Home page
Haber Menüsü


IMF, 701 milyon dolarlık krediyi serbest bıraktı
IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin programının 4. gözden geçirme dönemini sonuçlandırarak, yaklaşık 701 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı.
İstanbul
NTV
18 Nisan— IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu da Mayıs ayında İstanbul’a geliyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF İcra Direktörleri Kurulu yarın toplanıyor
MSNBC News IMF: Ankara'nın önemli sınavları var
MSNBC News Krueger: Bankacılık reformu daha da ilerlemeli
MSNBC News Krueger: Ek kaynağı görüşmedik
MSNBC News Babacan: Krueger'e kararlılığımızı aktardık
MSNBC News Krueger: IMF ile ilişkiler reformlara bağlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin programının 4. gözden geçirme dönemini sonuçlandırarak, yaklaşık 701 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı. IMF’den yapılan kısa yazılı açıklamada, Kurul’un toplantısının Türkiye bölümünün ardından serbest bırakılan 701 milyon doların, hemen geçerli olmak üzere Türkiye’nin kullanımına açıldığı belirtildi. Bu paranın Türkiye’nin kasasına gelecek haftanın ortasına doğru girmesi bekleniyor. Türkiye’nin 4 Şubat 2002 tarihinde onaylanan son stand-by anlaşması, yaklaşık 18 milyar dolarlık bir mali destek öngörüyordu. Şuna ana kadar Türkiye, IMF’den bu program çerçevesinde yaklaşık 14 milyar dolar çekmiş bulunuyor. Bu arada IMF’den ilerleyen saatlerde, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerin değerlendirildiği daha geniş bir açıklama yapılması bekleniyor.
       
SOSYAL POLİTİKALAR GÖZETİLECEK
       Hükümet, IMF’ye sunduğu yeni niyet mektubunda ekonomik programın kararlılıkla sürdürüleceğini taahhüt etti. Irak savaşının makroekonomik hedefleri engellemeyeceği savunulan niyet mektubunda, gerekli olması halinde haziran ayından önce temel projeksiyonların yeniden belirleneceği belirtildi. Mektupta, temmuz ayı sonuna kadar kamu yönetimindeki reformun hazırlık çalışmaları da tamamlanacak.
       Türkiye’nin IMF’ye sunduğu yeni niyet mektubu açıklandı. 22 sayfadan oluşan mektup, hükümetin, ekonomik programın güçlendirilerek uygulanmasındaki kararlılığın beyanı ile başlıyor. Enflasyondaki düşüşü sürdürmek ve hızlı büyümeyi yakalamanın temel amaç olarak belirtildiği mektupta, sosyal politikaların da gözetileceği vurgulanıyor.
       
IMF’ten hükümete uyarı

       
HİBE BORCUN AZALTILMASINDA KULLANILACAK
       Irak savaşının makroekonomik ve yapısal reform amaçlarını engellemeyeceği savunulan mektupta, gerek görülmesi halinde, IMF ile müzakere edilerek, 5’inci gözden geçirmenin yapılacağı haziran ayı öncesinde ekonomik projeksiyonların yeniden belirleneceği kaydediliyor. Bu çerçevede, programın revize uygulanma usulünün de yeni bir mutabakata bağlanacağı belirtiliyor.
       Savaş nedeniyle ikili finansman imkanı kullanılmasının gerekmesi halinde bunun program kapsamındaki taahhütlere uygun olarak değerlendirileceği ifade edilirken, ABD ya da bir başka kaynaktan kredi veya hibe alınması durumunda bunun, borcun azaltılmasında kullanılacağı vurgulanıyor.
       Mektupta öne çıkan bazı taahhütler şunlar:
* Kamu yönetimi reformu gerçekleştirilecek.
* Kamu iktisadi teşebbüslerinde atıl durumdaki 25 bin 74 kişi gönüllü emeklilik yoluyla tasfiye edilecek.
* Kamu ihale kanunu sıkı bir şekilde uygulanacak.
* Kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmalarına devam edilecek.
* Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun finansal ve operasyonel bağımsızlığı güçlendirilecek.
* Özel sektör iş ortamının iyileştirilmesi çalışmaları sürdürülecek.
       
Ek Niyet Mektubu’nun geniş özeti

       
KRUEGER VE KATSU İSTANBUL’A GELİYOR
       Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Başkan Yardımcıları, Mayıs ayında özel bir toplantı için Türkiye’ye geliyor. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, “Forum İstanbul” toplantılarına katılarak, Türkiye’nin 2023 yılına ilişkin projeksiyonunu tartışacak.
       Bu yılki Forum İstanbul toplantıları, 8-10 Mayıs tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in himayesinde İstanbul’da yapılacak. İş ve siyaset dünyasından birçok ismin katılacağı toplantılara, uluslararası finans kuruluşlarından da üst düzey temsilciler katılacak.
       Toplantılarda “Gelişen Piyasalarda Büyüme ve İstikrar Sorunu”, “Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliği” gibi konular ele alınacak.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları