Home page
Haber Menüsü


İstanbul’da kukla şenliği
 
100’e yakın kukla sanatçısını İstanbul’da ağırlayacak olan 6. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali bu yıl 7- 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor.  
The Witch Rosega Ramarri
 
NTV-MSNBC
7 Mayıs—  Açılışı Vietnam Su Kuklası gösterisiyle gerçekleşen festivale 10’u yabancı toplam 17 topluluk katılacak. Vietnam Su Kuklası gösterisi ise 20 ve 25 Mayıs’ta Rumeli Hisarı’nda tekrarlanacak. Gösteriler ve program hakkında bilgi almak için haberimize bir göz atın.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Festival dün akşam ENKA Vakfı Oditoryumu’nda düzenlenen özel bir etkinlikle açıldı. Gecede geleneksel Vietnam Su Kuklası gösterisi sunuldu ve “Oyunlarında her zaman kuklaya yer veren, ülkemizde kukla sanatının tanınmasına ve sevilmesine ön ayak olan ve bu bağlamda çok anlamlı katkılar sağlayan” Ali Poyrazoğlu’na festival Onur Ödülü verildi.
       Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği Kukla Festivali’nde gerçekleşecek gösterilere mekân olarak Akbank Kültür Sanat Merkezi, Bakırköy Belediye Tiyatroları Yunus Emre Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi, Enka Oditoryumu, Tatilya Kültür Adası, Sabancı Lisesi ve Çevre Tiyatrosu belirlenirken, festivalde ağırlık kukla tarzı yapımlarda olacak. Gösterilerde seyirciler el, ipli, sopalı kuklaların yanı sıra bedene bağlı kukla türlerinin de bir arada yer aldığı, karma kukla tekniklerine tanık olacak.
       Festival boyunca dünya kukla ve gölge tiyatrosunun seçkin örnekleri, yetişkinler ve çocuklar için birbirinden farklı teknikler ve tatlarla oyunlar sergileyecekler.
       
GÖSTERİLER HAKKINDA
       Vietnam National Puppet Theatre -Vietnam Water Puppetry
       Su kuklası çok eski çağlara dayanan bir Vietnam gösteri sanatı. İlk gösterinin 1121 yılında Ly Hanedanı sırasında yapıldığı söyleniyor. Bu sanatı geliştiren Vietnam köylüleri, su kuklası gösterilerini, tarlada geçen yorgun bir günün ardından eğlence olsun diye yaparlarmış. Baharda ve festivallerde de yapılırmış benzeri gösteriler. Gösterinin kuklaları kimilerine göre Vietnam pirinç tarlalarının ruhunu yansıtıyor. Su ise kuklalara hayat veriyor ve onları neredeyse canlı kılıyor. Bir başka deyişle, su gösterideki karakterlerden biri haline geliyor.
       Vietnam Ulusal Kukla Tiyatrosu uzun yıllardır tüm dünyada gösteriler yapan ve büyük övgüler kazanan bir topluluk. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali bu benzersiz ve hayallere bile sığmayacak güzellikteki gösteriyi Türk sanatseverlere sunmaktan gurur duyuyor.
       Rayuela-Max ( İspanya )
       Ünlü İspanyol yazar Juan Benet’in kalem aldığı Max imkansız kabul edilen bir sıçrayışı gerçekleştirmek hayaliyle yaşayan bir sirk cambazının öyküsünü anlatıyor. 1988 yılında Valladolid’de kurulan Rayuela günümüz İspanyol topluluklarının en önemlilerinden biri.Bugüne dek 21 yapım gerçekleştiren grubun küçüklere ve gençlere olduğu kadar büyüklere de hitap eden gösterileri var. Sayısız festivale katılan Rayuela uluslararası platformda bir çok önemli ödül kazandı.
       Dockteatern Sesam-Ninni In The Sandbox ( İsveç )
       Dockteatern Sesam 1987 yılında İsveç’in Göteburg kentinde kurulan profesyonel bir kukla tiyatrosu. Grup, dünyanın farklı bölgelerindeki üniversitelerde kukla tiyatrosu, müzikal ve gösteri sanatları üzerine eğitim görmüş sanatçılardan oluşuyor. Repertuarlarında değişik yaş grupları için oyunlar bulunuyor; hem çocuklar, hem yetişkinler için. Kukla ve gölge karışımı Ninni In The Sandbox 2 yaşından büyük çocuklar için müzikli bir rüya oyunu.
       Theater Tak-Kashtanka ( Rusya )
       Ünlü tiyatro yazarı Anton Çehov’un kısa öykülerinden oyunlaştırılan ‘Kashtanka’, yazarın diğer bütün baş yapıtlarındaki duygusallığı, seyircilere kukla sanatının gücü yoluyla, sözsüz olarak aktarıyor. Andrey Molyakov, parmaklarındaki sihirli gücü, basit teknikle hazırlanmış kuklalarla, inanılması güç bir yetenekle aktarıyor. Dostluğu, güveni, paylaşmayı, özlemi başarılı bir şekilde yansıtan bu oyun dünyanın dört bir yanındaki seyircilerden büyük bir ilgi görüyor.
       Pannalal’s Puppets-Ad Circus Libitum ( İsviçre )
       Benzerini hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir sirk getiriyoruz karşınıza. Jonglörlük yapan parmak adam, minik ateş yutucusu, akrobatlar ve bilumum renkli sahneler sizi sirk yaşamının gizemli ve eğlenceli dünyasına davet ediyor. Tüm Avrupa’yı dolaşan Circus Ad Libitum uluslararası festivallerde birçok ödüle layık görüldü.
       Teatr Maska-Window ( Polonya )
       Kukla tiyatrosu mümkün olan tüm sanatsal ifade biçimlerini içerir. Buna ‘sihirli teknik’ de dahildir. Çocukluğumuzda algıladığımız ilk işaretlerden biri gölgeydi. Etrafımızdaki dünyayı keşfederken, gölge bizim için, hayatımızın en büyük sırlarından biri oldu bir süre. Siz de bu ‘sihirli tekniği’ tanımak ve kendi gösterinizi yaratman istiyorsanız öncelikle Teatr Maska’nın gösterisini izlemelisiniz.
       State Puppet Theatre Bourgas-Bon Bon Ole ( Bulgaristan )


       Şekerlerin şarkı söylediği, kruasanların dans ettiği ve turtaların güzel balerinler gibi salındığı renkli, eğlenceli ve büyülü bir gösteri bu. Ama bir anda, bir canavar bu eğlenceli partiye dalıyor ve şekerleri türlü oyunlarla kandırarak ihanete teşvik ediyor. Gösteri tehlikededir artık. Hayal dünyası nasıl kurtulacak dersiniz? Bourgas Devlet Kukla Tiyatrosu tüm Avrupa, Asya ve Afrika’da sergilediği 200’den fazla yapımla 3 milyon seyirciye ulaşan önemli bir topluluk.
       Fahrbetreib-Die Bremer Satadtmusikanten ( İsviçre )
       Grimm Kardeşler’in dünyaca ünlü Bremen Mızıkacıları masalından hareketle hazırlanan Die Bremer Stadtmusikanten hem küçüklerin hem de büyüklerin büyük bir keyifle izleyeceği bir gösteri. Hayatlarına yeni bir anlam kazandırmak için yollara düşen dört kafadarın maceraları usta kuklacı Kurt Fröhlich’in anlatımıyla unutulmaz bir deneyime dönüşüyor.
       Paolo Papparotto Burattinaio-The Witch Rosega Ramarri ( İtalya )
       Yaşlı Pantalone’ye aşık olan cadı onu elde etmek ve güzel Colombina’yı saf dışı bırakmak için bir aşk iksiri hazırlar. Ama iksiri yanlışlıkla Pantalone’nin uşağı Arlecchino içer ve cadı Rosega’ya aşık olur. Bu durumdan hiç hoşlanmayan Rosega onu bir kurda dönüştürür. Onu kurtarmak da, çocukların yardımıyla, Brighella’ya düşecektir.
       Semaver Kumpanya-Nasreddin Hoca ( Türkiye )
       Nasreddin Hoca ülkemiz insanının pratik zekasını, espri anlayışını, hazır cevaplığını kısaca aklının işleyiş yollarını temsil eden keyifli bir halk kahramanı. Tiyatronun, edebiyatın, mizahın mutfağında çalışanlar için ise tükenmez bir esin kaynağı. Çocuklar kadar büyüklerin de keyif alarak izleyeceği Nasreddin Hoca çok yakından tanıdığımız bir kişiliğe kukla sanatı yoluyla yeniden ışık tutuyor.
       Semaver Kumpanya-Kuşlar Meclisi ( Türkiye )
       Semaver Kumpanya, yeni bir Işıl Kasapoğlu oyunu, Kuşlar Meclisi ile seyirci karşısında. Türkiye’de denenmemiş bir tarz; mask ve kuklalarla sahnelenen oyun 13. yüzyıldan günümüze ulaşan bir tasavvuf temelli bir felsefe kurmacası. Kuşlar Meclisi özel bir ruh gücünü temsil eden kuşlar aracılığıyla, insanoğlunun kendi iç yolculuğunu anlatıyor.Bu yolculuk, insanın hakikate giden yolda, kendi iç dünyasında yaşadığı değişimler, aştığı engeller, geçtiği sınavlar..
       Semaver Kumpanya-Memo’nun Önlenemez Yükselişi ( Türkiye )
       Oyunumuzun kahramanı Memo, bir an önce dünyayı tanımak,bol para kazanıp rahat bir yaşam sürmek ve büyük adam olmak için yollara düşer. Yol boyunca birçok insan tanır, birçok hikayeyle karşılaşır. Memo, para kazanırken dünyadaki birçok şeyi değiştirir ve birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkiler ve tabii kendi hayatını da. Bir süre sonra insanların gözünde kötü adam olur. Ernst Wenström’ün öyküsünden serbest bir şekilde uyarlanan Memo’nun Önlenemez Yükselişi’nde bir aktör ve üç kukla oynatıcısı sahneye kurulan platform ve kutularla çocuklara gerçek masallar anlatıyorlar.
       Tiyatro Tempo-Mutlu Kelebek ( Türkiye )
       İki ayrı tarz kukla tekniğinin kullanıldığı Mutlu Kelebek bir ressam ve onun komşusu küçük bir kız çocuğu olan arkadaşı Ayşe arasında geçen bir oyun. Ressamın doğum gününü unutması üzerine çok üzülen Ayşe ondan kendisine bir resim yapmasını ister. Ama istediği mutlu bir şeyin resmidir. Ressam ona bir kelebek çizmeye karar verir. Ama gerçekte mutluluk nedir ve bizim dışımızdaki bir şeylere mi bağlıdır?
       Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu-Can İle Canan ( Türkiye )
       Masalcı ninenin sizlere anlatacağı Can ile Canan masalında bir aile yaşıyordu. Bu ailenin Can adında bir oğulları ile Canan isminde bir de kızları vardı. Can hariç herkes yaşantısını mutluluk içinde sürdürüyordu. Can’a gelince adeta şeytanın esiri olmuştu. Her şeye herkese kötülük etmekten büyük haz duyuyordu. İnsanlara, hayvanlara, eşyalara, çiçeklere yapmadık kötülük bırakmıyordu. Herkes Can’dan şikayetçi idi.
       Akbank Çocuk Tiyatrosu-Bir Varmış Hiç Yokmuş ( Türkiye )
       7’den 77’ye herkese hitap eden oyun Keloğlan’ın annesinin istediği ‘hiç’i almak için yollara düşmesini konu eder. Yolda Keloğlan’ın başına gelenler geleneksel Keloğlan, Nasreddin Hoca, Karagöz ve Hacivat hikayelerinin keyifli bir kolajıdır. Her çeşit kuklalarla (ipli kukla, el kuklası, bunraku, gölge kuklaları gibi ) zenginleştirilmiş oyun, müzik ve dans öğelerini de içinde barındırarak çocuklara ve ebeveynlere keyifli zaman geçirtmeyi amaçlıyor.
       Tiyatro Pembe Kurbağa-Kukla Binbir Surat ( Türkiye )
       Karagöz ve Hacivat’ın tartışmaları bebeği uyandırınca, Karagöz’ün karısının kızgınlığından kaçmak isteyen iki arkadaş ne olduğunu anlayamadan canlanıp kuklaya dönüşürler. Artık onlar bir çift ipli kukladır. Bu yeni ortamda onları çeşitli maceralar beklemektedir. İki boyutlu gölge tiyatrodan üç boyutlu kukla şova dönüşen oyun yine iki boyutlu haline dönerek sona erer.
       TEM Yapım-Böyle Devam Edemeyiz ( Türkiye )
       Böyle Devam Edemeyiz masal ve rüya tekerlemelerinden yola çıkılarak oluşturulmuş bir ‘tekerleme’. Lahana Sarma ülkesinin iki yanında oturan Herşeyiyer Hanım’la Boliştah Hanım yemek yiyerek geçirmektedirler bütün zamanlarını. Uşakları Tatavi’yle Dümteka, efendilerini tok tutmak için habire yemek yaparlar. Yine bir gün yemeği fazla kaçıran iki hanımefendi patlar ve uşaklara da gün doğar.
       İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları-Benim Küçük Yıldızım ( Türkiye )
       Benim Küçük Yıldızım dünyada örneği az görülen ‘siyah tiyatro’ tekniğiyle gerçekleştirilmiş bir kukla gösterisi.Bu teknik sayesinde izleyiciler, sahne üzerinde sanki canlıymışcasına hareket edip, konuşabilen kuklalarla sihirli bir dünyaya yolculuk ederler. Benim Küçük Yıldızım sadece küçüklerin değil, büyüklerin de keyifle izleyeceği bir kukla show.
       Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu-Büyülü Ağaç ( Türkiye )


       18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanmış yepyeni ve dinamik bir oyun. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bu oyunda da bulabiliyoruz. Özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteride hareket ön planda. Dünya sahnelerinde sık sık sergilenen bu oyun çevre bilincini ve günümüz dünya sorunlarını işliyor.
       Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu -Çöp Canavarı ( Türkiye )
       Siz denize çöp attınız mı? Peki denizlere atarken hiç aklınıza gelmedi mi; bu çöpler ne oluyor... Denizleri temizlemekten sorumlu bir balık var! Bu balık o kadar çok çöp yemiş ki bir canavara dönüşmüş; ama iyi yürekli. Bütün çöpleri büyük bir iştahla yiyor. Yalnız pet şişeden nefret ediyor. Onları denizlere atanlara çok kızıyor. Ve günün birinde Karagöz bir pet şişe atıyor denize. Sonrası oyunumuz Çöp Canavarı’nda
       
PROGRAM
       7 MAYIS ÇARŞAMBA
* İsviçre-2 / Fahrbetreib / saat 20.30 / Yunus Emre
* Bulgaristan / State Puppet Theatre Bourgas / saat 20.30 / Haldun Taner
       8 MAYIS PERŞEMBE
* Bulgaristan / State Puppet Theatre Bourgas / saat 15.00 / Aksanat
* İsviçre / Pannalal’s Puppets / saat 2030 / Yunus Emre
* Rusya / Theatre Tak / saat 2030 / Haldun Taner
       9 MAYIS CUMA
* İsviçre-2 / Fahrbetreib / Saat 15.00 / Aksanat
* Türkiye / Semaver Kumpanya / ‘Nasreddin Hoca’ / saat 14.00 / Yunus Emre
* Bulgaristan / State Puppet Theatre Bourgas / saat 20.30 / Yunus Emre
* İspanya / Rayuela / saat 20.30 / Haldun Taner
       10 MAYIS CUMARTESİ
* Türkiye / Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu / saat 11.00 / Sabancı A. Lise
* İsveç / Dockteatern Sesam / saat 11.00 / Aksanat
* İspanya / saat 20.30 / Yunus Emre
* Türkiye / Tiyatro Tempo / Saat 11.30 / Haldun Taner
* İsviçre-2 / Fahrbetreib / saat 15.00 / Haldun Taner
* İtalya /Paolo Papparotto / saat 20.30 / Haldun Taner
       11 MAYIS PAZAR
* Türkiye / Akbank Çocuk Tiyatrosu / saat 11.00 / Çevre Tiyatrosu
* Türkiye / Cengiz Özek Gölge Tiy. ‘Çöp Canavarı’ / saat 14.00 / Yunus Emre
* İspanya / Rayuela / saat 18.30 / ENKA
* Polonya / Teatr Maska / saat 18.30 /Yunus Emre
* İsveç / Dockteatern Sesam / saat 14.00 / Haldun Taner
* İsviçre / Pannalal’s Puppets / saat 18.30 / Haldun Taner
       12 MAYIS PAZARTESİ
* Türkiye / Semaver Kumpanya / saat 14.00 / Yunus Emre
* İtalya / Paolo Papparotto / saat 20.30 / Yunus Emre
* Polonya / Teatr Maska / saat 20.30 / Haldun Taner
       13 MAYIS SALI
* Film Jiri Trnka / saat 14.00 / Aksanat
* İtalya / Paolo Papparotto / saat 18.00 / Aksanat
* Polonya / Teatr Maska / saat 21.00 / Aksanat
* İsveç / Dockteatern Sesam / saat 20.30 / Yunus Emre
       14 MAYIS ÇARŞAMBA
* Film Lotte Reiniger / saat 11.00 / Aksanat
* Türkiye / Pembe Kurbağa / saat 14.00 / Yunus Emre
* Rusya / Theatre Tak / saat 18.00 / Aksanat
* Türkiye / Cengiz Özek Gölge Tiy. ‘Büyülü Ağaç’ / saat 19.30 / Fransız Kültür Mrk.
* İsviçre / Pannalal’s Puppets / saat 21.00 / Aksanat
* Türkiye/ TEM Yapım / saat 20.30 / Haldun Taner
       15 MAYIS CUMA
* Rusya / Theatre Tak / saat 14.00 / Yunus Emre
* Türkiye / Şehir Tiyatroları / Saat 20.30 / Haldun Taner
* Türkiye / Semaver Kumpanya / Saat 20.30 / Yunus Emre
       Festival irtibat:
       Tel: 00 212 232 02 24 / 0212 291 51 96
       Fax: 0212 291 51 99
       e-mail: karagozek@hotmail..com
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları