasarruf anapara ödemelerinde bugüne kadar 2.4 milyon kişiye, 681 trilyon lira ödeme gerçekleştirildiğini bildirdi.
Ankara
AA
21 Mayıs— Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) Genel Başkanı Biracan Akyıldız ve Konfederasyona bağlı sendiların genel başkanları, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ı makamında ziyaret ederek, zorunlu tasarruf anapara ödemeleri konusunda bilgi aldılar.

   
 
       
   
MSNBC News Nema ödemeleriyle canlanmanın hızlanması bekleniyor
MSNBC News Unakıtan: Nemalarda sorun Ziraat Bankası'nda
MSNBC News Nema ödemelerinde sorunlar sürüyor
MSNBC News 134.5 bin kişiye 32.6 trilyon nema
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından bir açıklama yapan Genel Müdür Çağlar, sendika başkanlarının, çalışanların kafalarındaki soru işaretlerini kendisine aktardıklarını, kendisinin de Ziraat Bankası ve Hazine adına bir takım açıklamalarda bulunduğunu söyledi.
        Zorunlu tasarruf kesintilerinin 1988 yılında başladığını hatırlatan Çağlar, 1995 yılında ise Ziraat Bankası’na görev olarak aktarıldığını, bu tarihten itibaren de nemaların ve son günlerde yaşanan anapara ödemelerinin Banka tarafından yapıldığını söyledi.
        Ödemelerde birtakım sıkıntılarla karşılaşıldığını anlatan Çağlar, şöyle konuştu:
        “Ödenmesi gereken, yaklaşık 1.4 katrilyon lira olarak tahmin edilen bir rakam var. Bu paranın ödenmesi, yaklaşık 20 güne yayılmış durumda. Bu rakamın ödenmesi konusunda ise ne Hazine’nin kaynakları açısından ne de Ziraat Bankası’nın bunları ödemesi konusunda bir sıkıntı var. Ziraat Bankası’na hangi bilgiler geldiyse, o kayıtlar derlenerek kişilere ödeme yapılıyor.”
       
“KURUMLARDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR”
       Şirketlerin, kurumların Banka’ya gönderdikleri kayıtlarda birçok yanlış ve eksikler bulunduğunu ifade eden Çağlar, ödemelerde yaşanan sorunlarına da genelde bu nedenlerden çıktığını söyledi.
       Genel Müdür Çağlar, “şundan emin olabilirsiniz, bize makbuzlarıyla, kimler adına yatırıldığına dair bilgilerle, formlarla müracat edilmek kaydıyla, kendi kayıtlarımızı esas almaksızın ertesi gün içerisinde ödemeyi kendilerine yapacağız” dedi.
       Bu konuda hak sahiplerinin hiç bir tereddütünün olmaması gerektiğini vurgulayan Çağlar, işin biteceği 27 Mayıs tarihinden sonra da hak sahiplerinin müracat edebileceğini bildirdi.
       Ödemenin günlere bölünmesi konusunda da eleştiri aldıklarını belirten Çağlan, “Takdir edersiniz ki 8.5 milyon insan. Bunların her birinin bizim şubelerimize birden müracat etmesi, bilgi işlem yetersiz kalması düşüncesiyle böyle günlere bölünerek verildi” diye konuştu.
       
681 TRİLYON LİRA ÖDENDİ
       Zarunlu tasarruf hesabında tahmin edilen toplam rakamın 1.4 katrilyon lira olduğunu söyleyen Çağlar, bu güne kadar ise 2.4 milyon kişiye, 681 trilyon lira ödeme yapıldığını bildirdi. Bir gazetecinin, “Neden bu görev Ziraat Bankası’na verildi, başka bankalara da paylaştırılamaz mıydı?” şeklindeki soru üzerine Çağlar, kayıtlar Ziraat Bankası’nda tutulduğu ve bu, kamunun iş yükü olduğu için bu görevin Banka’ya verildiğini kaydetti.
        Ziraat Bankası’nın, bankacılık faaliyetleri dışında yaklaşık 30 değişik kamu görevi bulunduğunu vurgulayan Çağlar, “Ama bu konuda şunu söylüyürom eğer niyetli olan bir banka varsa hemen verelim bilgileri, onlar ödesinler” diye konuştu.
        “Bundan önce yapılan ödemelerin sağlıklı olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine de Çağlar, şunları söyledi:
        “Bu iş 1988 yılında başlamış, 2.5 yıl sonra da sistem altyapısı kurulmuş. Toplu Konut İdaresi tarafından kayıtlar düzenli bir şekilde tutulmaya başlanmış. 1995 yılyında ziraat bankasına devreldiğinde 37 milyon adet, 4 arşiv dolasu belge sisteme yüklendi. O tarihten bu tarihe onların hepsinin elektronik ortama girilmesi sorunlarını yaşadık.”
        Ödemelerin Banka kayıtlarına dayalı olarak yapılmaya devem ettiğini ve bazı hataların olabileceğini vurgulayan Çağlar, “Herkes her yıl aldığı maaş tutarını biliyor ve bunun yüzde 5’inin kesildiğini biliyor. Hak sahipleri buna göre Banka’ya müracat edebilir” diye konuştu.
       
KABADAYI: EKSİK YATANLAR KURUMLARIYLA
       Bu arada, Ziraat Bankası’nın Zorunlu Tasarruf Hesabı ödemelerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Suphi Kabadayı, ana parası eksik yatanların kurumlar aracılığıyla kendilerine müracaat etmeleri gerektiğini açıkladı.
       Zorunlu Tasarruf Hesabı’ndan ana parası eksik yatanların izleyecekleri yol konusunda, açıklamalarda bulunan Kabadayı, bu durumdaki kişilerin öncelikle çalıştıkları kurumlarına başvurması gerektiğini, ardından kurumların makbuzlarla birlikte (cd veya disket ile) elektronik ortamda kendilerine başvuru yapabileceklerini söyledi.
        Ana parası eksik yatan hak sahiplerinin bilgilerinin çalıştıkları kurumlarda bulunduğu hatırlatan Kabadayı, “Kurumlar doğru kayıtlarının tamamını bize makbuzlarıyla beraber elektronik ortamda ilettiği zaman o kurumun zaten yanlış olan her tür bilgisi düzelmiş oluyor. Bize tek tek gelmeye gerek yok” dedi.
       
ANA PARASI EKSİK YATANLARIN ORANI
        Ana parası eksik yatanların oranı konusunda da Kabadayı, bu konuda bir rakam verilemeyeceğini belirtirken, “Ama en azından yüzde 20’nin üzerinde bir kısımda vardır bu” diye konuştu.
       Eksiklikler konusundaki bütün hatanın Ziraat Bankası’nda olmadığını vurgulayan Kabadayı, bazı kurumların 3 aylık bilgi formlarını göndermediklerini, bazen Banka’ya hatalı bilgi gönderimi olduğunu ya da hiç bilgi gelmediğini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları