Home page
Haber Menüsü


Tartışmalı bir lider: Ahmed Çelebi
Özellikle Pentagon tarafından Irak yönetiminin başına geçmesi desteklenen Ahmed Çelebi’nin hayatı...
BBC / Londra
NTV-MSNBC
    12 Nisan —  1956’dan beri Irak dışında yaşayan Ahmed Çelebi, Irak Ulusal Kongresi’nin başkanlığını yürütüyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çelebi’nin Washington’daki yakın dostları arasında Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, Pentagon Savunma Kurulu Başkanı Richard Perle, Pentagon Ortadoğu masası üyeleri Peter Rodman, Douglas Feith, David Wurmser, Micheal Rubin sayılabilir. Çelebi’nin kabine dışındaki çevresinde Washington’a yakın düşünce kuruluşlarından Washington Institude for Near East Policy (Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü) ve İsrail sağına yakınlığı ile bilinen Jewish Institude for National Security Affairs (Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü) ve New Republic editörlerinden Martin Peretz gibi “neo-konservative” (yeni kuşak muhafazakarlar) önemli isimler bulunuyor. Ancak Çelebi’ye en çok güvenen isimler çok daha ilgi çekici: Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Irak savaşını “4. Dünya Savaşı’na” benzetmesiyle dikkat çeken CİA eski Başkanı James Woolsey. Çelebi aynı zamanda bir İngiliz vatandaşı.
       
MATEMATİK PROFESÖRÜ
       1945’te varlıklı Şii bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çelebiler, Birinci Dünya Savaşından sonra İngiltere tarafından başa getirilen Haşimi Hanedanına çok yakın durmuş bir aile. Dedesi dokuz kere kraliyet kabinesinde bakanlık, baba Çelebi ise Irak Senatosu başkanlığı yapmıştı. Bankacı olan ailesi 1956’da Irak’ı terkederek, İngiltere’ye yerleşti. Ahmed Çelebi, lisans derecesini Massachusetts Institute of Technology’de (MIT), doktorasını ise University of Chicago’da aldıktan sonra American University of Beirut’ta uzun yıllar matematik profesörlüğü yaptı.
       1977’de Ürdün Prensi Hasan’ın daveti üzerine yerleştiği Amman’da PetraBank’ı kurdu. 1990’da Kral Hüseyin bankayı, Ürdün Merkez Bankasından 167 milyon doları kendi hesabına geçirdiği iddiasıyla kamulaştırdı. 1992’de Ürdün’de gıyabında yargılandı, ve 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hudson Enstitüsü’nden Max Singer’in makalesine göre, Çelebi Ürdün’den Prens Hasan’ın kişisel olarak kullandığı arabanın bagajına saklanarak, gizlice kaçtı. Her ne kadar Çelebi PetraBank olayını Kral Hüseyin’in Saddam’a gayrımeşru silah satışını örtbas etmek için kullandığını söylesede PetraBank olayı hala gizemini koruyor. Financial Times’ın haberine göre, Çelebi’nin bu olaydan kendi hesabına 100 milyon dolar geçirdiği ve bu parayı Irak Ulusal Kongresi için kanalize ettiği biliniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Ulusal Kongresi’nin muhasebe uygulamalarını bu nedenle teftişe almıştı.
       Kuzey Irak’ta Kürtler’le 1996’da giriştiği başarısız darbeden sonra Çelebi güç yitirdi. CİA’nin destek vermemesi ve Barzani’nin son anda saf değiştirmesi sonucunda, Saddam güçleri, Irak Ulusal Kongresi’nin Erbil’deki merkezlerini yerlebir etmiş, içinde Kongre üyelerininde bulunduğu yüzlerce Kürt’ü infaz etmişti. 1998’de ABD eski Başkanı Bill Clinton başta Çelebi olmak üzere, Iraklı muhalif gruplara Saddam’ı devirmeleri şartıyla 100 milyon dolar vermişti. Daha sonra Irak Ulusal Kongresi, paranın nasıl paylaşılacağı üzerine örgüt içi anlaşmazlıklar dolayısıyla liderlik bunalımı yaşamıştı.
       
KURNAZ VE KARİZMATİK
       
Londra ve Washington’da lobi şirketi olan, Çelebi karizmatik, kararlı, kurnaz ve tartışmalı kişiliği ile tanınıyor. Kimileri tarafından Irak Ulusal Kongresi’ni kendi kişisel çıkarları için kullanmakla eleştirilen Çelebi, “misyonunun Irak’ta Saddam’ın devrilmesiyle biteceğini” söylemişti (Alman Die Zeit gazetesi röpörtajı). Aynı konuşmasında, Saddam sonrası Irak’ta yapılması gerekenin, Irak’taki tüm muhalif ve etnik unsurların federatif şemsiye altında birleştiği demokratik bir oluşumun gerçekleştirilmesi olduğunu söylemişti. Savaşın başlatılması için yıllardır lobi faaliyeti yapan Çelebi, ABD Kongresi’nin bir kanadından ve Pentagon’dan büyük destek görüyor. Ancak Irak içinde tabandan fazla destek bulmadığı da biliniyor. Arap kamuoyu hareketin eski gücünü yitirdiğini; hatta Çelebi’nin Amerikan kuklası olmakla suçlayan ciddi bir kamuoyu da mevcut. Ancak savaş sonrası Irak’ta Çelebi’nin Washington’daki çevresini harekete geçirebileceği tahmin ediliyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları