Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 15:15 TS 31 Tem., 2000
Ecevit KHK’yı yazılı savundu
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, memur için öngörülen disiplin cezalarının, ilgililerin memuriyetleri ve faaliyetlerine devam etmesine yol açtığı için irticai, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerin önlenmesinde zafiyet yarattığı bildirildi.
Ankara
AA
29 Temmuz— Başbakanlık Basın Merkezi, bugün bazı gazetelerde yer alan Başbakanlık Takip Kurulu’nun irticai faaliyette bulunan memurların tasfiye listelerini hazırladığı ve KHK yayınlandığı takdirde tasfiyelerin başlayacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararı ile başlayan süreç içinde oluşturulan Başbakanlık Takip Kurulu’nun görevinin, irticai faaliyetlerle mücadele yasalarının ilgili kurumlarca tam olarak uygulanmasını izlemek ve takip etmek olduğu belirtildi.

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz: Tüm cezaevlerinde devlet hakimiyeti olacak düzenleme olmalı
MSNBC News Kutan'dan hükümete 'acizlik' suçlaması
MSNBC News Bumin KHK hakkında yorum yapmadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yasalara aykırı hareketlerinin belirlenmesi durumunda haklarında hem ceza kanunları çerçevesinde yargı organlarınca ceza kovuşturması, hem de personel kanunlarında yer alan disiplin cezaları çerçevesinde kurumlarınca disiplin kovuşturması yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Memurların, Cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti niteliklerine aykırı veya kanunların suç saydığı, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ve cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunun belirlenmesi halinde bu tür faaliyetlerde bulunulması bir disiplin cezası ile cezalandırılmamış olduğundan açılan disiplin kovuşturmalarında ancak uyarma ve kınama gibi cezalar verilebilmektedir. Verilen hafif disiplin cezalarının ilgililerin memuriyetleri ile bu nitelikteki faaliyetlerinin devam etmesine yol açması, irticai, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerin önlenmesinde zaaf yaratmaktadır.
       
“HİZBULLAH MİLİTANLARI MEMUR”
       Örneğin, Cumhuriyeti yıkıp dini esaslara göre bir devlet kurmayı hedefleyen ve işlediği cinayetlerden 60’dan fazlası itiraflarla belirlenen Hizbullah terör örgütüne yönelik operasyon çerçevesinde, 535 kamu görevlisi gözaltına alınmış olup, 27 Temmuz 2000 tarihi itibariyle 378’i tutuklanmıştır. Bunlardan 118’i öğretmen, 69’u imamdır. kalan 201 kamu görevlisi arasında hakim, belediye başkan yardımcısı, doktor ve mühendisler de bulunmaktadır. Devam eden ceza kovuşturmaları yanında, kurumlarınca açılan disiplin kovuşturmalarında haklarında uyarma, kınama ve aylıktan kesme gibi disiplin cezaları verilebilen bu kişilerden cinayet işleyenler de halen devletin memurudur, devletten maaş almaktadırlar.
       Cinayet işleyen, terör örgütüne devlet dairelerinin yerleşim planından, adres ve telefon listelerine kadar çeşitli bilgileri ilettiğini itiraf eden veya PKK terör örgütüne devletin mali kaynaklarını usulsuz bir şekilde aktaran bir memurun faaliyetlerine ancak uyarma ve kınama gibi disiplin cezaları verilebilmesi ve dolayısıyla bu kişilerin memuriyetlerinin devamı, irtica ve bölücü faaliyetlerde zafiyet yaratmaktadır.”
       
“YENİ BİR PROSEDÜR YOK”
       Açıklamada, bu zafiyeti gidermek amacıyla 1998 ve 1999 yıllarında hazırlanarak TBMM’ye sevk edilmiş olan 4 ayrı kanun tasarısının tek bir KHK haline getirildiği belirtildi. Açıklamada, daha sonra şöyle denildi:
       “KHK ile zaten personel kanunlarında mevcut olan veya memuriyetten ihraç cezasının verileceği haller arasına, (yıkıcı veya bölücü faaliyette bulunmak, Cumhuriyetin temel niteliklerinden herhangi birisini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik veya bunlara aykırı faaliyetlerde bulunmak) halleri de eklenmektedir.
       Bu cezaların hangi hallerde, hangi idari usullere göre ve hangi yetkili kurullar tarafından verileceği ve ne şekilde yargı denetimine tabbi tutulacağı, başta Anayasa olmak üzere ilgili kanunlarda açık bir şekilde belirlenmiş, KHK ile yeni herhangi bir prosedür getirilmemiştir. KHK yasalaştığında bu tür faaliyetleri belirlenmiş olan memurlar hakkında Başbakanlık Takip Kurulu’nca herhangi bir işlem yapılması da söz konusu değildir. Belirtilen faaliyette bulunan kamu görevlileri hakkındaki disiplin kovuşturmaları, kanunda belirtilen prosedür çerçevesinde kurumlarınca yapılacaktır. Yapılacak bu tür işlemler, Anayasa’nın 129. maddesi gereği tamamen yargı denetimine tabidir.”
       
       
    MSNBC News Ecevit: 28 Şubat'a uygun çalışıyoruz
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları