Home page
Haber Menüsü


Kieslowski’den ‘Üç Renk’ üçlemesi
Sinemanın şairi Krzysztof Kieslowski’nin eski evrensel değerleri ele aldığı ‘Üç Renk Üçlemesi: Mavi, Beyaz ve Kırmızı’ 16-23-30 Nisan tarihlerinde CNBC-e ekranlarında.
Sevin Okyay / CNBC-e Dergi
    15 Nisan—  Fransız bayrağının simgelediği üç kavram olan ‘özgürlük’, ‘eşitlik’ ve ‘kardeşlik’ üzerine çekilen ‘Üç Renk’ üçlemesi, büyük bir ustanın son filmleri olmalarının yanı sıra son yirmi yılın en iyi filmleri arasında yer alıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Krzysztof Kieslowski’nin hepsi hatırlamaya değer filmlerinin arasında üç tanesi, belki bir arada oluşlarının da kazandırdığı güçle, özellikle ortaya çıkar: Üç Renk (Trois Couleurs) üçlemesi; Mavi (Bleu) Beyaz (Blanc) ve Kırmızı (Rouge).
       Yönetmen, On Emir - Dekalog’un (Decalogue) Batı ülkelerinde beğeniyle karşılanması üzerine, başka ‘eski’ evrensel ve aşikar değerleri ele alarak, nasıl geliştiklerine bir göz atmak istemiş.
       Üç değer, Fransız bayrağının üç renginin simgelediği üç kavram: Mavi, Beyaz, Kırmızı; Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik
       
ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK


       Kieslowski’nin, senaryolarını adaşı Krzysztof Piesiewicz ile ortaklaşa yazdığı filmlerden Bleu’da, Julie (Juliette Binoche) bireysel özgürlük peşindedir. Erkek kahraman Olivier (filmin tamamlanmasından kısa süre sonra ölen Belçikalı aktör Benoit Regent), ‘ikinci karakter’ niteliğinde kalır.
       Blanc ise, Dominique rolündeki Julie Delpy’nin çekici varlığına rağmen, aslında Karol’un, yani Leh aktör Zbigniew Zamacohwski’nin kahramanı olduğu bir eşitlik filmidir. ‘Kardeşlik’ üzerine olan Rouge’da ise, 1+1 denkliğinde iki karakter vardır: Valentine (yönetmenin son yıllarını paylaşan Iréne Jacob) ve yaşlı yargıç Kern (Jean-Louis Trintignant).


       Zaten aslında ne Bleu özgürlük üzerinedir; ne de Blanc eşitliği, Rouge da kardeşliği kovalar... Kieslowski, milyonlarca kişinin, uğrunda ölmüş olduğu bu ‘eski’ değerleri ele alırken, onların günümüzde de geçerli olduğunu savunmak amacıyla yola çıkmamıştır çünkü. Uygulamaları sıfıra yakın kavramlar olduklarının farkındadır. Bu üç fikrin günlük hayatta nasıl işlediğini, bireyin bakış açısından değerlendirir. Sonuçta insan doğasına aykırı fikirler oldukları ortaya çıkar. Evet, hepsi birer idealdir ama, pratikte eriyip giderler. Öyleyse insanlar gerçekten özgürlük, eşitlik ve kardeşlik istiyor mu? Yoksa bunlar sadece dillere pelesenk edilmiş laflar mı?


       Trois Coulerus üçlemesinden anlaşıldığı kadarıyla, insanların böyle bir isteği yok; olsa da uygulamaya koyamıyorlar zaten. Bleu’da kocasıyla kızını bir araba kazasında yitiren Julie, çoğu insan için hayatı belirleyici özellik taşıyan maddi-manevi bütün varlıklarından sıyrılıp, neredeyse soyut bir özgürlük yaşamak istiyor.
       Blanc’ın, iktidarsız olduğu için karısı tarafından tek celsede boşanmış Karol’u, Paris’teki bu Leh ‘yabancı’ ise, onunla eşit olmak değil, ondan daha eşit olmak hevesinde. Üçleme’nin ve vakitsiz ölen Kieslowski’nin ne yazık ki son filmi olan Rouge ise, bir iletişimsizlik şaheseri. Rouge, ayrıca, birçok şeyi yerli yerine oturtan, dönüp ilk iki filme yeniden baktıran bir ‘son’ film.
       
KRZYSZTOF KIESLOWSKI
       27 Haziran 1941’de Varşova’da doğdu. Tiyatro teknolojisi ve sinema üzerine eğitim alan usta yönetmen, sinema kariyerine dökümanter filmler çekerek başladı. Yapıtları çeşitli festivallerde gösterilen ve birçok ödül kazanan ünlü yönetmen, ilk uzun metrajlı filmi The Staff’i 1975’te çekti. Sonrasında peşpeşe önemli filmlere imza attı, her filminde dünyanın en saygın yönetmenlerinden biri olduğunu bir kez daha ispatladı. Filmleri, rol alan oyuncuların kariyerlerinde de dönüm noktası oldu. Hem filmler hem oyuncular birçok ödül kazandı. Nisan ayında, sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olan ‘Üç Renk’ üçlemesini izleyeceğimiz Krzysztof Kieslowski, 13 Mart 1996’da ikinci kez kalp krizi geçirdi ve yaşama veda etti.
* ‘Mavi’ 16 Nisan, ‘Beyaz’ 23 Nisan, ‘Kırmızı’ ise 30 Nisan’da CNBC-e ekranlarında izlenebilir.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları