Home page
Haber Menüsü


Şener: Özelleştirme programın önünde gidiyor
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, daha önce ilan edilen özelleştirme programının sapma göstermeden devam ettiğini bildirdi.
Ankara
AA
    26 Mart—  Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdülkadir Şener, özelleştirme programı konusunda ilan edilen programın sapmadan devam ettiğini belirterek; gerek yabancı, gerekse yerli yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Şener, düzenlediği basın toplantısında, programın aksatılmadan yürütüldüğünü, belirlenen takvimin de önüne geçilerek ihale ilanına çıkılan kuruluşlar olduğunu belirterek, “İlan edilen takvimin gerisinde değil ilerisindeyiz. Gelinen noktada daha hızlı adımlar atarak programı yürütmekteyiz. İktidarı en kararlı en somut ve en gerçekçi, takvimi aksamadan yürüyen temel politikalarından biri özelleştirmedir” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şener, özelleştirme stratejisi kapsamında ihale tarihlerini belirlediklerini vurgulayarak, “İstihdam Kanunu Tasarısı ile özelleştirme sonunda hiç kimse işsiz kalmayacaktır” dedi. Başbakan Yardımcısı Şener, köprü ve otoyolların 24 Şubat’tan itibaren özelleştirme kapsamına alındığını belirterek, 17 yılda yapılan özelleştirmenin yarısını bir yılda gerçekleştireceklerini öngördü.
       Bu konuda siyasi kararlılık bulunduğunu, söz konusu kararlılığın donanımlı bir şekilde özelleştirme uygulamalarına yön vereceğini belirttiklerini kaydeden Şener, 13 Ocak’ta özelleştirme programının çok iddialı olduğu yolunda görüşler ortaya atıldığını, bunun uygulanıp, uygulanamayacağının tartışıldığını ancak gelinen noktanın programı hızlandırmak suretiyle, bu programdan daha ileri adımlar atıldığını gösterdiğini kaydetti.
       Özeleştirme programına yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgisi olduğunu da ifade eden Şener, “Petkim’e yoğun bir ilgi var. Petkim, programdaki en önemli özelleştirmelerden biridir. Bu yoğun ilgi alanında Petkim’in özelleştirilmesi sağlanacaktır” dedi.
       
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR KAPSAMDA
       Şener, köprü ve otoyolların 24 Şubat’tan itibaren özelleştirme kapsamına alındığını belirterek, 17 yılda yapılan özelleştirmenin yarısını bir yılda gerçekleştireceklerini öngördü.
       Özelleştirme kapsamındaki Çeşme Limanı için üç teklif, Dikili ve Trabzon limanları için ikişer teklif geldiğini belirten Şener, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararının çıkmasıyla özelleştirmenin gerçekleşeceğini söyledi.
       Şener, özelleştirme kapsamına alınacak kuruluşlardan İMKB, İstanbul Altın Borsası ve Milli Piyango gibi kuruluşlarda yasal düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “SPK ve ilgili kuruluşların görüşleri alındı. Bu konuyla ilgili yasa taslağı Bakanlar Kurulu’na sunulacak” diye konuştu.
       Milli Piyango ile ilgili yasa tasarının hazırlandığını, Halk Bankası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Şener, enerji üretim ve dağıtım tesislerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Nisan sonuna kadar yeniden gruplandırma yapılacağını ve Mayıs ortasında özelleştirme kapsamına alınacağını ifade etti.
       Türk Telekom ve Vakıfbank ile ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Şener, Telekom’da Ulaştırma Bakanlığı’nın buna ilişkin düzenlemeleri bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunabileceğini bildirdi. Şener, böylece 1. çeyrekteki tüm kuruluşların ihalesinin tamamlandığını, önümüzdeki süreç içinde diğer kuruluşlarda da ilan edilen tarihte ya da daha önce ihaleye çıkılabileceğini belirtti.
       Daha önce Haziran ayında ihaleye çıkılacağı açıklanan Tüpraş ve Tekel’de hazırlıkların tamamlanma noktasına geldiğini açıklayan Şener, bu kuruluşlarda da ilan edilen tarihte ya da daha önce ilana çıkılabileceğini söyledi. Şener, Ataköy Marina’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne satılarak özelleştirmesinin tamamlanacağını, buranın özel sektöre devrinin ise ilgili kuruluşa bırakılacağını kaydetti.
       
HAZİNE TAKVİMİYLE PARALEL
       Şener, gelecek ilave kaynakların mutlaka Hazine ihale takvimi ile bağlantılı değerlendirileceğini bildirdi. Şener, özelleştirme uygulamaları konusunda düzenlediği basın toplantısının ardından
       Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Şener, ABD yönetimin Kongre’ye sunduğu ek savaş bütçesinde Türkiye’ye yapılması öngörülen yardımın nerede kullanılacağı sorusu üzerine, yeni kaynak gelsin gelmesin, 2003 bütçesi ile ilgili limitleri aşmayacaklarını belirtti.
       Şener, şöyle konuştu:
       “Bunu zaman zaman açıkladık. Bu sene çok iddialı bir bütçe hazırladık. Bütçe disiplinine önem verdiğimizi vurguladık. 2003 bütçesi israfa kaçmayacak, hizmetlerin asgari maliyetle yapılmasını sağlayacak ödenek sınırlarında tutulacak. Faiz dışı fazlanın GSMH’nin yüzde 6.5 kadar olmasına özen gösterdiğimizi, buna önem verdiğimizi, yıl sonunda da bu hedefi mutlaka tutturacağımızı belirttik. Yeni kaynak var ya da yok. Bütçe ile ilgili limitler asla aşılmayacak. Hiçbir ödenek üstü harcama olmayacak. Bütçede hangi rakam görülüyorsa kullanılabilecek azami para miktarı o olacak. Burada kamunun gelir-gider hesapları iyi yapılmıştır. Kamuda kaynak savurganlığına asla yer verilmeyecektir. Gelecek ilave kaynaklar, mutlaka Hazine’nin ihale takvimi ile bağlantılı değerlendirilecektir.”
       Şener, piyasalardaki dalgalanmalara ilişkin bir soru üzerine de, geçici dalgalanmaların dünyanın her tarafında olabileceğini belirtti ve olayın geçici dalgalanmalar çerçevesinde değil, uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Şener, basın ve iktidarın Türkiye için güzel olacak şeylere yönlendirme yapması zorunluluğu bulunduğuna da işaret etti.
       Şener, “Türkiye’nin bir borç ödeme sorunu var mı?” sorusu üzerine de “Hiçbir sorun yok” açıklamasında bulundu.
       
ÖİB, MALİYE’YE BAĞLANDI
       Bu arada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Maliye Bakanlığı’na bağlandı. ÖİB’nin Maliye Bakanlığı’na bağlanmasına dair tezkere, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. ÖİB, Başbakanlığa bağlı bir kuruluştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları