Home page
Haber Menüsü


‘Gıda karşılığı petrol’ kabul edildi
BM Güvenlik Konseyi, Irak’a yönelik gıda karşılığı petrol programını değiştiren ve 45 gün süreyle uzatan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
New York
AA
29 Mart— Öte yandan BM, Irak halkına yardım amacıyla 2.2 milyar dolarlık para toplama kampanyası başlattı. Kampanyanın, BM tarihindeki en büyük yardım çağrısı olduğu bildiriliyor. BM’nin talep ettigi miktar, Irak halkının 6 aylık ihtiyacını karşılayabilecek. Sürenin Ağustos 2003’de sona ereceği kaydedildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  BM Güvenlik Konseyi, Irak’a yönelik gıda karşılığı petrol programını değiştiren ve 45 gün süreyle uzatan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Tasarı, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, programın uygulanması konusunda gerekli değişiklikleri yapması için yetki veriyor. Konsey, 45 gün bitmeden, gerekli gördüğü takdirde süreyi yeniden uzatabilecek.
       Dün kabul edilen tasarı, Irak halkının ihtiyacı olan insani yardım malzemesi ve gıda maddelerinin satın alınması sürecini de hızlandırıyor. BM tarafından şimdiye kadar uygulanan gıda karşılığı petrol programı savaşın başlaması üzerine askıya alınmıştı.
       
BUSH, BM’YE TEŞEKKÜR ETTİ
       ABD Başkanı George Bush, Irak’a yönelik gıda karşılığı petrol programını değiştiren ve 45 gün süreyle uzatan karar tasarısını oy birliğiyle kabul eden BM Güvenlik Konseyi’ne teşekkür etti. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, oylama sonucunun belli olmasından birkaç dakika sonra “Başkan Bush bu sonuçtan memnun” açıklamasında bulundu.
ABD temsilcisi BM oturumunu terk etti

       
WASHINGTON’DAN 18 MİLYON DOLAR
       Öte yandan Washington’un, Irak’taki insani yardım çalışmaları için BM kuruluşlarına 18 milyon dolar tahsis ettiği bildirildi.
       Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki sağlık sisteminin güçlendirilmesi için Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) 10 milyon dolar ve BM Çocuk Fonu’na (UNICEF) 8 milyon dolar verildiğini kaydetti.
       
45 GÜNLÜK SÜRE
       Yapılan değişiklikle şimdiye kadar 6’şar aylık sürelerle uygulanan gıda karşılığı petrol programının bu kez 45 gün süreyle yürürlükte kalması kararlaştırıldı. Bu sürenin bitiminde ne şekilde hareket edileceğine, savaşın bitip bitmediğini de göz önüne alacak olan Güvenlik Konseyi karar verecek. Diplomatik kaynaklar, Genel Sekreter Irak’ta durumun güvenli hale geldiğine kanaat getirirse, dağıtım görevlilerini Irak’a göndereceğini de kaydettiler.
       Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre tasarının ana hatları şöyle:
* Tasarı 45 gün süreyle yürürlükte kalacak. Savaşın gidişine ya da bitmesine göre Konsey bu süreyi uzatma yetkisine sahip bulunuyor.
* Tasarıda BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, insani yardım programının hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için bazı yetkililer tanınıyor ve görevler veriliyor.
* Gıda karşılığı petrol programı çerçevesinde alınacak olan ihtiyaç maddelerinin parası, daha önce Irak’ın petrol satışlarından sağlanan ve halen BM denetiminde bulunan emanet hesabındaki paradan karşılanacak.
* Tasarıda, daha evvelce satın alınmış bulunan 2.4 milyar dolar tutarındaki gıda maddesinin bir an önce Irak’a sevk edilerek halka dağıtılması da öngörülüyor.
       
2.2 MİLYAR DOLARLIK YARDIM ÇAĞRISI
       Öte yandan BM, Irak halkına yardım amacıyla 2.2 milyar dolarlık para toplama kampanyası başlattı. Kampanyanın, BM tarihindeki en büyük yardım çağrısı olduğu bildiriliyor. BM’nin talep ettigi miktar, Irak halkının 6 aylık ihtiyacını karşılayabilecek. Sürenin Ağustos 2003’de sona ereceği kaydedildi.
       BM’nin 1995’ten bu yana uyguladığı gıda karşılığı petrol programı, Irak halkının yüzde 60’ının başlıca geçim kaynağını oluşturuyordu. Bu programın uygulanması Irak savaşının başlamasıyla askıya alındı.
       BM Genel Sekreter Yardımcısı Louise Frechette, BM Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Mark Malloch Brown, UNICEF icra direktörü Carol Bellamy ve BM İnsani Yardım Koordinatörü Kenzo Oshima, düzenledikleri basın toplantısında, BM üyesi tüm ülkelerden Irak halkına yardım için ek katkıda bulunmalarını istediler.
       Frechette, “üye ülkelerin katkılarının hızlı ve cömert olacağını umduğunu” söyledi. “Iraklıların evlerindeki gıda maddelerinin daha şimdiden tükendiğine” dikkat çeken Frechette, “savaşın uzaması durumunda gerçek bir insani felaketle karşı karşıya gelinebileceği” uyarısında bulundu. Frechette, “yaşlı, kadın ve çocukların daha büyük bir risk altında olduklarına” da işaret etti.
       
PLANIN ANA HATLARI
       BM’nin yardım planı sivil halk için gıda sağlanmasının yanı sıra mültecilere yardım edilmesini, içme suyu dağıtımını, çocuklara, annelere ve yaşlılara sağlık hizmeti götürülmesini, mayınların temizlenmesini ve altyapının acil olarak onarılmasını da öngörüyor.
       BM’nin talep ettigi yardımın 1.3 milyar dolarlık bölümü, Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla toplanacak. Bu para doğrudan gıda maddesi alımı için kullanılacak.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları