Home page
Haber Menüsü


 
Grossman: Türkiye’nin ABD’yi yanılttığı doğru değil
 
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Irak savaşında Türkiye’den kuzey cephesi açılması konusunda Türk hükümetinin ABD’yi yanılttığı tezinin doğru olmadığını söyledi.
 
Washington
AA
 
30 Nisan—  Türkiye’nin Irak’taki savaş için ABD’ye destek olunacağı yolunda önceden herhangi bir vaatte bulunmadığını söyleyen Marc Grossman, tezkerenin reddedilmesine ilişkin olarak da, “Türkiye’de anayasal bir sistem var ve anayasa, parlamentonun, bu kararın bir parçası olmasını öngörüyor. Türkiye bir demokrasi. Kendi kararlarını vermesi gerekiyor.” dedi. ABD’nin ek savaş bütçesinden Türkiye’ye ayrılan 1 milyar doların ne şekilde iletileceğinin görüşmelerle kararlaştırılacağını söyleyen Grossman, Irak’ın yeniden yapılandırılması projelerinin, Türk firmalarına da açık olduğunu belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin ABD’yi, Amerikan birliklerinin konuşlandırılması konusunda vaatte bulunup yanlış yönlendirdiği” yönündeki soru üzerine, bu görüşe katılmadığını belirtti.
       
‘ÖNCEDEN SÖZ ALMADIK’
       Grossman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Aralık ayında Washington’ı ziyaret ettiğinde, ABD’ye hiçbir şekilde vaatte bulunulmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, “hiçbir söz verilmedi. Çünkü daha Türk parlamentosu böyle bir karar vermemişti. Hiçbir Türk lider, Aralık ayında burada oturup, (istediğinizin olacağına dair size söz veriyorum) diyemezdi. Bu mümkün değildi. Türkiye’de anayasal bir sistem var ve anayasa, parlamentonun, bu kararın bir parçası olmasını öngörüyor” dedi.
       
‘TÜRKİYE BİR DEMOKRASİ’
       Marc Grossman, Türk hükümeti tarafından yanlış yönlendirildiklerini düşünmediklerini ve Türk hükümetinin, 1 Mart’ta parlamentoya gittiği zaman, olumlu sonuç çıkmasını umarak gittiğine inandığını söyledi. Grossman, “Türk hükümetinin, parlamentosuna kazanmak için gittiğine inanıyorum. Ancak parlamentonun görüşü farklı oldu. Türkiye bir demokrasi. Kendi kararlarını vermesi gerekiyor. Ben, yanlış yönlendirildiğimizi veya kimsenin bize, vermemesi gereken bir söz verdiğini düşünmüyorum” diye konuştu.
       
‘TÜRKİYE’Yİ ENDİŞELENDİRECEK BİR GELİŞME OLMADI’
       Irak’ta güvenlik ve düzeni sağlamak için Türk birliklerine çağrı konusundaki soruya karşılık Grossman, özellikle bu yönde bir talep olmadığını da söyledi. Irak’ta Kürt liderlerden Türkiye’yi kışkırtıcı açıklamalar geldiğine yönelik soru üzerine de Grossman, “bizim Kürtlere mesajımız, ne söylediklerinin ve Türkiye ile ilişkilerinde ne yaptıklarının önemini anlamalarıdır. Türkiye, Irak’ın komşusu ve Kürtler de Irak’ın kuzeyinde yaşıyor” dedi. Marc Grossman, ABD’nin, Kürtlerle diyaloglarında, Türkiye’nin, PKK terörü konusundaki rahatsızlıklarına dikkati çekerek, “terörizm konusunda açık olun” mesajını verdiğini de söyledi. Grossman, herkesin en büyük korkusunun, büyük bir mülteci akını olduğunu, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Grossman, Türkiye’yi endişelendiren konularda olumsuz gelişmeler olmadığını ifade etti.
       
’1 MİLYAR DOLAR DİLİMLERE BÖLÜNEBİLİR’
       Grossman, ABD Başkanı George Bush’un, ek savaş bütçesinde Kongre’den Türkiye için istediği 1 milyar dolarlık yardım konusunda da Türk hükümetiyle ABD’nin bu konuları konuşarak, ne yapacağına karar vereceğini söyledi. Marc Grossman, yardımın ulaştırılması konusunda hiçbir problem görmediğini belirterek, “benim anladığım, Türkiye ile ABD arasında, bu yardımın nasıl ulaştırılacağına karar vermek için görüşme ihtiyacı bulunuyor. Belki dilimler halinde gidebilir” dedi.
       
‘IRAK’IN İMARI TÜRK FİRMALARINA AÇIK’
       Irak’ın yeniden yapılandırılması projelerinin, Türk firmalarına da açık olduğunu belirten Grossman, ihalelerin bütün dünya ülkelerine açık olduğunu ve ana firma olarak belirlenen Amerikalı şirketlerle rekabet usulüne göre anlaşacak herhangi bir şirketin, Irak’ın imarında yer alabileceğini kaydetti. Türk basınında, ABD’nin, Türk şirketleriyle ortaklık kurulmasını Amerikan şirketlerine yasakladığı yönünde haberler yer aldığının hatırlatılması üzerine Grossman, “biz hiçbir şeyi yasaklamadık. Ana firmalarla ortaklık, uluslararası rekabete açık. Bu, çok şeffaf bir rekabet” dedi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları