Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:44 TS 3 Ağu., 2000
Üniversitelerden eğitim bursları
Öğrenci Seçme Sınavı’nda ön sıralarda yer alan öğrencileri, çeşitli burslar bekliyor. Devlet üniversitelerinin verdiği burs miktarları 10-150 milyon lira arasında değişirken, vakıf üniversitelerinin bursları aylık 600 ABD dolara ulaşıyor.
Ankara
AA
30 Temmuz — Devlet ve vakıf üniversiteleri, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) dereceye giren adayları çekebilmek için birbirleriyle yarışıyor. Vakıf üniversiteleri, kendi üniversitelerini ilk tercihleri arasında gösterecek öğrencilerin öğrenim ücretlerini karşılayacaklarını ve yüksek miktarlarda karşılıksız burs vereceklerini ilan ederken, devlet üniversiteleri de bursun yanı sıra öğrenci katkı payını ödeyeceklerini, yemek ve yurt imkanı sağlayacaklarını vaat ediyorlar.

   
 
       
    MSNBC News Öğrenciler ek sınav istiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Adayların, burslardan yararlanabilmek için tercih formlarını doldururken, kılavuzda, üniversitelerle ilgili açıklamalara dikkat etmeleri gerekiyor. Tercih formları, 2-11 Ağustos tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlükleri ile ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden birine teslim edilecek.
       
BURSLAR
       Üniversitelerin başarılı adaylara vereceği burslar şöyle:
       İTÜ: İstanbul Teknik Üniversitesi, ÖSS-SAY (yerleştirme) puan türü sıralamasında Türkiye genelinde ilk 500 aday arasında yer alarak İTÜ’ye girenlere, 9 ay süreyle (her ay) 120 milyon lira karşılıksız burs ve 1 veya 2 kişilik odaları bulunan yüksek standartlı öğrenci yurtlarında ücretsiz barınma olanağı sağlayacak.
       Yerleştirme ÖSS-SAY puan türü sıralamasında Türkiye genelinde ilk 501-1000 arasında yer alarak İTÜ’ye girenlere ise, 9 ay süreyle (her ay) 60 milyon lira karşılıksız burs verilecek ve öğrenci yurtlarına girme önceliği tanınacak. Aynı şekilde, yerleştirme ÖSS-SAY puan türü sıralamasında Türkiye genelinde ilk 1001-2000 arasında yer alarak İTÜ’ye girenlere, 9 ay süreyle (her ay) 30 milyon lira karşılıksız burs ve öğrenci yurtlarına girme önceliği verilecek. İTÜ, başarı ve gereksinim bursu olarak da tüm öğrencileri arasından seçilecek 250 öğrenciye, her yıl 30 milyon TL verecek.
       İTÜ’de 1 ve 2 kişilik odaları bulunan (internet bağlantısı, tv, banyo-mutfak vb) yüksek standartlı yurtlar ile 3 kişilik odaları bulunan yurtların toplam kapasitesi 4000 kişiyi buluyor. Yurt binalarının kampüs sınırları içinde
       bulunması sayesinde, öğrenciler kampüsün tüm sosyal olanaklarından da faydalanabiliyor.
       ODTÜ: Üniversitedeki bir programı ilk tercihi olarak belirtmiş olanlara ODTÜ Üstün Başarı Bursu verilecek. Bu bursu alabilmek için sayısal puan türünde ilk 100’e, eşit ağırlıklı puan türünde ilk 20’ye, sözel puan türünde ilk 10’a, yabancı dil puan türünde ilk 5’e girmek ve üniversitenin ilgili puan türündeki programına yerleşmiş olmak gerekiyor. Burs miktarı 2000-2001 öğretim yılı için 60 milyon lira olarak belirlendi. Burslar, yılda 9 ay ve öğrenci başarılı olduğu sürece verilecek. Ayrıca, burs kazananların “öğrenci katkı payları” da ödenecek. ODTÜ, öğrencilerine 120 çeşit burs sağlıyor. Bu burslardan 2000-2001 öğretim yılında yaklaşık 4 bin öğrenci yararlanacak. Burslar, nakit, yurt, yemek veya kitap olarak veriliyor. Burslara başvurular kayıtlar sırasında yapılacak.
       BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ: Türkiye genelinde ilk 5’e giren ve Boğaziçi Üniversitesi’ni ilk tercihi olarak gösteren adaylara 150 milyon lira “başarı ödülü” verilecek. Ayrıca kayıtlı olduğu bölümü birinci tercihi olarak gösteren ve ilk 10’a girenlere 9 ay süreyle aylık 35 milyon lira verilecek.
       EGE ÜNİVERSİTESİ: Üniversitenin herhangi bir programını ilk 3 tercihi içinde gösteren ve ÖSS’deki puan türlerinin herhangi birinde ilk 100’e girenlere, 9 ay süreyle aylık 60 milyon lira burs verilecek. Ege Üniversitesi’ne yerleştirilen ve kazandığı programı ilk 3 tercihinde gösteren öğrencilerden sayısal puan sıralamasında ilk 1000 arasında yer alan ilk 35 öğrenciye, sözel puan sıralamasında ilk 1000 arasında yer alan ilk 10 öğrenciye, eşit-ağırlıklı puan sıralamasında ilk 1000 arasında yer alan ilk 5 öğrenciye, yabancı dil puanı sıralamasında ilk 1000 arasında yer alan ilk 2 öğrenciye, 9 ay süreyle 45 milyon lira burs verilecek. Burslar, öğrencinin başarı düzeyi her yarıyıl not ortalamasının yüzde 75 ve üstünde olduğu sürece verilecek.
       GAZİ ÜNİVERSİTESİ: Türkiye genelinde sayısal puan türünde ilk 2000’e, Eşit Ağırlıklı ve Sözel puan türlerinde ilk 500’e giren ve Gazi Üniversitesi’nin ilgili puan türündeki bir programını birinci tercihi olarak göstererek, yerleşen öğrencilere 9 ay süresince aylık 100 milyon lira burs sağlanacak. Burs, öğrenci başarılı olduğu sürece verilecek.
       
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ
       ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ:Üniversitedeki bir programı tercih ederek yerleşen ve Türkiye genelinde ilk 250 içinde yer alan öğrencilere yılda 9 ay süreyle aylık 300 ABD doları karşılığı Türk lirası, Türkiye genelinde 251-2000 arasında yer alan ve üniversitedeki bir programı ilk sırada tercihlerinde belirterek bu programa yerleşen öğrencilere de aylık 150 ABD doları karşılığı Türk lirası burs verilecek. Burs, öğrencinin yıl sonundaki genel not ortalaması 4 üzerinden 2’nin altına düşmediği sürece devam edecek.
       BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki burslu veya burssuz bir programı ilk 3 tercihi içinde gösteren ve yerleşmeye hak kazananlardan ÖSS puan sıralamasında Türkiye genelindeki ilk 100 arasında yer alan öğrencilerin eğitim-öğretim ücreti karşılanacak. Bu öğrencilere, 9 ay süreyle aylık 500 ABD doları karşılığı Türk lirası burs verilecek. Yine Bahçeşehir Üniversitesi’ni ilk 3 tercihinde gösterecek öğrencilerden ÖSS’de ilk 500 arasında yer alanlara 9 ay süreyle aylık 400 ABD doları karşılığı Türk lirası, ilk 1000 arasında yer alanlara 9 ay süreyle aylık 300 ABD doları karşılığı Türk lirası, ilk 2000 arasında yer alanlara 9 ay süreyle aylık 200 ABD doları karşılığı Türk lirası, ilk 3000 arasında yer alanlara 9 ay süreyle aylık 100 ABD doları karşılığı Türk lirası burs sağlanacak. Bu öğrencilerden eğitim-öğretim ücreti de alınmayacak. Ayrıca, lisans öğrenimlerini bölüm birincisi olarak tamamlayacak öğrencilere, Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalamış olan California San Diego State Üniversitesi’nde yüksek lisans yapma imkanı verilecek.
       FATİH ÜNİVERSİTESİ: Fatih Üniversitesi’ni tercih ederek kayıt yaptıracak öğrencilerden, ÖSS’de Türkiye genelinde ilk 100’e girenlere 600 ABD doları, ilk 500’e girenlere 450 ABD doları, ilk 1000’e girenlere 300 ABD doları özel burs verilecek.
       
MEB’DEN ÖĞRETMENLİK BURSU
       Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da, öğretmenliği ilk 5 tercihi içinde göstererek, bu bölüme yerleşecek 5 bin öğrenciye, 2000-2001 öğretim yılından itibaren burs verecek. Burs miktarı, 2000-2001 öğretim yılı için 25 milyon lira olarak belirlendi. Burs verilecek öğrencilerde şu şartlar aranıyor:
       - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
       - 22 yaşını geçmemiş olmak (1978 ve sonraki yıllarda doğmuş olmak),
       - Sağlıklı olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelemek,
       - Kazandığı programı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Tercih Formu’nda ilk 5 tercihi arasında yazmış olmak, özel yetenek sınavı sonucuna göre öğrenci alan programlar için yetenek sınavını kazanmış olmak,
       - Memuriyet yapmasına engel bir mahkumiyeti bulunmamak,
       - Özel kanunlarla affa uğramış olunsa bile herhangi bir okuldan disiplin cezası veya kanuni bir kovuşturma sonucu çıkarılmamış olmak,
       - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin her program için bildirdiği listede puan sırasına göre o programa ayrılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın burs kontenjanına girmiş olmak.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları