|
|
|
Amerikan havayolu şirketleri, 11 Eylül saldırılarının ardından toplam 18 milyar dolar zarar etti ve 100 bin kişinin işine son verdi. Ülkenin ikinci büyük havayolu şirketi United Airlines ile yedinci büyük US Airways, iflasını açıkladı.
Irak savaşının, zaten zor durumda bulunan havayolu şirketlerini daha da zora sokarak, sektörde Körfez savaşının ardından yaşanan sarsıntıya benzer bir çalkantıya yol açmasından endişe ediliyor. Körfez savaşının patlak vermesinin ardından, Pan Am, Eastern Airlines, Midway ve Markair iflas ederek tarihe karışmıştı.
AA DA ZOR DURUMDA
Sektörde durumu en kritik olan şirket, dünyanın en büyük havayolu şirketi olan American Airlınes... Irak savaşının başlamasından önce iflasın eşiğine gelen şirketin, bu yıl içinde iflasını açıklayacağı tahmin ediliyor.
Standard & Poors, gelirinin yüzde 12sini trans-Atlantic uçuşlardan elde eden ve Avrupa uçuşlarının çoğu İngiltere merkezli olan Amerıcan Airlınesın, Irak savaşından, diğer şirketlere göre daha büyük zarar göreceğini tahmin ediyor.
ABD Hava Ulaşımı Derneği, Irak savaşının başlamasının ardından, geçen son iki-üç aya göre, yurtiçi uçuş rezervasyonlarının yüzde 20, uluslararası uçuş rezervasyonlarının da yüzde 40 düştüğünü belirtti.
70 BİN İŞ TEHLİKEDE
Havayolu şirketlerinin bir haftada 10 bin çalışanının işten çıkardığını açıklayan dernek, savaşın en az üç ay sürmesi halinde, 70 bin çalışanın daha işini kaybedebileceği uyarısında bulundu.
Cumhuriyetçi senatörlerin havayolu şirketleri için tasarladığı 1.5 ila 3 milyar dolarlık yardım paketi ise, sektörün krizden çıkması için yeterli bulunmuyor. Havayolu şirketleri, 4 milyar dolarlık bir yardıma ek olarak, bazı ücret ve vergilerden muafiyet talep ediyor. |
|