Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 07:28 ET 7 May., 2003
NTV-MSNBC
Avni Lifij’den günümüze Kafkas ressamlar

Eserleri sergilenecek ressamlar...

MUALLİM ŞEVKET
       (İstanbul,1856- İstanbul, 1893)
       İstanbul, Süleymaniye’de doğdu. Babası orman memurlarından Çerkes Osman Efendi’dir. İlk öğrenimini Süleymaniye ilkokulunda, orta öğrenimini Beyazıt Rüştiyesi’nde bitirdi. Bir dönem Müzika-i Hümayun’a devam etmiş, daha sonra 1874 yılında Menşe-i Küttabı Askeriye’ye devam etti. Ünlü ressam Salvatore Valeri’nin Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (Güzel Sanatlar Akademisi) oluşturduğu ilk sınıf öğrencilerindendir. Mezuniyeti sonrasında Sultaniye Mektebi resim öğretmeni Hayet’in ölümü üzerine boşalan kadro için açılan sınavda başarılı bulunarak bu okulda resim öğretmenliğine getirildi. Bu görevi 1893’de ölümüne dek sürdürdü. Mimari elemanların ağırlıkta olduğu doğa görünümleri ve portreleri ile tanınır.
       
ŞEVKET DAĞ
       (İstanbul 1876- İstanbul 1944)
       İstanbul’da doğdu. Babası Kafkasya’dan göçle gelen deniz ön yüzbaşı Çerkes İsmail Kaptan’dı. İlk eğitimini Aşık Paşa’da Hacı Ferhat Okulu’nda, orta eğitimini Öğretmen okulunda yaptıktan sonra Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girdi. 1897 de birincilikle mezun oldu. İstanbul’da kız ve erkek okullarında, Galatasaray Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı.1909’da kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı.1904 Atina, 1909 Münih, 1910 Sofya ve Brüksel sergilerinde eserleri sergilendi. Çeşitli ödüller ve madalyalar kazandı. 5. dönem Konya ve 6. Dönemde Siirt’ten milletvekili seçildi. Genellikle cami içi ve peysaj temalı eserleri başta İstanbul, Ankara, İzmir Resim ve Heykel Müzeleri olmak üzere çeşitli müze kurum ve özel koleksiyonlarında yer almaktadır.
       
MİHRİ MÜŞFİK
       (İstanbul,1886- Amerika Birleşik Devletleri, 1954)
       İlk kadın ressamlarımızdandır. Babası ” Askeri Tıbbiyenin ünlü hocalarından Çerkes Mehmet Rasim Paşa’dır. Annesi de Kafkasya göçmeni bir aileden gelmektedir. Mihri Müşfik, İstanbul’a yerleşen İtalyan ressam Fausto Zonaro’dan dersler aldı. İtalya’da (Roma) ve Fransa’da (Paris) özel atölye ve sanat okullarında öğrenim gördü. Roma, Vatikan’da Papanın portresini yaptı ve eseri Vatikan Müzesi’ne alındı. Sanayi-i Nefise’nin bünyesinde yeralan İnas (Kız) Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulmasına öncülük etti. Aynı okulda müdürlük, öğretmenlik görevinde bulundu. 1938-1939-1943 Dünya sergilerine katıldı. Daha sonra ABD’ye yerleşen sanatçı, yaşamını özel dersler vererek sürdürdü. Yaşamının son yılları zorluklarla geçti. Portre ve natürmort çalışmalarıyla dikkat çeken sanatçının Resim Heykel Müzelerinde ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
       
NAMIK İSMAİL
       (Samsun,1890- İstanbul, 1935)
       Babası Tophane veznedarı Çerkes İsmail Bey’dir. Sanayi-i Nefise Mektebi’ni (Güzel Sanatlar Akademisi) bitirdikten sonraFransa’ya gitti. Paris’te Ecole Nationale des Arts Decoratif Julians ve Cormon Atölyesi’nde çalıştı (1912-14). Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye döndü ve Kafkas cephesi’nde bulundu. Şişli’de kurulan atölyede bir grup ressamla birlikte savaş resimleri yaptı. Ressam, Sanat tarihçisi Celal Esat Arseven ile birlikte Türk ressamları eserlerini sergilemek üzere Berlin ve Viyana’ya gitti (1917). Berlin’de iki yıl kaldı ve Corynth ve Liebermann atölyelerinde ve müzelerinde çalıştı. Galatasaray Sergileri’nde resim kişiliğini tanıtan sanatçı, bir süre resim öğretmenliği, Güzel Sanatlar Akademisi Müdür yardımcılığı ve Milli Eğitim Müfettişliği’ne tayin oldu. 1928 de Güzel Sanatlar Akademisi müdürü oldu. Ölümüne kadar bu görevde kaldı. Namık İsmail’in eserleri, Resim Heykel Müzeleri’nde ve özel koleksiyonlarda yeralmaktadır.
       
İHSAN ŞURDUM
       1930 yılında Konya’da doğdu. Çerkes, Kaberdey kökenlidir. 1947 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’ne girdi. 1955 yılında bu kurumun Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun oldu. 1956 yılında Paris’e gitti ve 1961 yılında yurda döndü. 1963 yılında Balıkesir Devlet Güzel sanatlar Galerisi’ni kurdu. 1965 yılında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde görevlendirildi. 1967 yılında İtalyan hükümetinin bursu ile Roma Merkez Restorasyon Enstitüsünde eğitim gördü ve sertifika aldı. 1978 yılında Belçika hükümetinin davetlisi olarak Belçika’da mesleki araştırmalar yaptı. 1982 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde Restorasyon Uygulama Atölyesi’ni kurdu. 1995 yılında emekli oldu. İlk kişisel sergisini 1975’de Kümbat Sanat Galerisi’nde açan sanatçı son kişisel sergisini Nilgün Şensoy sanat Galerisi’nde açtı. 1949 yılından bugüne birçok karma sergiye katılan, eserleri başta müze koleksiyonu olmak üzere bir çok özel koleksiyonlarda bulunan sanatçı 1976 yılında Devlet Sergisinde başarı ödülü kazandı. Sanatçı çalışmalarını Kadıköy deki atölyesinde sürdürmektedir.
       
CİHAT ARAL
       1940, Sinop, Bektaşağa köyü doğumlu. Çerkes, Kabardey kökenlidir. 1964-69 tarihleri arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1970 yılında ihtisas yapmak üzere Devlet Burslusu olarak Fransa’ya gönderildi. 1974 yılında Devlet Güzel sanatlar Akademisi Resim B öğretim görevlisi olarak atandı. 1979 yılında Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı’na seçildi. 1985 yılında 1402 sıkıyönetim yasası ile Akademi’deki görevinden alındı. 1989 yılında görevine yeniden başladı. Sanatçı 1970 yılından günümüze dek 16 kişisel sergi açtı, yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı. Eserleri Müze, çeşitli kurum ve özel koleksiyonlarda yeralmaktadır. Sanatçı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesidir.
       
MUSTAFA ŞENER
       1945’de Samsun’da doğdu. Çerkes kökenlidir. Resim eğitimini 1963-68 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nde gördü. 1969’da Hollanda’ya gitti. Haarlem de Atelier ’63’e devam etti. Daha sonra Amsterdam Belediyesi ve devletin işlerinden koleksiyon yaptıkları sanatçılar arasına girdi. Sık olmamakla birlikte değişik şehirlerde ve 1982’de İstanbul’da çalışmalarını sergiledi. Sanatçı çalışmalarını Hollanda, Amsterdamdaki atölyesinde sürdürmektedir. Resim çalışmalarıyla birlikte, özgün baskı, küçük objeler ve video denemeleri yapmaktadır. Sanatçının Türkiye’de, Hollanda’da ve diğer önemli ülkelerin özel koleksiyonlarında eserleri yeralmaktadır.
       
UMUR TÜRKER
       1945 yılında Umur Bey’de doğdu. Ailesi 1865 yıllarında Kafkasya’dan göç etmiş ve Balıkesir, Gönen ilçesi Karaağaçalan köyünü kurmuştur. Ubıh ve şapsığ kökenlidir. İlk öğrenimini Lapseki, İstanbul, Gönen’de tamamladı. 1961 Savaştepe İlköğretim Okulunu bitirdi.
       1965 Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi.1965-1973 Öğretmen Okullarında resim öğretmenliği yaptı.1975-1978 Devlet bursuyla Paris’te “Ecole Nationale Süperieure Des Beaux Arts” da Resim Uzmanlığı, “Ecole Des Hautes Etudes en Sciences Sociales” de Sanat Sosyolojisi öğrenimi gördü.1989-1990 Fransız Hükümeti’nin bursuyla Fransa, Almanya, Hollanda ve İtalya’da Modern Sanat Müzelerinde incelemelerde bulundu. İkisi yurtdışında olmak üzere 30 kişisel sergi açtı. Yurtdışında ve Türkiye’de onlarca grup, karma, yarışmalı sergiye katıldı. Yarışmalardan yedi ödül aldı.
       Yapıtları; Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Anadolu Üniversitesi Resim Heykel Müzesi, Selçuk Yaşar Resim Müzesi, Gazi Üniversitesi Müzesi, birçok banka, kamu ve özel kolleksiyonda ve Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Yunanistan’da özel kolleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı 1978-1998 yıllarında D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır.Halen D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ders vermekte, İzmir-Narlıdere’deki özel atölyesinde çalışmaktadır.
       
ERCAN PARLAK
       1946’da Samsun, Terme, Hacı Hamus köyünde doğdu. Çerkes, Şapsığ kökenlidir. 1968 de MEB Yayımlar Genel Müdürlüğü’nde göreve başladı. 1977 de Hacettepe Üniversitesi’nde göreve başladı. 1987de Hacettepe Üniversitesi BİDB Programcı ve işletim sorumlusu olarak görev yaptı. 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Grafik Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. 1999 yılında seçmeli dersler bölümüne sözleşmeli öğretim görevlisi olarak atandı. Kişisel sergilerinin yanında çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürmektedir.
       
BEDİA DİPŞO
       1956 Düzce doğumlu. Çerkes (Wubıh) Dipşov kökenlidir. Babasının memuriyeti nedeniyle Anadolu’nun çeşitli kentlerini dolaştı. Ailesi 1970’de Ankara’ya yerleşti. 1988-1994 yılları arasında çeşitli atölyelerde resim eğitimi aldı. 1996 yılından sonra yoğun olarak sanat ortamındaki etkinliklerde yeraldı. Birçok karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 2002 de Seher Sanat Galerisi’nde açtı. Sanatçının “Bukalemun” adlı mozaik çalışması Bodrum Açıkhava Heykel Müzesi’nde yeralmaktadır.
       
MEMDUH KUZAY
       1957 yılında Kayseri’de doğdu. Çerkes, Kaberdey kökenlidir. 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özdemir Altan Atölyesi’nden mezun oldu. 16 yıl üniversitede öğretim üyeliği yapan sanatçı 1986 yılından itibaren yaz çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki atölyesinde sürdürdü. İstanbul’da birçok sanat galerisiyle çalışan sanatçı Chicago’da Gain Galeri ile de çalışmaları sürmektedir. Chicago’da 5, Türkiye’de 9 kişisel sergi açan, yurtdışı ve yurtdışında birçok özel koleksiyonda eserleri bulunan sanatçı, İstanbul ve Mersin’deki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.
       
ÇİĞDEM BURÇAK DURUKAN
       1958 de Antakya’da doğdu.Çerkes, Abzex kökenlidir.1978 de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1980 de resimli çocuk kitabı yayınladı. 1992 de MEB Talim Terbiye Kurulu Resim İhtisas Komisyonu Üyeliği’nde bulundu. 1994 de Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmenliğine başladı. 1995 de Ankara Güzel Sanatlar Galerisi Koruma ve Yaşatma Derneği^nde kurucu üye olarak yeraldı. 1999 da Türk-Macar Kültür ve Dostluk Derneği üyesi oldu. Kişisel sergiler açan, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda karma sergiye ve çeşitli sanat etkinliklerine katılan sanatçı çalışmalarını halen Ankara’da sürdürmektedir.
       
AHMET ÖZEL
       1960 yılında Çanakkale, Biga’ya bağlı Cihadiye’ köyünde doğdu. Ailesi Bjeduh, Abzex kökenlidir. 1976’da Kabataş Erkek Lisesini bitirdi aynı yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’ne girdi.1982’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu.
       1987 İtalyan Sanat Bursu ile bir yıl süre ile Roma ve Floransa’da sanat araştırmaları yaptı, resim restorasyonu ve ekspertiz konusunda eğitim gördü. 1985-1997 yılları arasında Mimara Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’nde görev yaptı. 1995 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde doktora çalışmasını tamamladı. Çağrılı olarak Baku (Azerbeycan), Toyama (Japonya) uluslar arası sergilere katıldı. Yedisi yurtdışında olmak üzere 18 kişisel sergi açtı ve yurtiçi ve yurtdışında birçok karma ve grup sergilerine katıldı. Eserleri Akbank, Garanti Bankası gibi kurum koleksiyonlarının yanısıra, Moskova Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, Tonami Belediye koleksiyonunda (Japonya) ve çeşitli yurtiçi ve yurtdışı (Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İtalya, Almanya ve Japonya) özel koleksiyonlarında yeralmaktadır. Çalışmalarını 1997den buyana özel atölyesinde sürdürmektedir.
       
FERİDE BİNİCİOĞLU
       1963 yılında Adana’da doğdu. Çerkes Kabartey kökenlidir. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Y. Resim Bölümü’nden (Adnan Çoker Atölyesi) mezun oldu. Bir dönem İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İkisi Japonya’da olmak üzere 5 kişisel sergi açtı, Japonya’nın Toyama şehrinde düzenlenen ART-EX-TOYAMA sergilerine çağrılı sanatçı olarak 3 kez katıldı. Türkiye ve Japonya’da birçok karma ve grup sergilerine katılan, 3 ödülün sahibi olan sanatçının eserleri başta İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde olmak üzere Türkiye ve Japonya’daki özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
       
CEMİL ERGÜN
       1963 yılında Sivas, Şarkışla, M.Karacaören’de doğdu.Çerkes, Kaberdey kökenlidir. 1984-88 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde eğitim gördü. 1988 yılında, M.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde başladığı Yüksek Lisans Programı çerçevesinde ” Graffiti” konulu tez çalışmasını 1991 de tamamladı aynı yıl aynı kurumda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1991 de aynı kurumda “Çağdaş Sanatta Anlatım Ögesi Olarak Ateş” konulu Sanatta yeterlilik programına başladı. 1993 de Salzburg Yaz Akademisi’ne Avusturya hükümetinin bursu ile katıldı. 1996 yılında Sanatta Yeterlilik programını tamamladı. 1997 yılında I. Balkan Ülkeleri Selanik Sanat Sempozyumu’na Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’ni temsilen katıldı. Yurtiçinde 4 kişisel sergi açan, yurtdışı ve yurtiçinde çok sayıda karma sergiye katılan sanatçının eserleri çeşitli özel koleksiyonlarda yeralmaktadır. Çalışmalarını özel atölyesinde sürdüren sanatçı Marmara Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Dalında Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır.
       
ŞENİZ AKSOY
       1965 yılında Ankara’da doğdu.Çerkes, Şapsığ kökenlidir. 1986 da Gazi Üniversitesi Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. 1989 da Hacettepe Üniversite’si Resim Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. 1994 de Güzel Sanatlar Mastır’ını (M.F.A) The New School for Social Research Person School of Design,(New York-ABD) okulunda yaptı. 1997 de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Sanatta Yeterlilik yaptı . Aynı yıl doçent oldu. Halen Gazi Eğitim Fakültesi Güzel sanatlar Eğitim Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. 7 kişisel sergi açan, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı, 4 ödülün sahibidir. Şeniz Aksoy, çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürmektedir.
       
GÜZİN ALTAN AYRANCIOĞLU
       1966 yılında Samsun, Kavak, Sıralı Köyü’nde doğdu. Çerkes, Ubıh kökenlidir.1988 de 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. 1988 de Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimine başladı. 1989 da Ankara Nallıhan Sarıyar Lisesi’nde Resim-İş Öğretmenliği yaptı. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü’nde Araştırma görevlisi oldu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda 1990 da Yüksek Lisans, 1997 de Doktora çalışmasını tamamladı. 1999 da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı. 2 kişisel sergi açan ve çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı, çalışmalarını Ankara’da özel atölyesinde sürdürmektedir.
       
MÜŞERREF ZEYTİNOĞLU
       1967 yılında doğdu. Abhaz kökenlidir. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren çeşitli yurtiçi ve yurtdışındaki sergilere katıldı. 1991 “Çağdaş Sanat Sergisi-Tokyo, Japonya, 1992 “Mahares ı. Plastic Art Festival”, Tunus, 1998 “Art Culture Center”, St.Etienne, Fransa sergileri, sanatçının katıldığı etkinliklerinden bazılarıdır. Sanatçı halen Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.
       
AHMET TAYYAR VAKO
       1970 yılında Eskişehir’de doğdu. Babası Eskişehir’li, annesi Suriye’li Çerkes, Adige, Vako ailesindendir.1992 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda grafikerlik ve sanat yönetmenliği yaptı. Özgün baskı alanında eserler veren sanatçı, 2 adet kişisel sergi açtı, çok sayıda karma sergiye katıldı. Yurtiçi ve yurtdışında özel kolleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Halen Ankara’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
       
BELGİN AKA
       1975 yılında Konya’da doğdu. Çerkes, Abzeh kökenlidir. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. 1998 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Resim-İş bölümünden mezun oldu. Aynı yıl öğretmenlik görevine başladı. Halen Konya Selçuklu Dumlupınar Lisesinde Resim öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Bir çok sergiye katılan sanatçı çalışmalarını Konya’daki özel atölyesinde sürdürmektedir.

 

       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları