Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 20:17 TS 31 Tem., 2000
‘Faizlerdeki düşüşün dayanağı yok’
Merkez Bankası’nın Eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abaç, mevduat faizlerindeki düşüşün hiçbir ekonomik dayanağı olmadığını söyledi.
İzmir
AA
30 Temmuz— Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcılarından ve IBAR Uluslararası Bankacılık Danışmanlık Şirketi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Abaç, Türk Lirası mevduat faizlerindeki düşüşün döviz tevdiat hesaplarına ilgiyi ve tüketimi artırdığını belirterek, bu gelişmenin enflasyonu aşağı çekme hedefine sekte vuracağı endişesi taşıdığını ileri sürdü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Abaç, mevduatta değerlenecek kaynakların otomobil ve beyaz eşyaya talebi aşırı artıracağını ve bunun dış ticaret açığını büyüteceğini öne sürerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
       “Bankacılık sektöründe kısa vadeli mevduat faizlerindeki düşüşün hiçbir ekonomik dayanağı yok. Tasarruf sahibini, düşük faiz getirisi ve riskli, derinliği olmayan bir borsayla başbaşa bırakmak doğru değil. Bu tüketimi artırır ve istikrar programının başarısını tehlikeye sokar.”
       Tüketimin, ithalatı ve dış ticaret açığını artırıcı etkisi olacağını savunan Abaç, bunu da istikrar programının amaçlarının gerçekleşmesini güçleştirecek unsurlar olarak değerlendirdi.
       
Faizler 1980 öncesi seviyesinde

       Kısa vadeli mevduat faizlerinin, enflasyon düşüşüne destek verecek ölçüde gerilediğini ve bundan sonraki düşüşün ekonomik dayanağı olmayacağını ifade eden Abaç, şunları söyledi:
       “Enflasyondaki son birkaç aylık düşüş konjonktüreldir. Buna bakarak, bankaların hafta içinde mevduat faizlerini aşağı çekmesinin hiç bir mantığı yok. Enflasyondaki düşüş netleşmeden faiz oranlarının daha aşağılara inmesi sakıncalı. Yılbaşından bu yana geçen 6 aylık sürede Türk Lirası mevduat hesaplarında azalma olurken, döviz tevdiat hesaplarında artış oldu. Oysa ekonomik istikrar programının hedeflerine göre bunun tersine gelişme olmalıydı. Banka mevduatlarında Türk Lirası mevduattan aşırı kaçış, dövizde kalış yaşanıyorsa ve mevduatlar tüketime kayıyorsa, dış ticarette beklenenin üzerinde açık varken, kısa vadeli mevduat faizlerinde düşüş bu konjonktürde tehlikeli. Program hedeflerinin gerçekleşmesini güçleştirecektir.”
       İç talepteki canlılığın ekonomik büyüme açısından hoş karşılanabileceğini, ancak bunun enflasyona olumsuz etki yapacağını kaydeden Abaç, kısa vadeli mevduat faizlerindeki düşüşün enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını öne sürdü. Abaç, kısa vadeli mevduat faizlerinde düşüşün sonbahar aylarında enflasyona paralel olması gerektiğini ifade etti. -
       
TASARRUF ARAÇLARI ZENGİNLEŞTİRİLMELİ
       Abaç, mali piyasalarda tasarruf araçlarının mevduat ve borsa ile sınırlı kaldığını da belirttiği açıklamasında, mevduatın düşük getiri, borsanın riskleri nedeniyle halkın birikimlerini bu alanlarda değerlendirmediğini dile getirdi.
       Mali piyasalarda tasarruf araçlarını zenginleştirmek gerektiğini belirten Abaç, borsanın henüz belli bir derinliğe ulaşmaması ve spekülasyonlara açık olması nedeniyle büyük riskler taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Borsayı tek yatırım alternatifi konumuna getirmek sakıncalıdır. Çünkü İMKB’de önemli dalgalanmalar olabiliyor, derinliği henüz yok ve rasyonelliği henüz oluşmadığı için kurumsal yatırımcı ve küçük tasarrufçuların adresi borsa olmamalıdır. Düşen enflasyon ve faizler paralelinde, bu yeni dönemde yeni tasarruf araçlarının süratle devreye sokulması lazım. Aksi takdirde tasarruflar tüketime yönelecek.”
       Abaç, mali piyasalarda kullanılacak yeni araçların özel şirket bono ve tahvilleri, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK), yatırım fonları ve mevduat sertifikaları ihracının mümkün olabileceğini de belirtti.
       Bu araçların 1980’li yıllardan bu yana Türkiye’de kullanıldığını, ancak son yıllarda uygulamadan kalktığına işaret eden Abaç, bunların Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayıyla tekrar uygulamaya konulabileceğini söyledi.
       Türkiye’de borsada riskten kaçınan çok önemli tasarruf kaynağı olduğunu ve bunların bir kısmının yurtdışı borsalara kaydığını, bir kısmının ise henüz kendisine sağlam adres bulamadığını anlatan Abaç, şöyle devam etti:
       “Sonbahara kadar yeni tasarruf araçları uygulamaya konulmalı ve bunun hazırlıkları bugünden süratle başlatılmalıdır. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların elinde çok ciddi kaynaklar var ve bunlar portföye dönüştürülmek isteniyor, geç kalınmamalı. Finans kesiminde yapılacak yeni düzenlemeler ve araçlarla ekonomik istikrar programının başarısı güçlendirilebilir.”
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları