Home page
Haber Menüsü


Küçük mucitler iş başında
“Bursa genç araştırmacılarını arıyor” proje yarışmasına katılan ilkokul öğrencileri ilginç buluşlara imza atıyorlar.
AA
24 Nisan — Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilköğretim okulları arasında düzenlediği “Bursa Genç Araştırmacılarını Arıyor (BUGEA)” proje yarışmasına katılan “küçük mucitler” ilginç buluşlarıyla dikkati çekiyorlar. Zafer Plaza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde yapılan ödül töreninin ardından izlenime sunulan, ödüllü 6 projenin de içinde yer aldığı 35 proje, Bursalılar’ın ilgisini çekiyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Projeler arasında, ilköğretim 1. kademe kategorisinde birinci olan Özel Çakır İlköğretim Okulu 4. sınıftan 5 öğrencinin birlikte hazırladığı “Buzlu Suyun Mucizesi” projesi, çiçek besleyenlere sulamayla ilgili yeni bir seçenek sunuyor.
       
BUZLU SUYUN FAYDALARI
       107 Kimya Öyküsü adlı kitabı karıştırırken, civcivler üzerinde normal su ve kar suyunun etkisiyle ilgili bir deneye “takılan” ve kar suyu içen civcivlerin normal su içenlere göre daha fazla kilo aldığını öğrenen 9 yaşındaki Çiçek Doğruel, Barış Tuncer, Merte Canat, Yiğit Ezgi ve Erim Çakır, projede, bu deneyden esinlenerek buzlu suyun bitkilerin büyümesindeki etkisini araştırdıklarını söylediler.
       Proje kapsamında, normal su ve buzlu su dolu iki saksıda, hızlı büyüyen bir bitki olan 6 santimetre boyundaki begonyayı yetiştirmeye başlayan 5 arkadaş, 1 ay süren çalışmaları sonucunda çeşme suyuyla sulanan saksıdaki begonyanın boyunun 9.6, buzlu suyla sulanan saksıdakinin ise 14 santimetre olduğunu, ayrıca çiçeğin yapraklarının daha büyük, canlı ve ana gövdesinin daha kalın olduğunu tespit ettiklerini belirttiler.
       
OKALİPTÜSTEN SİVRİSİNEK KOVAR
       Yarışmada “Okaliptüs Yaprak Özünün Sinek İtici Etkisi” projesiyle 2. kademede birinci seçilen 11 Eylül İlköğretim Okulu’ndan Hülya Güç, Zeynep Üstünel ve Kübra Peltekoğlu da insan sağlığına zararlı olan piyasadaki kimyasal sinek kovucuların yerine “sağlığa zararlı olmayan, sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklardan koruyan etkili, ekonomik ve pratik bir madde elde etmek için çıktıkları yolda okaliptüsün insanlar için yararlı, sinekler için zararlı bir madde olduğunu bulduklarını belirttiler.
       Antalya’dan getirttikleri okaliptüs yapraklarının özünü elde ettikten sonra deneğin koluna sürdüklerini ve bu karışımdan “dişi” sivrisineklerin kaçtığını gördüklerini anlatan 3 kız arkadaş, “Aslında bu bitki özü, sivrisinek sorununa kesin çözüm getirmiyor. Çünkü insanlar sinek sokmasından kurtulabiliyorlar, ama rahatsız edici seslerinden kurtulamıyorlar. Eğer erkek sivrisinekleri de kaçırabilen bir madde keşfedebilir ve bu özütle karıştırırsak insanlar için uyku daha tatlı olur” diyorlar.
       
YAĞMUR ALARM SİSTEMİ
       Yarışmada “Yağmur Alarm Sistemi” ile üçüncü olan Nilüfer Koç İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Doruk Kızılkaya ise yağmur yağdığında çamaşırların ıslandığını, annesinin de bu duruma çok üzüldüğünü belirterek, hem annesinin üzüntüsünü gidermek hem de Bursa’nın yetiştirdiği genç araştırmacılardan biri olmak istediği için projeyi hazırladığını kaydetti.
       Bu amaçla, zil teli bağladığı raptiyeleri, plastik mandalın arasına yerleştiren Doruk, mandaldan gelen tellerin birer ucunu zile ve pile bağlayarak elektrik devresi oluşturduktan sonra mandalın ağzına küp şeker sıkıştırmış. Annesiyle evde otururken, yağmur yağdığında mandalın ağzındaki küp şeker suyla temas ederek çözünmüş ve buradaki raptiyeler birbirine değmesi sonucu elektrik devresi kapanınca devrede bulunan alarm zili çalmış... Böylelikle annesi çamaşırlarını ıslanmadan toplama imkanı bulmuş.
       Çalışan kadınların evdeki çamaşırlarının yağmur sırasında korunmasını amaçlayan Sait Süheyla Bildirener İlköğretim Okulu öğrencilerinden Kadir Kocaaslan ve Ömer Özbil de yağmur yağdığında yağmur sensörü ve elektrik motoru yardımıyla çamaşırların üzerini brandayla otomatik olarak örten bir düzeneği sergiliyorlar.
       
İĞNE TOPLAR TERLİK
       Özel Meltem İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ahmet Yavuz ise evde sürekli dikiş yapan annesinin yere düşürdüğü toplu iğnelerden korunmak için çareyi “İğne Toplar Terlik” yapmakta bulmuş.
       Yerdeki iğnelerin canını acıtmasını önlemek için bir terliğin tabanını parmak ve topuk hizasında oyan ve buralara mıknatıs yapıştıran Ahmet, yere saçtığı iğneler üzerinde gezerken iğnelerin mıknatısa yapıştığını görerek sevinmiş.
       
BABAANNE İÇİN GÖZ DAMLASI APARATI
       Özel Namık Sözeri İlköğretim Okulu öğrencileri Bensu Altınsoy ve Anıl Topal, Anıl’ın yalnız yaşayan babaannesinin gözüne ilaç damlatırken zorlanmasından esinlenerek hazırladıkları “Göze İlaç Damlatma Aparatı”, aynı okuldan Beril Topaloğlu ve Civan Akgün, uzun yolculuklarda pratik olarak diş fırçalamak için yaptıkları “Macunlu Diş Fırçası” ve Selin Acar ile Özen Sevi Çalışkan ise “Klozet Kapağı ve Oturma Yerinin El Yerine Ayakla Açılıp Kapanması Sistemi” gibi ilginç projelere imza atmışlar.
       Özel Çakır İlköğretim Okulu’ndan Eray Öztürk ve Eylül Engin de besin ögeleri açısından zengin olmadığını gördükleri yer elmasından alkol üreterek, gelecekte yer elmasının enerji kaynağı olarak kullanılması açısından ilk adımı attıklarına inanıyorlar.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları