Home page
Haber Menüsü


Mart’ta TEFE 3.2, TÜFE 3.1
Mart ayında yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 35.2 , TÜFE’de yüzde 29.4 oldu. Üç aylık enflasyon oranı toptan eşyada yüzde 12.4, tüketici fiyatlarında ise yüzde 8.2 oldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Nisan— Enflasyon verileri mart ayı itibariyle hedefleri yakalamanın giderek güçleştiğini ortaya koydu. Mart ayında, toptan eşya fiyatları, yüzde 3.2, tüketici fiyatları da yüzde 3.1 oranında arttı. Yılık enflasyon TEFE’de yüzde 35.2 çıkarken, TÜFE’de yüzde 29.4 olarak gerçekleşti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet İstatistik Enstitüsü’nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, “Çekirdek enflasyon” olarak nitelenen özel imalat sanayi fiyat artışı, yüzde 1.6 oldu.
       
YILLIK ENFLASYON YÜZDE 35
       Yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 35.2, tüketici fiyatlarındaysa yüzde 29.4 olarak hesaplandı. Şubat ayında yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 33.4, TÜFE’de ise yüzde 27 olmuştu. Böylece yıllık enflasyon TEFE’de 1.8 puan yükselirken, TÜFE’de 2.4 puan gartış yaşandı.
       Bir önceki yıl Mart ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 1.9, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 1.2 olmuştu. 2002 yılı Mart ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 1.3 puan, tüketici fiyatlarında da 1.9 puan üzerinde gerçekleşti.


       Yıllık enflasyon, geçen yılın Mart ayının, toptan eşya fiyatında 42.3 puan , tüketici fiyatında ise 35.7 puan altında gerçekleşti. 2002 yılı Mart ayı itibarıyla enflasyon, toptan eşyada yüzde 77.5, tüketici fiyatlarında yüzde 65.1 olmuştu.
       
KALAN AYLARDA 0.45 OLMALI
       Hükümetin belirlediği enflasyon hedeflerinin yakalanması için, yılın kalan 9 aylık döneminde TEFE’de aylık artışın yüzde 0. 45, TÜFE’de yüzde 1. 2’yi aşmaması gerekiyor.
       Sektörler itibariyle bakıldığnda ise tarım sektöründe fiyatlar yüzde 7. 8 artarken, imalat sanayi fiyatları yüzde 1. 7 artış gösterdi.
       CNBC-e’nin yaptığı enflasyon anketinde, tüfe’nin yüzde 2. 3, tefe’nin yüzde 2. 7 artması bekleniyordu.
       
MART’TA EN DÜŞÜK ARTIŞ BURSA’DA
       Bu arada, iller bazında en düşük fiyat artışı ise yüzde 1.8 ile Bursa’da kaydedildi. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 26 ile Denizli ilinde görüldü.
       Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) seçilmiş bazı iller itibariyle belirlediği tüketici fiyatları endeksine göre, aylık bazda en düşük fiyat artışının kaydedildiği Bursa’yı, yüzde 2 ile Erzurum, yüzde 2.2 ile Antalya, yüzde 2.3 ile de Kayseri ve Zonguldak izledi.
       Aynı dönemde, fiyatların en fazla arttığı il ise yüzde 4.6 ile Samsun oldu. Bu ili yüzde 4.3 ile Adana, yüzde 4.2 ile de Diyarbakır takip etti. Mart ayı itibariyle son bir yılda tüketici fiyatlarında yüzde 26 ile en düşük artış da Denizli’de yaşandı. Denizli’yi yüzde 26.3 ile Kocaeli ve Konya, yüzde 27 ile Eskişehir ve Gaziantep izledi.
       Yıllık fiyat artışlarının en yüksek gerçekleştiği il ise yüzde 31.3 ile Trabzon oldu.
       
EN HIZLI ARTIŞ GÜNEY DOĞU ANADOLU’DA
       Bölgeler itibariyle Mart ayında, Ege Bölgesi’nde aylık bazlı fiyatlar yüzde 2.8 oranında arttı. Mart’ta tüketici fiyatlarındaki artış, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 3.1, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 2.9, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 3.5, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 3 ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde de yüzde 3.9 oldu.
       Öte yandan, Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon, Marmara’da yüzde 30.1, Ege’de yüzde 29.4, Akdeniz’de yüzde 29.6, İç Anadolu’da yüzde 27.6, Karadeniz’de yüzde 30.2, Doğu Anadolu’da yüzde 31.1, Güneydoğu Anadolu’da da yüzde 27.4 olarak belirlendi.
       
İTO: TÜFE 2.2, TEFE 1.8
       Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme endeksine göre, İstanbul’da Mart ayında perakende fiyatlar yüzde 2.2, toptan fiyatlar yüzde 1.8 oranında yükseldi. Yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 35.5, toptan fiyatlarda yüzde 34.8 olarak gerçekleşti.
       Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise perakende fiyatlar yüzde 26.3, toptan fiyatlar yüzde 25.4 artış gösterdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları