Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası’ndan dolara müdahale
Merkez Bankası’nın müdahalesiyle dolar 1 milyon 450 binden 1 milyon 490 bin liranın üzerine çıktı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Mayıs— Merkez Bankası Türk Lirası’ndaki değerlenmenin önünü piyasalara yaptığı müdahale ile kesti. Bankalararası piyasada saat 15.20’de 1 milyon 450 bin liraya kadar gerileyen dolar Merkez Bankası’ndan gelen müdahalenin sonunda 1.5 milyon liraya çıktı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası müdahalenin ardından, kurlardaki söz konusu hareketliliğin ekonomik değişkenlerden değil, yüklü vergi ödemelerine bağlı döviz satışlarından ve döviz talebinde bulunan kesimlerin taleplerini bir süreliğine ertelemeiş olmalarından kaynaklandığını açıkladı. İstanbul Borsası’nda Ulusal 100 Endeksi, günü 114 puanlık artışla 10.540 puandan tamamladı.
       Gün boyunca toplam 580 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşirken, hisse senetleri ortalama yüzde 1.09 değer kazandı. En çok işlem gören 7 Temmuz 2004 vadeli tahvil ise bugün valörlü işlemlerde yüzde 50.7 bileşik faiz seviyesinden günü tamamladı.
       Bankacılara göre, 100 milyon dolarlık bu müdahaleyle birlikte dolar yaklaşık 40 bin liralık artışla 1 milyon 490 bin liraya çıktı. Ancak saat 16.30’a doğru fiyatlar müdahaleye rağmen döviz satışlarının etkisiyle 1 milyon 470 bin liraya kadar geriledi. Bu noktada Merkez Bankası’nın doğrudan dolar satın alarak piyasaya yeniden müdahalede bulundu. Bankacılar müdahalelerin fiyatlarda gevşeme eğilimi görülmesiyle tekrarlandığını ifade ediyor. Bu müdahalelerle fiyatlar yeniden 1 milyon 507 bin liraya çıktı.
       Bankacılar Merkez Bankası’nın piyasada 3-4 kez müdahale ederek yaklaşık 250 milyon dolar satın aldığını bildirirken, Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, dövizdeki oynaklığın yüklü vergi ödemelerinden kaynaklandığını bildirdi. Merkez Bankası, dövizdeki hızlı düşüş üzerine en son 12 Mayıs’ta alım yönünde müdahalede bulunmuştu.
       Merkez Bankası’nın müdahalesinin ardından serbest piyasada döviz fiyatları yükseldi. İstanbul serbest piyasada güne 1 milyon 462 bin liradan başlayan dolar, 1 milyon 461 bin lira seviyesinde gün içinde seyrini sürdürdü. Merkez Bankası’nın döviz piyasasına alım yönünde yaptığı müdahalenin ardından, saat 16.15 sıralarında dolar 1 milyon 480 bin lira satış fiyatına yükseldi. Alış fiyatıyla arasındaki fark ise 13 bin liraya çıktı.
       Güne 1 milyon 709 bin lira satış fiyatıyla başlayan Euro ise, 1 milyon 726 bin liradan alıcı buluyor.
       Merkez Bankası da saat 15.30 itibariyle gösterge niteliğindeki doların efektif satışını 1 milyon 467 bin 498 lira, euronun efektif satışını ise 1 milyon 717 bin 853 lira olarak belirledi.
        Dün akşam saatlerinde 1.1660 olan euro-dolar paritesi, bugün akşam saatlerinde 1.1684 oldu.
       
AŞIRI OYNAKLIK ÜZERİNE...
       Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ise, daha önce 12 Mayıs’ta alım yönünde müdahalede bulunduğu hatırlatılırken, “Ancak döviz piyasasında tekrar gözlemlenen aşırı oynaklık üzerine, Merkez Bankası’nca bugün alım yönünde müdahalede bulunulmuştur” denildi.
       Açıklamada, uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminde, döviz kurunun piyasalarda arz ve talep koşulları tarafından belirlendiği, döviz kurundaki oyaklığın Merkez Bankası’nca yakından takip edilmekte olduğu ve kurlarda her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda doğrudan müdahale edilebileceğinin daha önce kamuoyuna değişik tarihlerde açıklandığı hatırlatıldı.
       Açıklamada, bu çerçevede, döviz kurlarında yaşanan aşırı hakeketlilik üzerine en son 12 Mayıs 2003 tarihinde alım yönünde döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulunulduğu, nitekim bu müdahale sonrasında geçtiğimiz hafta içerisinde döviz kurlarındaki dalgalanmada azalma gözlemlendiği kaydedildi.
       Banka açıklamasında şöyle denildi:
       “Ancak, döviz piyasasında tekrar gözlemlenen aşırı oynaklık üzerine Merkez Bankası’nca bugün alım yönünde müdahalede bulunulmuştur. Döviz kurlarında dün ve bugün gözlemlenen düşüş yönündeki bu aşırı oynaklığın, ödemeler dengesi ya da ters para ikamesi gibi temel ekonomik değişkenlerden kaynaklanmadığı, yüklü vergi ödemelerine bağlı döviz satışları ve ekonomik faaliyet alanları gereği döviz talebinde bulunan kesimlerin bu taleplerini bir süre ertelemeleri sonucu oluştuğu düşünülmektedir.”
       
BORSA YÜKSELİYOR
       Hazine’nin dün yaptığı iki ihalede yaklaşık 3 katrilyon borçlanmasıyla yaşanan iyimserlik, kotasyon indirimi beklentisinin de yoğunlaşmasına karşılık; İstanbul Borsası ilk seansta yerinde saydı. İlk seansı sadece 2 puanlık yükselişle kapatan Ulusal 100 endeksi, ikinci seansta yükseldi. Ulusal 100 Endeksi ise ikinci seansta 112 puan artarak 10.540 puandan kapandı. İlk seanstaki 2 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 114 puan arttı. Hisse senetlerindeki günlük artış ise yüzde 1.09 oldu.
       Bu arada faiz oranları tüm hızıyla düşmeye devam ediyor. İkinci el bono piyasasında günün aktif kağıtlarında bileşik faiz ortalaması yüzde 50’ler seviyelerine kadar geriledi..
       En çok işlem gören 26 Mayıs 2004 vadeli, bugün valörlü tahvilin basit getirisi yüzde 52.31’den, bileşik getirisi yüzde 52.12’den kapandı. Bu kağıdın aynı gün valörlü işlemlerinin, dünkü kapanışına oranla bileşik getiride 1.38 puan düşüş belirlendi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları