Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 19:00 TS 1 Ağu., 2000
9 Eylül’de son sözü Sezer söyledi
Cumhurbaşkanı Sezer, 22 üniversiteye rektör ataması yaptı. 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne, üniversitede yapılan seçimlerde en çok oyu alan Prof. Dr. Emin Alıcı atandı.
Ankara
AA
31 Temmuz — 6 Ağustos’ta görev süreleri dolacak olan 22 üniversite rektörlüğü atamaları, Cumhurbaşkanı Sezer’in YÖK’ün gönderdiği listeyi kuruma iade etmesi ile krize dönüşmüştü. Olağanüstü toplanan YÖK Genel Kurulu, listeyi değiştirmeden cumhurbaşkanı’na gönderme kararı alınca gerginlik tırmandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak tartışmalara neden olan 9 Eylül Üniversitesi’ndeki adaylardan ikisi adaylıktan çekilince durum yeni bir boyut kazandı. Sezer, YÖK’e iki adayın çekildiklerine dair yazıyı gönderince son olarak geçen hafta toplanan genel kurul üyeleri, bu üniversitede yapılan seçimlerde en çok oyu alan Prof. Dr. Emin Alıcı’yı da listeye ekleyerek yeniden Köşk’e göndermişti.
       YÖK ikinci listeye, adaylıktan çekildiklerini açıklayan Prof. Dr. Orhan Uslu ve Prof. Dr. Güzin Gökmen’in yerine, ikinci sıraya bir oy alan Prof. Dr. Özcan Gökçe’yi, üçüncü sıraya da 449 oy alan Prof. Emin Alıcı’yı koymuştu.
       
ALICI’DAN SEZER’E ÖVGÜ
       Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Emin Alıcı, “Sayın Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer bu ülke için önemli bir şanstır” dedi. Üniversitede yapılan seçimlerde en çok oyu alan Alıcı, rektör olarak atandığının belli olmasıyla çok sayıda kutlama mesajı alırken, basın mensuplarının da yoğun ilgisiyle karşılaştı. Demokrasi mücadelesi veren milletvekillerine, basın kuruluşlarına ve kamuoyuna teşekkür ettiğini kaydeden Alıcı, şunları söyledi:
       “Ülkemizde demokrasi ve demokratik gelenekler gelişmek zorunda. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ülke için çok önemli bir şanstır. Kendisi gerçek bir demokrat ve gerçek bir hukukçudur.”
       Çağdaş, Atatürkçü, bilimsel yayınlarda uluslararası standardı yakalamış ve eğitimde Türkiye’nin en iyisi olmuş bir üniversite kurmak için bütün çalışanları ile çok gayret sarfedeceklerini bildiren Alıcı, şöyle konuştu:
       “Bizim için herkes çok önemli ve çok saygılıdır. Kırgınlığa zaman yok. Küsme lüksüne sahip değiliz. Geçmişi unutarak geleceği kurmalıyız. Bu ülkenin Laik Cumhuriyeti korumak ve kollamak konusunda daha çok çalışması gerekir.”
       
İDİMAN’IN DEĞERLENDİRMESİ

       Rektör adaylığı seçimlerinde ikinci en çok oyu alan ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan listelerde yer verilmeyen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman, şunları söyledi:
       “Atama süreci tamamlanmıştır. Cumhurbaşkanımız, üniversitemizin 4 yıl içinde ulaştığı başarılı nokta ve büyük hedefleri görmezlikten gelinerek YÖK tarafından kendisine sunulan liste üzerinde gereğini yapmıştır.”
       
SAĞLAMER VE ALKIŞ 2. KEZ
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ataması sonucu ikinci kez rektörlük görevine getirilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, üniversitelerine 4 yıl daha hizmet etme imkanına kavuştukları için mutlu olduklarını bildirdiler.
       Prof. Dr. Sağlamer, kendini “doğma büyüme İTÜ’lü” olarak nitelendirip, “Burada okudum, bütün derecelerimi de burada aldım “ dedi. 4 yıllık rektörlük görevi sırasında, mezunlar ve ve öğretim üyelerinin birçoğunun katkısıyla, hayallerindeki pek çok projeyi gerçeğe dönüştürdüklerini anlatan Prof. Dr. Sağlamer, şöyle dedi:
       “Yeni projelerimiz vardı. Mezunlarımız da ‘devam’ diyor. Öğretim üyeleri de oylarıyla ‘devam’ işaretini verdiler. Şimdi bu projeleri önümüzdeki 4 yıl içinde gerçekleştirmek için canla başla çalışacağız. Bir seçim sürecinin sonunda, bir 4 yıl daha üniversitemize hizmet etme imkanına kavuştuğum için mutluluk duyuyorum.”
       Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış da, birinci dönemde başladıkları “üniversiteyi bir dünya üniversitesi” yapma yolundaki projelerine devam edeceklerini söyledi. Atanmış olmaktan dolayı mutlu olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Alkış, şöyle dedi:
       “Eski Davutpaşa Kışlası, yeni Davutpaşa Yerleşimimizdeki bir dünya üniversitesi oluşturma projemize ve eğitimin kalitesini artırma çabamıza devam edeceğiz. Öyle sanıyorum ki, 4 yıl önce başladığımız projelerimizi bir dört yıl sonra tamamlamış olacağız.”
       Öncelikle üniversitenin fiziksel ve teknolojik altyapısını güçlendireceklerini, buna ilişkin projeleri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Alkış, elektronik kütüphaneyi geliştireceklerini ve üniversite-toplum-sanayi-endüstri bütünleşmesine ağırlık vereceklerini bildirdi. Bu çerçevede, Davutpaşa’da bilim ve uzay merkezleri ile teknopark kurma gibi projeleri bulunduğunu da ifade eden Prof. Dr. Alkış, eğitimde temel amaçlarının ise öğrenci ve öğretim üyesi kalitesini artırmak olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ayhan Alkış ayrıca, yasaların elverdiği ölçüde üniversitede her kesimin karar verme ve üretim sürecinde yönetime katılmasını sağlamanın, önümüzdeki dönemde yapmak istedikleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
       
7 REKTÖR DEĞİŞMEDİ
       22 üniversiteye yaptığı rektör atamaları çerçevesinde, 7 üniversitenin rektörü değişmedi. Görevlerini 4 yıl daha sürdürecek rektörler ve üniversiteleri şöyle:
       Akdeniz Üniversitesi: Prof. Dr. Yaşar Uçar,
       Cumhuriyet Üniversitesi: Prof. Dr. Ferit Koçoğlu,
       Gaziantep Üniversitesi: Prof. Dr. İ. Hüseyin Filiz,
       İstanbul Teknik Üniversitesi: Prof. Dr. Gülsün Sağlamer,
       Karadeniz Teknik Üniversitesi: Prof. Dr. Türkay Tüdeş,
       Trakya Üniversitesi: Prof. Dr. Osman İnci,
       Yıldız Teknik Üniversitesi: Prof. Dr. Ayhan Alkış.
       
KİM NEREYE REKTÖR OLDU?
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER’in atadığı rektörlerin isimleri şöyle:
       Akdeniz Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Yaşar UÇAR
       Ankara Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Nusret ARAS
       Atatürk Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Yaşar SÜTBEYAZ
       Boğaziçi Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Sabih TANSAL
       Cumhuriyet Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. M. Ferit KOÇOĞLU
       Çukurova Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr.Mustafa Yalçın KEKEÇ
       Dicle Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Fikri CANORUÇ
       Dokuz Eylül Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Emin ALICI
       Ege Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Ülkü BAYINDIR
       Erciyes Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Ahmet Zeki YILMAZ
       Fırat Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Ahmet Feyzi BİNGÖL
       Gazi Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Rıza AYHAN
       Gaziantep Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ
       İnönü Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Fatih HİLMİOĞLU
       İstanbul Teknik Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Gülsün SAĞLAMER
       Karadeniz Teknik Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Türkay TÜDEŞ
       Mimar Sinan Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN
       Ondokuz Mayıs Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr.R. Ferit BERNAY
       Orta Doğu Teknik Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Ural AKBULUT
       Trakya Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Osman İNCİ
       Uludağ Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Mustafa YURTKURAN
       Yıldız Teknik Üni. Rektörlüğüne: Prof. Dr. Ayhan ALKIŞ
       
KUTAN: YÖK YASANIN DEĞİŞMELİ
       Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, “YÖK ile ilgili yasanın değişmesi bir zaruret haline gelmiştir. Meselenin bütünüyle çözümü, TBMM tarafından yapılması gerekir” dedi. Kutan, İstanbul’a gelişinde Atatürk Havalimanı’nda bir gazetecinin rektör atamalarıyla ilgili düşüncelerini sorması üzerine, FP olarak Cumhurbaşkanı’ndan isteklerinin, YÖK tarafından iade edilmiş olan teklifin reddedilmesi ve Kemal Gürüz başta olmak üzere bütün Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınması istikametinde olduğunu hatırlattı. Kutan, rektör atamalarının bazı ufak tefek değişikliklerle çıktığını da belirterek, şunları söyledi: “9 Eylül Üniversitesi’nde nispeten bir çözüm olmuş, ama ne Erzurum ne Malatya’da hakikaten hukuka aykırı bu tekliflerin yürürlüğe girmesini bizim tasvip etmemiz mümkün değil. Mesele TBMM’ye gelecektir ve artık YÖK ile ilgili yasanın değişmesi bir zaruret haline gelmiştir. Meselenin bütünüyle çözümünün, TBMM tarafından yapılması gerekir.”
       
İKİ REKTÖR’E VETO
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, YÖK’ün bazı üniversitelere ilişkin rektör adayları sıralamasını bir kez daha veto ederek, kendi seçimlerini yaptı. Sezer’in, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Dicle Üniversiteleri’ne yaptığı rektör atamaları da dikkat çekti. Uzun dönemdir kadrolaşma eleştirisi alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Çakır, seçimlerde 297 oy ile birinci olurken, YÖK’ün listesine de girdi.
       Sezer, en yüksek oy olan Rektör Çakır’ın, yerine Üniversite’deki seçimde üçüncü olan Prof.Dr. Ferit Bernay’ı atadı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Özyadın da seçimlerde 214 oyla birinci oldu. Özaydın, YÖK’ün listesine de girmesine karşın, Sezer tarafından seçilmedi. Özaydın’ın yerine, seçimlerde ikinci sırayı alan Prof.Dr. Fikri Canoruç atandı.
       Rektör seçimleri, Atatürk ve İnönü Üniversitesi’nde de geçerli olmadı. Atatürk Üniversitesi’nde Prof.Dr. Cevat Gerni 157 oyla birinci, Prof.Dr. Şevki Özdemir 129 oyla ikinci, Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz 103 oyla üçüncü olurken, YÖK, Gerni ile Özdemir’i listeye almadı. Gerni ile Özdemir’in tarikatlarla bağlantılığı olduğu iddiasıyla listeye alınmadığı bildirilirken, Sezer, seçimlerde üçüncü olan Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz’ı Atatürk Üniversitesi’nin yeni rektörü olarak atadı. İnönü Üniversitesi’nde de seçimlerde 167 oyla birinci olan Eşref Yüksel, YÖK tarafından listeye alınmadı. Sezer’de, seçimlerde ikinci olan Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nu, yeni rektör olarak seçti.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları