Home page
Haber Menüsü


Bush Suriye’yi yine uyardı
ABD Başkanı George Bush, Suriye’ye, “bizimle işbirliği yap” uyarısında bulundu ve bu ülkenin, kaçan Iraklı yetkililere sığınak oluşturmamasını istedi.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Nisan —  Bush, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye hiçbir Baasçıya, hiçbir Iraklı askeri yetkiliye, dikkate alınması gereken hiç kimseye sığınak olmamalı” dedi. Bush, Suriye’de kimyasal silah bulunduğuna inandıklarını da söyledi. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, Suriye’yi üst düzey Iraklı yetkilileri barındırmakla suçladı.  

   
 
       
    MSNBC News İsrail'den Suriye'ye 'istekler listesi'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  George Bush, ülkesinin “şer ekseni ülkeleri” arasında saydığı İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye yönelik bir uyarı olarak, “Irak örneği, kitle imha silahlarının yayılmasını durdurma konusunu ne kadar ciddiye aldığımızı gösteriyor” dedi.
       Bush, Suriye liderliği ile temasa geçerek, bu ülkeye yönelttiği uyarıları doğrudan iletebileceğini de belirtti.
       ABD Başkanı, basının, Irak’taki düzensizlikleri ve yağmaları çok fazla öne çıkardığını da ileri sürdü. Bush, “Saddam’ın heykeli Çarşamba günü devrildi, bu olay hemen manşetlere ‘Düzensizlik’ biçiminde taşındı” dedi.
AB’den ABD’ye Suriye uyarısı

       
FRANKS: SURİYE’DEN GELMİŞ PARALI ASKERLER VAR
       ABD Merkez Karargahı Komutanı General Tommy Franks de, ‘Irak’ta Suriye ve diğer ülkelerden gelmiş paralı askerler saptadıklarını’ söyledi. General Franks, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Irak’ta son nefesine kadar savaşmaya kararlı yabancılar olduğunu biliyoruz. Bu kişileri bulduk ve kimliklerini saptadık. Son aylarda Irak’a gelen ve intihar saldırıları da yapma amacını taşıyan bu kişilerin ücreti, Iraklılar tarafından ödendi” dedi. Franks, “bu olayın arkasında Suriye hükümetinin bulunup bulunmadığı” şeklindeki bir soruya verdiği yanıtta, “bu konuda bir açıklama yapamayacağını” söyledi.
       
RUMSFELD: IRAKLILAR SURİYE’YE GEÇTİ
       Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de Suriye’yi bir kez daha Iraklı üst düzey yetkilileri barındırmakla suçladı. Amerikan NBC televizyonuna demeç veren Rumsfeld, “Iraklılar Suriye’ye geçti, bazıları burada kaldı, bazıları ise sadece bu ülkeden geçti” dedi.
       
‘SURİYELİLER ASKERLERİMİZLE ÇATIŞIYOR’
       Suriye’nin savaş suçluları ve teröristler için gerçek bir cennet haline gelmemesini dilediklerini belirten Rumsfeld, Suriyelilerin, Irak’taki ABD güçleriyle çatıştığını da söyledi.
       Rumsfeld demecinde, “Suriye’den otobüsler dolusu insanın Irak’a girdiğini görüyoruz, bunlardan birçoğu dün geceki (önceki gece) çatışmalarda öldürüldü” dedi.
       Bu insanların Suriyeli askerler olmadığını da belirten Rumsfeld, “Bu kişiler sivil” ifadesini kullandı.
       ABD’nin Suriye’ye karşı diplomatik çerçevenin dışında önlem almaya niyeti olup olmadığının sorulması üzerine Rumsfeld, bu kararın kendisine ait olmadığını belirterek, koalisyon liderlerinin bu tür bir kararı alabileceğini söyledi.
       Rumsfeld, Saddam Hüseyin’in Irak’ta bulunduğu iddiasına karşı da “O zaman Suriye’nin çok daha büyük bir hata yaptığını söylerim. Bu, söz etmek istediğim en son şey” diye konuştu.
       
SURİYE SUÇLAMALARI REDDETTİ
       Suriye ise, suçlamalara karşılık, Irak ile olan sınırının şu anda kapalı olduğunu ve hiçbir Irak liderinin Suriye’ye gelmek için başvuruda bulunmadığını bildirdi.
       Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Buteyna Şaban, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin, Irak halkının uğrayabileceği zararlardan ötürü savaşa karşı çıktığını söyledi. Şaban, Suriye’nin Irak rejimiyle tarihteki ilişkilerinin hiçbir zaman samimi olmadığını, ancak Irak halkına karşı her zaman kuvvetli duygular beslediklerini belirtti. ABD ile aralarında yaşanan gerginlikten İsrail’i sorumlu tutan sözcü “Sorun şu ki, Suriye’ye yönelik tüm suçlamalar İsrail’den kaynaklanıyor. İsrail, Suriye-ABD ilişkilerini zayıflatan ana kışkırtıcıdır, ancak İsrail’in bu girişimlerinde başarılı olacağına inanmıyorum” dedi.
       
‘İSRAİL DE BEDEL ÖDER’
       Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara da, Fransa Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin iddialarının asılsız olduğunu söyledi ve ABD’nin Şam’a saldırması halinde, İsrail’in de bedel ödeyeceğini söyledi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları