Home page
Haber Menüsü


Gözde 7 tehlike sinyali
Hayatınızın ilk yarısında görmenizi ciddi olarak tehdit eden hemen tüm hastalıklar, tehlike sinyalinin biri veya birkaçı ile kendini ele verir.
11 Mayıs — IÜ İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gücükoğlu, hastarehberi.com sitesinde bilmeniz gerek 7 tehlike sinyali hakkında bilgiler veriyor.

   
 
       
    Internet Sites Hastarehberi.com
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu tehlike sinyallerinden birinin veya birden fazlasının varlığının gözardı edilmemesi gerektiği belirten Prof. Dr. Gücükoğlu, problemin tanınmasının, zamanında değerlendirilmesinin ve tedavisinin gözün kör olmasını önleyebileceğini vurguluyor.
       
* Sürekli kırmızılık
       Kızarıklık ciddi veya önemsiz bir göz problemine bağlı olabilir. Nasıl ayırt edilebilir? Genellikle ciddi bir hastalıkta diğer belirtiler de mevcuttur. Ancak, başka bir semptom yoksa bile olağandışı bir kızarıklık devam ediyorsa doktorunuz tarafından görülmesi gerekir.
       
* Devam eden ağrı veya gözde veya çevresinde rahatsızlık hissi
       Sağlıklı bir göz ağrı yapmaz. Hepimizde vücudumuzun orasında burasında hafif ve gelip geçici ağrılarımız olur. Göz de buna dahildir, belki yorulduğumuz zaman. Ancak sürekli ağrı normal sayılmaz. Özellikle göz kızarıksa veya diğer tehlike sinyalleri de varsa.
       
* Görme bozukluğu
       Göz görmek içindir ve en önemli tehlike sinyallerinden biri görme problemidir. Görme bozukluğu birçok şekilde olabilir. Örneğin yakın veya uzakta detaylar bulanıklaşabilir. Böyle bulanıklaşma sıklıkla basit bir gözlük gereksini ile giderilebilir. Ciddi değildir ve tabii körlüğe neden olmaz. Ancak bulanık görme diabete, hipertansiyona, zehirlenmeye ve daha birçok ciddi probleme bağlı olabilir.
       Periferik görme kaybı gözde veya beyinde önemli bir hastalığa bağlı özellikle kötü bir sinyaldir. Bildiğiniz gibi normalde yalnızca düz karşınızı değil, iki tarafınızı da görürsünüz. Aynı anda görebildiğiniz bütün bu alana görme alanı denir. Şayet bu alanın bir kısmı görülüyorsa nedeni retina, optik sinir veya beyin hastalığı olabilir.
       Çift Görme diğer bir kötü semptomdur. Her şeyi iki tane görmek gözlerin düzgün pozisyonda olmadığını ifade eder. Genellikle beyin tarafından gözlerin kontrol edilmesinde bir probleme bağlı olarak ortaya çıkar. Sarhoşken olduğu gibi geçici olabilir. Persistan çift görme kötü bir belirtidir.
       Bazen bir gözün önünde aniden uçuşan noktalar belirir. Burada kasdedilen parlak, beyaz bir yüzeye veya gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz birkaç çizgi veya noktayı değil küçük sinekler gibi önünüzde dans eden yüz veya bin noktadır. Bu noktalar, gözün gerisindeki jel olan vitre sıvısı içine dağılmış hücreler olup bu hücreler, kanamaya bağlı kırmızı kan hücreleri veya enfeksiyona bağlı beyaz kan hücreleri olabilir. Ne kanama ne de enfeksiyon göz içinde istenen bir şey değildir!
       
* Şaşı Gözler
       Çocuklukta veya erişkinde sonradan bir gözün içine veya dışına dönmesi beyinde gözlerin kontrolünün kaybolduğunu gösterir. Bu durum göz görmediği için ve beyne hangi doğrultuya baktığını anlatamadığı için gelişebilir. Veya beyin kontrol sistemlerinin kendisi bozulmuş olabilir.
       
* Büyüyen kitleler
       Göz üzerinde veya kapaklar üzerinde şişlikler ve kitleler kanser, enfeksiyon veya görmeyi bozan diğer anormal durumlara bağlı gelişebilir. Birçok küçük et beni ve siyah benler kapaklar üzerinde zararsızca gelişebilir. Kastedilen bu küçük problemler değil, gittikçe büyüyen anormal kitlelerdir. Spontan olarak kanayanlar genellikle kötü huyludur. Kanserlerin ağrı yapması gerekmez.
       
* Sürekli Kabuklanma ve Sekresyon
       Gözün yüzeysel enfeksiyonları irritasyona neden olarak gözden veya kapak kenarlarından yapışkan, iltihabi akıntıya yol açar. Bu akıntı kirpik diplerinde ve köşelerde kuruyunca sert kabuklar oluşur. Göz yüzeyi enfeksiyona dirençlidir. Ancak ince yüzeysel hücre tabakası sıyrıldı ise örneğin, katarakt lens takarken veya sertçe gözler ovuşturulduğunda, yüzeysel mikroplar hassas derin dokulara girebilir ve hızla çoğalır. O nedenle enfekte bir göz sağlıklı bir göze zarar vermeyen önemsiz sıyrıklardan bile zarar görebilir. Bu tip enfeksiyonların uygun antibiotik kullanımı ile temizlenmesi gerekir.
       
* Pupilla Değişiklikleri
       Normalde, pupillalar (irisin merkezindeki siyahlık) yuvarlak veya iki gözde eşit büyüklüktedir. Pupilla büyüklüğü göz içine giren ışık miktarını ayarlar ve beyin tarafından kontrol edilir. Muayenenin önemli bölümlerinden biri pupilla muayenesidir. Çünkü bu beyinle normal veya bozuk sinir bağlantılarının sonucunu gözlemenin en kolay şeklidir. Ayrıca gözün kendisinin ciddi hastalıkları da pupilla değişikliğine yol açar. O nedenle düzensiz bir pupilla veya iki göz arasında büyüklük farkı önemli bir tehlike sinyali olabilir.
       
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları