Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 01:00 TS 3 Ağu., 2000
Öğretim üyelerinin destek arayışı
Doç. Dr. Celal Tuncer, aynı üniversitenin rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ferit Bernay’a yönelik olarak, “Umuyoruz ki Sayın Bernay, 538 öğretim üyesine hükmetmenin, o üniversiteyi yönetmenin zorluklarını algılayacak ve istifa edecektir” dedi.
Samsun
NTV-MSNBC
2 Ağustos — 19 Mayıs Üniversitesi rektör seçiminde, en çok oyu alan Rektör Prof. Dr. Osman Çakır’ın atanmamasına tepki gösteren, aralarında Prof. Dr. Çakır’ın eşi Doç. Dr. Semiha Çakır’ın da bulunduğu 35 kişilik öğretim elemanı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ü ziyaret etti. YÖK’teki Yeşil Salon’da yapılan görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz, öğretim elemanlarını Yeşil Salon’un kapısında el sıkarak karşıladı.

   
 
       
    MSNBC News 75 öğretim üyesine soruşturma
MSNBC News 9 Eylül'de son sözü Sezer söyledi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görüşmenin ardından 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Celal Tuncer, gazetecilere açıklama yaptı. Doç. Dr. Tuncer, YÖK Başkanı Gürüz’e nezaket ziyaretinde bulunduklarını belirterek, görüşmede üniversitelerin ve YÖK’ün sorunları, öğretim üyelerinin maddi ve manevi problemleriyle ilgili genel kapsamlı bir görüşme yaptıklarını kaydetti. Doç. Dr. Tuncer, şöyle konuştu: “Hepinizin bildiği gibi 22 üniversiteye rektör atama aşamasında 19 Mayıs Üniversitesi’nde 297 oy alan Prof. Dr. Osman Çakır’ın yerine 71 oy alan bir öğretim üyesi arkadaşımız atandı. Elbette atama konusu büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nın inisiyatifindedir. Tartışma konusu olamaz. Yasalara, öğretim üyeliğinin verdiği vakarla her zaman saygılıyız, her zaman da saygılı olacağız. Ancak bizi üzen çok önemli bir husus olmuştur. O da Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim üyelerinin oyları, devletin en üst iki kademesi arasında bir gerginliğe neden olacak kadar önemli iken, nasıl oluyor da başka üniversitelerde öğretim görevlilerinin oyları değersiz olabiliyor. Bu konuda endişe duyduk. Üzüntülerimizi ifade etmek için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok önemli yöneticilerini ziyaret ediyoruz.” Doç. Dr. Tuncer, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kararının tartışılamayacağını kaydederek, “Ancak 71 oy alarak seçilen ve rektör atanan arkadaşımız, seçim çalışmaları boyunca sürekli demokratiklikten bahsetmiştir. Umuyoruz ki 71 oy alarak 538 öğretim üyesine hükmetmenin, o üniversiteyi yönetmenin zorluklarını algılayacak ve istifa edecektir. Kendisinden beklediğimiz budur. Devletin yüce makamlarının hiçbir zaman itibarının sarsılmaması ve tartışılmaması gerekir” diye konuştu.
       
SORULAR
        “YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün konu hakkında neler söylediğinin” sorulması üzerine de Doç. Dr. Tuncer, görüşmenin büyük bir kısmında üniversitelerle ilgili genel sorunların ele alındığını ifade etti. Doç. Dr. Tuncer, “Kendisiyle sadece hislerimizi paylaştık. Kendisi devletin yetkili organlarına saygı duyduğunu, Türk devletinin hiçbir zaman yıpratılmaması konusunda hassas olduğunu belirtti. Biz de aynı düşünceyi paylaşıyoruz” dedi. Bir gazetecinin, dün Samsun’da çıkan olaylara ilişkin sorusu üzerine Doç. Dr. Tuncer, şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenlik güçleriyle hiçbir zaman karşı karşıya gelmek ve televizyonlarda sergilenen manzaraları halkımızın huzurunda, o duruma düşmek aklımızdan geçmedi ve düşünmedik. Çünkü cüppelerimizi her birimiz 20 yıldır çalışarak kazandık. Bu öğretim üyeliğini nasıl taşıyacağımız konusunda da büyük hassasiyet gösteriyoruz. Ancak orada gelişen olaylar tamamen inisiyatif dışı ve belki de güvenlik kuvvetlerinin, verilen emri yanlış algılamış olmasındandır. Oradaki konu, tamamen yanlış anlamadan kaynaklandığına inandığımız konudur.”
        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den randevu talep edip etmedikleri yönündeki bir soruya Doç. Dr. Tuncer, “Evet bulunduk. Kendisine ve yüce makamına saygılarımızı sunmak istiyoruz ve hislerimizi paylaşmak istiyoruz. Çünkü bugün 19 Mayıs Üniversitesi’nde münferiden ortaya çıkan bir durum olduğuna inanmıyoruz. YÖK Kanunu nedeniyle ortaya çıkan aksaklıklardan biri olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Bu arada, görüşme sırasında YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün konuyu değerlendirirken, “Cumhurbaşkanı’nın takdiridir. Bu konuda yorum yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dediği öğrenildi.
Hakkındaki iddiaları reddeden Prof. Çakır yaptığı tüm açıklamalarda “Atatürkçü ve demokrat” olduğunu tekrarlıyor.

       Ankara’ya yola çakın öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Demir, amaçlarının yanlışlığı düzeltmek olduğunu, bu yüzden de 45 öğretim üyesinden oluşan bir grupla Ankara’ya,”Demokrasi Yürüyüşü” başlattıklarını dile getirdi. Demir, şunları söyledi:
       “Rektörümüz Prof. Dr. Osman Çakır hakkında sanırım Cumhurbaşkanımız yanlış bilgilendirildi. Bu nedenle de birinci sıradaki Çakır’ın yerine 3. sıradaki Ferit Bernay atandı. Yanlışlığın düzeltilmesi için, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere diğer yetkililerle görüşmeye gidiyoruz.”
       
ÜLKÜCÜ KADROLAŞMA
       Cumhurbaşkanı Sezer’in rektör seçilmesinde sakınca gördüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Osman Çakır’ı “ülkücü kadrolaşma” iddiaları nedeniyle yeniden aynı göreve atamadığı belirtiliyor. Hakkındaki iddiaları reddeden Prof. Çakır yaptığı tüm açıklamalarda “Atatürkçü ve demokrat” olduğunu tekrarlıyor.
       Bu arada Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde yaşanan rahatsızlık eski rektör Prof. Dr. Mehmet Özaydın’ın yeniden seçilmemesinden kaynaklanıyor. Emekli albay olan Prof. Özaydın’ın yeniden seçilmemesinde ise hakkındaki “Hizbullahçıları koruyor” iddialarının etkili olduğu belirtildi. Özaydın da yaptığı açıklamalarda “Demokrasiye gölge düştü. Ben laik, sosyal Türkiye’nin korunması için çalıştım” dedi.
       
BAHÇELİ’NİN KABULÜ
       19 Mayıs Üniversitesi’ne seçimde en çok oyu alan Prof. Dr. Osman Çakır’ın atanmamasına tepki gösteren öğretim üyelerini MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli partisinin genel merkezinde kabul etti. 19 Mayıs Üniversitesi’nden aralarında Prof. Dr. Osman Çakır’ın eşi Doç. Dr. Semiha Çakır’ın da bulunduğu 35 kişilik öğretim elemanı grubu, YÖK’ü ziyaretinin ardından MHP Genel Merkezi’ne geldiler. Üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Celal Tuncer, Devlet Bahçeli ile yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilere bilgi verdi. Bahçeli ile yükseköğretimin genel sorunları ve rektör atamaları konusunda görüştüklerini dile getiren Doç. Dr. Tuncer, “Kendisini bu konuda son derece yüksek duyarlılığa sahip olarak bulduk. Özellikle Yükseköğretim Kanunu’nun mutlaka değiştirilmesi gerektiği yönünde kendisinin görüşleri olduğu intibaına sahip olduk” dedi. Doç. Dr. Tuncer, Bahçeli’nin bu konuda değerlendirmesinin ne olduğunun sorulması üzerine, “Sayın Başbakan Yardımcısı konuyu genel manada ele aldı ve problemin Yükseköğretim Kanunu’ndan kaynaklandığını, bu kanunun en kısa sürede ıslah edilmesi gerektiğini belirtti” karşılığını verdi. Protestolarının devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Doç. Dr. Tuncer, “Hiçbir sınırı zorlamadan, hiçbir ölçüyü aşmadan, eğer mümkün olursa ki mümkün olur görünüyor. Partilerin genel başkanlarını yarın nezaketen ziyaret edeceğiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den randevu taleplerine olumlu karşılık gelip gelmediğini soran bir gazeteciye de, Doç. Dr. Tuncer, “En önemli talebimiz bu. Şu ana kadar henüz bir yanıt alamadık. Yarın görüşme şansımız olursa Sayın Cumhurbaşkanımıza hislerimizi ve yükseköğretimle ilgili genel manada düşüncelerimizi aktarmaktan mutluluk duyacağız” dedi.
       
SAMSUN’DA DÜN NELER OLDU?
       Dün meydana gelen olaylarda 200 öğretim üyesinin katıldığı protesto eyleminde “ülkeye hizmet etmek suç mu?” yazılı pankartlar taşındı. Saygı duruşunda bulunan öğretim üyeleri İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra basın açıklaması yapmak istedi. Polis gösterinin izinsiz yapıldığı gerekçesiyle gösteriye müdahale etti. Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Gülsen Ökten çıkan arbedede yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.
       Samsun’da, bir grup öğretim üyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü’ne, en çok oyu alan Prof. Dr. Osman Çakır’ın atanmaması üzerine, gösteri yaptı.
       Atatürk Anıtı önüne gelen 150 kadar öğretim üyesi, cüppelerini giyerek, “Demokrasi bu mu?”, “9 Eylül’de demokrasi, Ondokuz Mayıs’ta antidemokrasi” ve “Yaşasın Madagaskar demokrasisi” yazılı pankartlar açtı. Rektörlüğe yeniden atanmayan Prof. Dr. Osman Çakır’ın eşi Doç. Dr. Semiha Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Eşimin onurunu iade etsinler. Biz adalet istiyoruz. Bir suçu varsa ipini ben çekerim. Suçu sadece hizmet etmek” dedi.
       
BELEDİYE BAŞKANI
       Bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de desteklediği dünkü eylem sırasında, öğretim üyesi Ferhat Uzun ile Türk Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyesi Hamdi Koçak, gözaltına alınırken, Samsun İlkadım Belediye Başkanı Necmi Akkoyunlu’nun da kendiliğinden polis otobüsüne bindiği görüldü. Gözaltına alınan 2 kişi, daha sonra salıverildi.
       Öğretim üyeleri, daha sonra, polisin uyarılarına rağmen dağılmayarak, Merkez Postanesi’ne doğru yürüdü. Burada, öğretim üyeleri daha önceden hazırlanmış, “Biz bu tavrınızı demokratik hukuk devleti anlayışı ve hukukun üstünlüğü prensipleriyle bağdaştıramıyoruz” yazılı metni, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e faksladılar. Öğretim üyeleri daha sonra, Kurupelit Yerleşkesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde toplanmak üzerine dağıldılar.
       Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in imzaladığı atama kararını eleştirerek, gerek Cumhurbaşkanı Sezer, gerekse kamuoyuna bildiri yayınladı.
       
OSMAN ÇAKIR HAKKINDA İDDİALAR
Diyarbakır’da bir grup öğretim üyesi, Dicle Üniversitesi (D.Ü) Rektörlüğü’ne en çok oyu alan eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Özaydın’ın yeniden atanmamasına tepki gösterdi.

       Bu arada Prof. Çakır’ın bir dönemler üniversitede RP kökenli kadro kurduğu öne sürüldü. Üniversiteye yakın çevrelerin ortaya attığı iddialara göre Prof. Çakır ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasında yakınlık var. Ayrıca 28 Şubat sürecinden sonra Çakır’ın daha temkinli davrandığı da ileri sürüldü.
       MHP Genel Sekreteri ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Abdurrahman Küçük, Cumhurbaşkanı Sezer’in atamalarda hangi kriteri esas aldığını anlamadıklarını söyledi. Küçük, 22 üniversitenin rektör atamalarında ortaya çıkan tablonun tatmin edici olmadığını belirtti. MHP’nin üniversitelerde yaşanan tüm sorunlara çözüm olarak bir yüksek öğrenim bakanlığı kurulmasını gündeme getireceklerini açıkladı.
       
YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN TALEBİ
       Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosu, rektör adaylarını belirleme oylamasında en çok oyu almasına rağmen Prof. Dr. Osman Çakır’ın rektörlüğe atanmaması üzerine, değerlendirmenin yeniden yapılmasını istedi. OMÜ Senatosu’nca yapılan açıklamada, Prof. Dr. Osman Çakır’ın görev yaptığı 4 yıllık sürede üniversitenin gelişme ve büyüme gösterdiği anlatılarak, şu görüşlere yer verildi: “Dört yıldır gece-gündüz demeden çalışarak, üniversitemizi Türk Üniversiteleri arasında ön sıralara taşıyan Atatürk milliyetçisi, vatanperver, hizmet aşığı rektörümüz Prof. Dr. Osman Çakır’ın yüzde 57.5 oranında yüzde 297 oy alarak büyük bir çoğunluğun teveccühünü kazanmasına ve YÖK tarafından da birinci sıradan Sayın Cumhurbaşkanımıza teklif edilmesine rağmen, yeniden rektörlüğe atanmaması hepimizi üzüntüye boğmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk kamuoyunda oluşan imajına uygun olarak, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün dikkate alınmasını bekliyor, değerlendirmenin yeniden yapılmasının, üniversitemizin geleceği açısından büyük yarar sağlayacağına inanıyoruz.” Bir grup öğretim üyesi de bu sabah, üniversitenin Kurupelit Yerleşkesi önünden otobüsle Ankara’ya hareket ettiler. Öğretim üyeleri, “Demokrasi yürüyüşü” adını verdikleri programlarına göre, YÖK’ü ziyaret ettikten sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den görüşme talebinde bulunacaklar.
       
DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE DE RAHATSIZLIK
       Bu arada Diyarbakır’da bir grup öğretim üyesi, Dicle Üniversitesi (D.Ü) Rektörlüğü’ne en çok oyu alan eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Özaydın’ın yeniden atanmamasına tepki gösterdi. Rektörlük binasında toplanan yaklaşık 40 öğretim üyesi, seçimde en çok oyu alan eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Özaydın’ın atanmamasını protesto ederek basın açıklaması yaptılar.
       Öğretim üyeleri adına hazırlanan açıklamayı okuyan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Denli, rektörlük seçimlerinde en fazla oyu alan Özaydın’ın rektör olarak atanmamasının nedenini merak ettiklerini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne yapılan atamada geçerli kılınan demokrasi ve hukuk üstünlüğü prensibinin, kendi üniversiteleri için geçerli kılınmamasını anlayamadıklarını ifade eden Denli, şöyle konuştu:
       “Başarılı çalışmalarıyla sürekli takdir gören ve bu başarılı çalışmasının karşılığı olarak üniversitemiz öğretim üyelerinden en çok oyu alan Özaydın’ın, devletimizin en yüksek makamı tarafından yeniden atanmamasının nedenlerini öğrenmenin hakkımız olduğuna inanıyor ve bu isteğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Duyarlı kamuoyunun Dokuz Eylül Üniversitesi için ortaya koyduğu demokratik tepkiyi, Dicle üniversitesi için de göstereceğini umuyoruz.”
       Öğretim üyeleri, daha sonra okudukları açıklamayı YÖK’e faksladılar.
       
       
       
       
       
       
       
       
       
    MSNBC News Üniversitelerden eğitim bursları
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları