Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 19:04 TS 29 Tem., 2000
Süleyman Demirel'in 16 Mayıs'ta Güniz Sokak'taki evine döndüğü gün kendisini evinde karşılayanlar arasında "aile "den saydığı işadamı Kamuran Çörtük de vardı.
Demirel
Demirel ülkeye yeni Çörtükler diledi
9. Cumhurbaşkanı Demirel, “Ülkede herkese yetecek kadar ekmek vardır. Ama bunu bir yerde arayacaksın” derken, ülkede Kamuran Çörtükler’in sayısının artmasını diledi.
Samsun
AA
    29 Temmuz —  Süleyman Demirel, Bayındır Holding tarafından Samsun Limanı içine 73 bin metrekarelik bir alana kurulan ve içinde 5 bin metrekare genel amaçlı antrepo, toplam 1125 metrekarelik 10 işyeri, 25 ofis ve banka binası, açık depolama alanları ve 26 bin metrekarelik üretim alanı bulunan Samsun Serbest Bölgesi’nin açılışını yaptı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  SASBAŞ Genel Müdürü Faik İnan, törende, Samsun Serbest Bölgesi’nin, yöreye ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacak bir yatırım olduğunu söyledi. Bayındır Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Çörtük ise bir işadamı olarak doğup büyüdüğü ve kendisi için özel bir yeri bulunan Samsun’a yatırım yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Amacımız, 2003 yılında Samsun Serbest Bölgesi’nden 80 milyon dolar ihracat yapmaktır” dedi.
       Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, Samsun’un, bölgenin en önemli kenti olduğunu ve coğrafi avantajlarının bulunduğunu belirterek, bu potansiyelin iyi kullanılması halinde, çok daha iyi yerlere geleceğini kaydetti.
       Vali Metin İlyas Aksoy, serbest bölgenin, yabancı sermayeyi Samsun’a çekerek, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, bu nedenle emeği geçenlere teşekkür ettiğini bildirdi. Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca Toskay ise serbest bölgelerle ilgili yasal çalışmaların, 1985 yılda yürürlüğe gerdiğini söyledi. Toskay, mevcut serbest bölgelere bakıldığında, bunların büyük bir kısmının hinterlandı geniş, ticari potansiyeli ve kapasitesi yüksek, ihracatın lokomotifi olduğu sayılan illerde kurulu olduğunu gördüklerini kaydederek, şöyle konuştu:
       “Türkiye’nin önemli bir kenti olan Samsun ilinde Cumhuriyet döneminde yapılan demiryolunun çok büyük önemi vardır. Yüksek ticaret potansiyeline sahip Samsun’da, ekonominin temelini tarıma dayalı sanayi ve ticaret oluşturmaktadır. Özellikle Rusya’nın dağılmasından sonra Samsun’un önemi de bir kat daha artmıştır. Türkiye’nin 5. büyük limanı olan Samsun Limanı, Türkiye’nin kuzeye açılan kapısını oluşturmaktadır. Coğrafi konumu bakımından stratejik önemi bulunan Samsun Limanı’ndan Rusya, Ukrayna ve Romanya’dan RORO seferleri düzenlenmektedir. Yıllık ticari hacmi ise 500 milyon dolara ulaşmaktadır.”
       
“İŞADAMLARIMIZA FIRSATLAR DOĞMAKTADIR”
       Serbest bölgelerin yıllık 8 milyar dolar ticaret hacmi ve 17 bin kişiye istihdam sağladığını da ifade eden Toskay “Bu nedenle çeşitli ülkelerle iş yapmak için işadamlarımıza büyük fırsatlar da doğmaktadır. Serbest bölgeler, dünya ekonomik işbirliği tarafından en başarılı serbest bölgeler arasında gösterilmektedir. Bu nedenle komşu ülkelere de serbest bölge kurma konusunda da örnek teşkil etmekteyiz” diye konuştu.
       9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise konuşmasında, Samsun’un ülkesinin kalkınmasına fevkalade yararlı olabilecek bir tesisin açılışında bulunmaktan memnun olduğunu belirterek şunları söyledi:
       “Ülkemize iş lazım. Benim gencecik insanlarım iş bekliyor. Ülkede herkese yetecek kadar ekmek vardır. Ama bunu bir yerde arayacaksınız. Bu tesis pek çok insana iş imkanı sağlayacaktır. Öyleyse ekmek nerededir? Gayretin ucundadır. Ekmek yaparsan vardır. Yapmazsanız, halinizden şikayet ederek oturursunuz. Bu tesisten ülke 80 milyon dolar gelir bekliyor.”
       
“BAŞLADIĞIM İŞİ TAKİP EDERİM”
       Demirel, bütün bu gayretlerin sonucunun vatandaşa iş bulmak olduğunu ifade ederek, “Bütün bunlar daha iyi bir Türkiye yapmak için. İşi, huzuru olan bir Türkiye yapmak içindir” dedi. Tesisin temelinin 1987 yılında kendisi tarafından atıldığını da kaydeden Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “50 senedir ülkeye hangi taşı koyduysam takip ettim. Okulsa, okul oldu. Hastaneyse, hastane oldu. Fabrikaysa, fabrika oldu. Barajsa, baraj oldu. Samsun’a yabancı değilim. Bakır Fabrikası’ndan tutun, bu sahilde ne görünüyorsa pek çoğunda hizmetim vardır. Samsunluların (Geride kaldık) diye hayıflanmasını takdirle karşılıyorum. Hayıflanmalarınız haklı, (koy ver gitsin) demekle bir yere varılmaz. Samsunlu’ya geride kalmak yakışmaz.”
       Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı Samsun’dan başlatmasına da değinen, Demirel, “Bunda uğur vardır “ diyerek, şunları kaydetti:
       “Ülkemizin pek çok yerinde, pek çok şey yeniden yapılıyor. Halk bir yandan, devlet bir taraftan gayret gösteriyor. Her şey demokrasinin içinde yapılıyor. Bugün gördüğünüz her şey, demokrasinin nimetidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin nimetidir. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Yeter ki hevesimizi kaybetmeyelim. Yeter ki evvela kendimize olar güvencimizi kaybetmeyelim. Yeter ki devletimize olan inancımızı kaybetmeyelim.”
       Demirel, Türkiye’nin sürekli gelişme kaydeden bir ülke olduğunu da anlatarak, şunları söyledi: “2000 yılı, 1990 yılından daha iyi değil mi? 1990 yılı, 1980’den iyi. 1970, 1960’tan iyi. Yani ülke gelişmiş. Gelişmeye devam ediyor. Sorunların hepsi çözülmüş mü? Kim çözmüş sorunların hepsini? Yüzde 5 kalkınma hızını Türkiye sağlamış. Hiç moralinizi bozmayın. Çoğu gitti, azı kaldı. Ferhat tünel kazarken, bakıyor ki, kazdıkça tünel bir türlü bitmiyor. Ama (çoğu gitti, azı kaldı) deyip, tünelin ucundaki ışığı görüyor. Türkiye, bugün asrın başındaki hasta adam değil. Helsinki kararlarıyla Avrupa’ya kabul edilmeye namzet bir ülke. Bu çok önemli bir hadise. Türkiye 150 sene koştu... Kendimize çeki düzen vereceğiz. Kendi işimizi kendimiz yoluna koyacağız ve kendimiz ilerlemeye devam edeceğiz. Hiç kimse bizi oturduğumuz yerden kaldırıp, yükseklere koymayacak.”
       
“KAMURAN ÇÖRTÜKLERİN SAYISI ARTSIN”
       Demirel, serbest bölgelerin Türk işadamları için yeni olmasına rağmen, Türk işadamlarının başarılı olduğunu da ifade ederek, “Samsun’un, en başarılı serbest bölgelerden biri olacağına inananıyorum” dedi.
       Kamuran Çörtük’ün parlak bir işadamı olduğunu anlatan Demirel, konuşmasını şöyle tamamladı:
       “Tebrik ediyorum burada Kamuran Çörtük’ü. Kendisinden Samsun’a yeni hizmetler bekliyorum. Agaç meyveliyse ona takılınır, eğer ağaç yapraktan ibaretse sadece gölgelenilir. Ülkemizde Kamuran Çörtüklerin, Bayındır Holdinglerin sayısı artsın. Kamuran Çörtük, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da başarılı işler yaparak herkesin yüzünü ağartmıştır.”
       Süleyman Demirel, hızlı nüfus artışıyla kalkınma sağlanamayacağını ve artış oranının düşürülmesi gerektiğini de belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben Türkiye’nin hizmetindeyim. Sizinle beraberim. Beni nereye koysanız, benim gönlümde Türkiye eksilmez. Ben anasından Türkiye için doğmuş bir adamımım. Öyle gitmeye de kararlıyım. Bundan siyasi manalar çıkarmayın. Sadece siyasetle hizmet olmaz.”
       Demirel ve Devlet Bakanı Toskay, daha sonra Serbest Bölge’nin açılış kurdelesini birlikte keserek tören alanından ayrıldılar.
       Açılışa, Demirel’in yanı sıra Devlet Bakanı Tunca Toskay, MHP Samsun Milletvekili Mehmet Aydın, Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bayındır Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Çörtük, işadamları ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. Açılış öncesi konser veren Türk Halk Müziği Sanatçısı İsmail Türüt, törene katılanları coşturdu.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları