Home page
Haber Menüsü


Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in evi de yağmalandı.
Irak’ta kaos ve yağma
Ülkede Bağdat başta olmak üzere işgal altındaki bölgeler kaosa sürükleniyor.
NTV-MSNBC
    11 Nisan—  Bağdat, Basra, Kerkük, Musul gibi büyük kentlerde yağma olayları sürüyor. Yağmacılar, resmi binaların yanı sıra büyükelçilikleri ve Saddam rejiminin üst düzey yetkililerinin evlerini yağmalıyor. Irak askerlerinin terk ettiği Musul kentinde halk Merkez Bankası’nı yağmalıyor. Bağdat’ta esnafın yağmacılara ateş açtığı da belirtiliyor. Kentte yağma sırasında çıkan çatışmalarda 25 kişi yaralandı. Öte yandan İngiliz askerlerinin, dün Irak’ın güneyindeki Basra kentinde banka soymaya çalışan 5 yağmacıyı öldürdüğü bildirildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu sabah KDP birliklerinin Musul’a girmesi ve Irak birliklerinin çekilmesinin ardından Musul’da yağma başladı. Musul’daki devlet dairelerine giren halk masa, sandalye, halı gibi eşyaları taşımaya başladı. Ardından Merkez Bankası binası da yağmacıların istilasına uğradı. Halk bankadaki paraları çuvallara doldurarak götürüyor. Yağmacıların pek çoğunun kent dışından geldiği belirtiliyor. Öte yandan Musul’da, dün Kerkük’te olduğu gibi tapu ve nüfus dairelerinin de tahrip edildiği belirtiliyor. Musul ve Kerkük’e giren peşmergelerin öncelikle tapu ve nüfus dairelerini hedef almaları, bu kentlerin mülkiyet ve nüfus yapısını belirsizleştirmeye dönük olduğu belirtiliyor.
       
Iraklı Şii lidere suikast

       
BÜYÜKELÇİLİKLER YAĞMALANIYOR
       Bağdat’ta da yağma olayları sürüyor. Silahlı yağmacılar, saraylar ve Saddam rejiminin önde gelen isimlerine ait evlerin yanı sıra, büyükelçilik binalarını da hedef alıyor.


       Bağdat’ı işgal eden ABD güçleri kentin çeşitli noktalarında kontrol noktaları kuruyor. Ancak bu noktalarda Bağdatlıları tek tek arayan ABD askerleri kentteki yağma olaylarına engel olmak için her hangi bir girişimde bulunmuyor.
       Yağmacılar kamu kurumlarının ardından büyükelçilikler ve yönetimin önemli isimlerinin evlerini de hedef almaya başladı.
       
TARIK AZİZ’İN EVİ DE YAĞMALANDI
       Yağmadan Almanya ve Finlandiya büyükelçilikleriyle, Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, Başkan Yardımcısı İzzet İbrahim ve Kimyasal Ali olarak bilinen General Ali Hasan El Mecid’in evleri de payını aldı.


       Çoğu silahlı yağmacılar, ev eşyalarından elektrik tellerine hatta atlara kadar buldukları herşeyi yağmaladı.
       
ARKEOLOJİ MÜZESİ
       Bu arada Bağdat’ın en önemli müzelerinden olan Bağdat Arkeoloji Müzesi’nin yağmalandığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, onlarca yağmacının müzedeki salonlara dalarak, ortalığı kırıp geçirdiğini, müzedeki yönetim bürolarının ise tamamen yağmalandığını belirtti.
       Muhabir, salonlardaki çömlekler ile bazı heykellerin kırıldığını, diğerlerinin ise devrildiğini, iki kişinin müzenin girişindeki salonlardan birinden aldıkları tarihi kapıyı götürdüklerini anlattı.
       
ROBERT FISK: YAĞMACILARIN GÜNÜYDÜ
       İngiltere’de yayınlanan Independent gazetesinin Bağdat’ta bulunan muhabiri Robert Fisk imzalı, “Yağmacıların Günüydü” başlıklı yazıda, yaşanan yağma ve kaos şöyle aktarılıyor:
       “İşgalci güç olarak Amerika, kontrol ettiği bölgelerde yabancı büyükelçiliklerin, Birleşmiş Milletler bürolarının korunmasından mes’uldür, ama dün Amerikan askerleri Alman Büyükelçiliği önünden geçerken, yağmacılar masaları, sandalyaleri ön kapıya taşımaktaydı.


       Amerika’nın kurtuluş ordusu şimdiden işgal ordusuna dönüşmüştü. Yüzlerce Iraklı sivil, otoyoldaki köprüde sıraya girmişti. Sıradaki her adam intihar eylemcisi olmadığını göstermek üzere, diğer sivillerin önünde gömleğini açıp, pantalonunu indiriyordu.
       Ademiye’de çıkan çatışma ardından Amerikan deniz piyadelerinden bir keskin nişancı, bir sarayın kapısının üstüne oturmuş, dur ihtarına uymayan otomobildeki üç sivili yaraladı, biri de küçük bir kızdı. Sonra silah sesi nereden geliyor diye balkona çıkan bir adamı öldürdü.


       Aynı nişancı birkaç dakika sonra da bir başka otomobilin sürücüsünü öldürüp, biri genç bir kadın olan iki yolcuyu yaraladı. Bu arada Dura’da önceki günkü çatışmadan geriye kalan sivil cesetler çürümeye terkedilmişti. Ve bu Bağdat’ın kurtuluşunun daha ikinci günüydü.”
       
BASRA
       Öte yandan İngiliz askerlerinin, dün Irak’ın güneyindeki Basra kentinde banka soymaya çalışan 5 yağmacıyı öldürdüğü bildirildi. Katar’daki Amerikan Merkez Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Vincent Brooks, düzenlediği basın toplantısında, banka soymaya çalışan yağmacıların devriye gezen İngiliz askerlerine ateş açması sonucu vurularak öldürüldüklerini söyledi.
       Güney’de İngiliz askerlerinin kontrolündeki Basra’da özellikle kamu binaları Basra halkı tarafından yağmalanırken, şehirdeki otorite boşluğunu fırsat bilen bazı gruplar silahlı soygun yapıyor. Şeker ve un depolarına giren halk stoklardaki çuvalları kendi evlerine taşıyor. Yer yer linç olaylarının da yaşandığı Basra’da, İngiliz askerlerinin olayları önlemek için yeterli çabayı harcamadığı söyleniyor.
       Basra’daki gelişmeleri izleyen NTV muhabiri Mithat Bereket, bölgede can güvenliğinin kalmadığını, geceyi geçirmek için Devlet Hastanesi’ne sığınmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Basra ve civarında özellikle açlık ve susuzluk nedeniyle büyük bir kriz yaşandığı ifade ediliyor.
       
KERKÜK’TE DURUM KONTROL DIŞI
       Kerkük Valisi Rizgar Ali, kentte durumun kontrol dışı olduğunu söyledi. AFP’ye demeç veren vali, “Yağma ve çatışmalar gece boyu devam etti. Çatışmalar, bazı kişiler ya da gruplar arasındaki hesaplaşma kavgalarından başka bir şey değil. Yaralananlar, hatta ölenler var” dedi, ancak ayrıntı vermedi.
       
BAĞDAT’TA 25 YARALI
       Fransız AFP haber ajansı, yağmacılarla çıkan çatışmalarda yaralanan 25 kişinin, El-Kindi hastanesine kaldırıldığını duyurdu. Ancak hastanenin de daha önce yağmalanmış olması ve hiçbir tıbbi malzemenin bulunmaması nedeniyle, yaralılara müdahale edilemediği kaydediliyor. Kentte tam bir anarşinin hakim olduğu anlaşılıyor. Reuters haber ajansı muhabiri, bir otomobilin sürücüsüne silahlı bir kişinin ateş açtığını, şoförü araçtan çıkardıktan sonra otomobile binip gittiğini söylüyor. Bu arada kentin çeşitli noktalarında denetim yapan Amerikan askerlerinin emirlere uymayan sivillere ateş açtığı gelen haberler arasında.
       
‘YAĞMACILARA ÖLÜM’ FETVASI
       Bu arada Şii lideri Ayetullah Ali Hüseyin Sistani, Necef’te verdiği bir fetvada, Irak’ın resmi dairelerinden ve Irak halkının evlerinden eşya çalanların öldürülmesini istedi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları