Home page
Haber Menüsü


El Kaide meydan okudu
 
Suudi Arabistan’da düzenlenen intihar saldırılarında ölenlerin sayısının 34’e yükseldiği açıklandı. Saldırıların sorumluluğunu El Kaide örgütü üstlendi.  

 
Riyad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Mayıs 2003—  Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Riyad’da Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın ziyareti öncesi düzenlenen intihar saldırılarında ölenlerin sayısının 29’dan 34’e çıktığını duyurdu. Saldırıdan bir gün önce El Kaide’nin El Mecelle dergisine elektronik postayla bir uyarı gönderdiği ortaya çıktı. Suudi Arabistan’da yayınlanan dergiye gönderilen mesajda, kendisini El Kaide yetkilisi olarak tanıtan Ebu Muhammed El Ablaj, uzun zamandır Körfez’de büyük çaplı operasyonların planlandığını belirtti. El Kaide’nin mesajında, Körfez bölgesinde ABD müttefiki ülkelere saldırıların, örgütün lideri Usame bin Ladin’in talimatları doğrultusunda artarak süreceği belirtildi. ABD Başkanı Bush ise bir açıklama yaparak, “Suudi Arabistan’daki saldırılar, terörle savaşın süreceğini gösteriyor” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Dışişleri Bakanlığı, Riyad’daki intihar saldırılarda ölenlerin 9’unun intihar komandosu olduğunu, 194 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Ölenler arasında 7 ABD, 7 Suudi Arabistan, 2 Ürdünlü, 2 Filipin, 1 Lübnan ve 1 İsviçre vatandaşı olduğu bildirildi. Riyad’da meydana gelen patlamalarda Suudi Arabistan’da çalışan 3 Türk de hafif yaralandı. Ersin Durmaz, Şevket ve Zehra Ünal isimli Türk vatandaşlarının durumlarının iyi olduğu bildirilidi.
ABD, S.Arabistan’dan diplomatlarını çekiyor

       ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI, saldırıyı soruşturmak üzere 12 kadar ajan ve teknisyeninden oluşan bir ekibini Riyad’a gönderme kararı aldı.
       
‘MISIR VE ÜRDÜN HEDEF’
       El Kaide’ye bağlı Mücahit Eğitim Merkezi Koordinatörü sıfatıyla El Mecelle dergisine e-posta yoluyla mesaj gönderen El Ablaj, ABD’de geniş çaplı saldırılar düzenlemenin yanı sıra Körfez ülkelerinde ve özellikle de ABD’nin müttefiki olan Mısır ve Ürdün gibi ülkelerde saldırı düzenlemenin El Kaide’nin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
Riyad’da art arda intihar saldırıları

       
‘BİN LADİN OPERASYON EMRİ VERDİ’
       El Ablaj, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in Körfez’de uzun soluklu bir gerilla hareketi sürdürme talimatı verdiğini ve bu operasyonların Arap yarımadası ile Körfez’deki tüm hava üsleri, askeri bina ve kampları hedef alacağını bildirdi.
       
BUSH: KATİLLER BULUNACAK
       ABD Başkanı Bush, Suudi Arabistan’da düzenlenen intihar saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı. Bush, “Suudi Arabistan’daki saldırılar, terörle savaşın süreceğini gösteriyor” dedi. Bush, ‘ABD’nin, Suudi Arabistan’daki bombalı saldırıların katillerini bulacağını ve adalet önüne getireceğini’ de söyledi.
       
POWELL DA EL KAİDE’Yİ SUÇLADI
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki intihar saldırılarının, El Kaide örgütünün izlerini taşıdığını söyledi. Saldırılara rağmen Suudi Arabistan ziyaretini ertelemeyen ABD Dışişleri Bakanı Powell, intihar saldırılarının ‘zanlılarının belli’ olduğunu savundu ve El Kaide’yi suçladı. Suudi Arabistan ve ABD istihbarat birimlerinin, El Kaide örgütünün bir saldırı düzenleyeceğine ilişkin önceden istihbarat aldıkları belirtiliyor.
       
PRENS HALKTAN YARDIM İSTEDİ
       Suudi Arabistan’ın veliahtı, Prens Abdullah Bin Abdulaziz, Riyad’ta gerçekleştiren saldırının ardındakileri yakalamak için halktan yardım istedi.
       Kraliyet televizyonundan halka seslenen Prens Abdullah, suçluları bulmak için güvenlik güçlerinin çabalarının yeterli olmayacağını belirterek, halktan da yardım istedi.
       “Dün başkentimizde meydana gelen ve onlarca masum insanın hayatına malolan şiddeti gerçekleştirenlerin hiçbiri, insani değerlere sahip değildir” diyen Prens Abdullah; suçluların, tanrı katında da suçlu olduklarını ve er ya da geç cezalarını çekeceklerini söyledi.
11 Eylül, Bali ve şimdi de Riyad

       
SALDIRININ SİNYALLERİ GELMİŞTİ
       Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı sarsan intihar saldırılarının güvenlik ve istihbarat birimleri için ‘sürpriz olmadığı’ belirtiliyor. Suudi yetkililerin geçen hafta düzenlediği bir operasyonda El Kaide örgütüne bağlı bir hücre evi ortaya çıkarılmış ancak örgüt üyeleri yakalanamamıştı. Operasyon sırasında yüzlerce kilo patlayıcı maddenin ele geçirilmiş olması da, ABD Dışişleri Bakanı’nın Riyad ziyareti öncesinde böylesine büyük saldırılar düzenlenmesini önleyemedi.
       Suudi güvenlik yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamada, doğrudan Usame bin Ladin’den emir alan kişilerin Suudi Arabistan’da, Kraliyet ailesiyle İngiliz ve Amerikan hedeflerine saldırmayı planladıklarını açıklamıştı.
       
ABD DE VATANDAŞLARINI UYARMIŞTI
       ABD, bir hafta önce, terör eylemleri düzenlenebileceği gerekçesiyle, vatandaşlarına Suudi Arabistan’a gitmemeleri uyarısında bulunmuştu. Washington’dan bir istihbarat yetkilisi de, son 2 haftadır El Kaide’nin Suudi Arabistan’da saldırı planladığına dair bilgiler geldiğini söyledi.
       Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı saldırıların ardından bir bildiri yayımladı ve Suudi Arabistan’da “kimyasal ve biyolojik silahları da içeren yeni terörist saldırı riskinin bulunduğu” uyarısında bulundu. Bakanlık, İngiliz vatandaşlarından “zorunlu olmadıkça” bu ülkeye gitmemelerini istedi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları