Home page
Haber Menüsü


SPK: Enflasyon muhasebesi yılsonunda başlıyor
Enflasyon muhasebesi tebliğleri, hesap dönemi takvim yılı olan şirketler için 31 Aralık 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Hisseleri Borsa’da işlem gören şirketler enflasyona göre düzeltilmiş yıllık ve ara dönem mali tabloları kullanacaklar.
İstanbul
AA
18 Mart— Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), enflasyon muhasebesi tebliğlerinin, hesap dönemi takvim yılı olan şirketler için 31 Aralık 2003 tarihinden, özel hesap dönemleri olan şirketler için ise 2003 yılı içinde sona erecek ilk yıllık mali tablolardan başlamak ve bundan sonra gelecek ilk ara mali tablolarla devam etmek üzere yürürlüğe gireceğini açıkladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  SPK’dan yapılan açıklamada, “Sermaye Piyasasında Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ve “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar hakkında Tebliğ”in Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatılarak söz konusu tebliğlerin yürürlülük tarihlerinin yaklaşması nedeniyle çeşitli türeddütler de dikkate alınarak bazı hususların açıklanmasında yarar görüldüğü kaydedildi.
       Açıklamada, “Yüksek Enflasyon Dönemlerınde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”e ilişkin, sermaye piyasası araçlarını halka arzetmiş veya arzetmiş sayılan anonim şirketler, halka arza aracılık veya alım-satıma aracılık yetki belgesi bulunan aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları ve bu 3 gruptaki şirketlerin bağlı ortaklıkları ile iştiraklerinin mali tablolarını söz konusu tebliğe uygun olarak hazırlamaları gerektiği vurgulandı.
       Kurul açıklamasında, tebliğe tabi bir ortaklığın iştiraki ya da bağlı ortaklığı olması nedeniyle tebliğ hükümlerine tabi olan ortaklıklardan, SPK’nin konsolide mali tablolara ilişkin tebliğleri uyarınca konsolidasyon kapsamı dışında tutulanların mali tablolarını “Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” hükümleri uyarınca düzenlememe imkanına sahip oldukları belirtildi.
       SPK açıklamasında, ilk defa hazırlanacak olan yıllık mali tabloların hazırlanmasında bağımsız denetimden geçirilen mali tabloların SPK ve İMKB’ye gönderilmesinde muhasebe standartlarıyla ilgili düzenlemelerde belirtilen süreye ek olarak 4 hafta daha süre verileceği, ancak 4 haftalık ek sürenin bir defaya mahsus olacağı, takip eden ara ve yıllık mali tablolar için mevcut sürelere uyulması gerekeceği ve şirketlerin enflasyon muhasebesine tabi tutulmamış mali tablolarını da ilan edilmeksizin Borsa’ya göndermeleri gerektiği bildirildi.
       
ENFLASYONA GÖRE MALİ TABLO
       Açıklamaya göre, hisse senetleri borsalar veya teşkilatlanmış piyasalarda işlem gören, sermaye ve yönetim ilişkileri çerçevesinde bağlı ortaklığı veya müşterek yönetime tabi ortaklığı bulunan şirketlerin, “Sermaye Piyasasında Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”de belirtilen esaslara uygun olarak konsolide mali tablo hazırlamaları ve enflasyona göre düzeltilmiş yıllık ve ara dönem mali tablolarını kullanmaları gerekiyor.
       Söz konusu tebliğ kapsamına giren bağlı ortaklıklar ile müşterek yönetime tabi ortaklıklardan, geçici amaçlarla elde tutulanlar, ciddi ve uzun süreli kısıtlar altında faaliyet göstermesi nedeniyle ana ortaklığa fon aktarım gücü bulunmayanlar ve küçük olması veya faaliyet hacmi düşük olması nedeniyle konsolide mali tabloları önemli ölçüde etkilemeyen şirketlerin konsolidasyon kapsamı dışında tutulmaları mümkün olacak.
       İlgili tebliğ uyarınca, konsolide mali tabloların bağımsız denetimi ana ortaklığın bağımsız denetim görevini üstlenmiş bulunan bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılacak. Bağımsız denetim kuruluşunun denetim faaliyeti kapsamında ihtiyaç duyacağı bilgi ve belgelerin temini, ana ortaklığın sorumluluğunda olacak.
       Konsolide mali tablolarını ilan edecek şirketler enflasyona göre düzeltilmiş konsolide olmayan mali tablolarını kurula ve bültende yayımlanmak üzere Borsa’ya gönderecekler. “Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ” gereği hisseleri Borsa’da işlem gören ortaklıklar, denetimden sorumlu komite oluşturacaklar.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları