| Damla Günay, şampiyon ablası Deniz Günay gibi okçulukta bir hayli iddialı
| |
Günün ilk etkinliği okçuluk yarışması oldu. Samsundan gelen okçuluk federasyonuna bağlı 9 genç kızımız aralarında yarıştılar. Türkiye ve dünya şampiyonu Deniz Günay, tatilde olduğu için gelemedi ama kardeşi gençler şampiyonu Damla Günay takıma dahildi. Antrenörleri Kadir Günaya Amazonları hatırlayarak Neden en iyi okçular hep Samsun yöresinden çıkıyor? diye sordum, Havasından suyundan herhalde. Erzurumdan Karstan belki iyi maratoncu çıkar, bizim buralardan da iyi futbolcu, iyi okçu çıkar dedi. Gurupta iki tanede de minik var 10 yaşlarında Büşra Karpuz ve Elif Göksu. Bir aydır okçuluk çalışıyorlar. Genç kızlarımıza Amazonlar hakkında ne düşündüklerini sordum, Daha önceden duymuştuk, ama bu kadar savaşçı olduklarını bilmiyorduk dediler. Daha sonraki etkinlikler çerçevesinde, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor bölümü öğrencileri Amazon kıyafetlerine bürünüp geçmişi canlandırdılar.
Tekne ile göle açılıp Amazonların mezarının olduğuna inanılan sazlıklarla örülü adaya gidildi. Genç Amazonlar, orada temsili olarak atalarını ziyaret ettiler. Güneş batarken meşhaleler yakılıp eski zamanlar canlandırılmaya çalışıldı. Amazon kızlarımızdan 23 yaşındaki Tüzin Demire Amazonları sorduğumda, Daha önceden duymuştum ama ayrıntılı olarak burada öğrendim. Onlar kadar vahşi olmak istemezdim ama kendi kendilerini yönetmeleri çok güzel, kadınlarımızın da biraz onlar gibi olması için kendilerine güvenmeleri gerekiyor. Tek eksikleri bu dedi.
Amazonlarımız gölden döndükten sonra en güzel at binme yarışı yapıldı. Samsun Olgunlaşma Enstitüsünün yöresel kıyafetlerden esinlenerek hazırladığı giysilerin defilesi ve pop sanatçısı Soner Arıcanın konseri, alanı dolduran 4 bin kişiyi birhayli eğlendirdi.
Gece müzik eşliğinde dans ve Gölyazı Belediye Başkanı Cemil Dürümlünün konuşmasıyla sona erdi. 1 yıllık bir belediye olan Gölyazının böyle bir festivale kalkışması cesurca bir şey. Bu ister istemez bir takım kıskançlıkları beraberinde getirse de bu festival sayesinde Termede Gölyazılıların önleri açılmış gibi oluyor. Gölyazının çamur deryası olan yolları yapıldı. Çöplüğün üzeri kapatıldı ve zaman zaman tüm ekinleri mahveren deniz basmasını önlemek için mendirek yapımı için karar alındı. İşin aslına bakarsanız Terme, Samsun ve Gölyazılıların Amazonların varolup olmamasıyla çok ilgilendikleri de yok. Onlar daha çok bu festival dolayısıyla yörenin kalkınmasını, adlarını duyurmayı ve devletten istediklerini yerine getirilmesini istiyorlar.
Bu sıcak yaz günlerinde Gölyazı ve Termeleliler ancak televizyonda görebildikleri şekilde eğlendiler, canlı müzikleri, animasyonları, tiyatro oyunlarını, sporcuları, ünlü sanatçıları yakından gördüler, dinlediler. Bu da az birşey olmasa gerek...
| |