Home page
Haber Menüsü


Amerikan ve İngiliz seçkin birlikleri
 
Irak’a karşı ABD ve İngiltere’nin seçkin birliklerinin önemli rol üstlenmeleri bekleniyor.  

 
AA
18 Mart—  Amerikan özel birliklerinin merkez komutanlığı, Florida’daki Tampa’da bulunan MacDill hava üssünde bulunuyor. Amerikan Kara Kuvvetleri’nin seçkin birlikleri 25 bin kişiden oluşuyor. Bunlar arasında ‘Yeşil bereliler’, ‘Rangers’lar, varlığı resmen kabul edilmeyen ‘Delta Force’ ve ‘Nightstalkers’lar da var. Kara Kuvvetleri’ne bağlı özel birliklerin merkez komutanlığı Kuzey Carolina’daki Fort Bragg’da yer alıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
AMERİKAN BİRLİKLERİ
       
YEŞİL BERELİLER
       Yeşil bereliler, 10 kadar kişiden oluşan küçük gruplar halinde hareket ediyor. Barış zamanlarında yabancı ordularla tatbikat yapmalarıyla tanınıyor. Savaş zamanında ise düşman hatlarının gerisinde keşif görevi yapmalarının yanı sıra gerillanın müdahalesine yardım edip belirlenmiş hedeflere saldırı düzenliyor. Bu ekipteki askerler en az bir yabancı dil biliyor.
       
DELTA FORCE
       Delta Force hakkında çok az bilgi var. Bu askerlerin terörle mücadele konusunda uzman oldukları ve yüksek teknoloji ekipmanlarıyla çok çeşitli silahla donatıldıkları sanılıyor. Uydu iletişimi yapabiliyor.
       
RANGERS
       Rangers’lar gece çatışmaları konusunda uzman. 7 bin 500 kişilik Rangers’lar hafif topçu birliği olarak biliniyor. Bunlar Arktika, balta girmemiş orman, çöl ya da dağlık bölgelerde savaşacak şekilde eğitim aldı.
       
NIGHTSTALKERS
       “Nightstalkers”lar nakliye ya da savaş helikopteriyle göreve gidiyor. Kara ordusunda psikolojik savaş konusunda uzman özel birlikler de bulunuyor. Bu askerler düşman liderlerin halklarının desteğini sağlamak amacıyla el ilanları hazırlayıp dağıtıyor, radyo ve televizyondan yayın yapıyor. Bu taktikler, Körfez Savaşı’nda işe yaramış, binlerce Irak askeri tek kurşun atmadan silah bırakmıştı.
       
FOKLAR
       Amerikan donanmasında da, su altındaki uzmanlıklarıyla tanınan ‘Foklar’ (Seals) adlı seçkin birlik görev yapıyor. Bu askerler, zor bölgelerde casusluk çalışması da üstleniyor. Üsleri California’daki Coronado’da bulunuyor.
       Hava Kuvvetleri bünyesinde de 12 bin 500 seçkin asker, zor koşullarda hızlı ve gizli komando eylemlerinde bulunacak şekilde eğitildi. Florida’daki Hurlburt’te merkez komutanlıkları bulunan bu askerler, genellikle görevlerini geceleyin düşman topraklarına helikopterlerden asker indirerek yapıyor. Ayrıca, paraşütçüler, düşman topraklarına düşmüş pilotları arama ve esir düşmelerini engelleme görevini üstleniyor.
       
101. HAVA İNDİRME TÜMENİ
       1942’de sadece paraşüt birliği olarak kurulan ve bugün Kara Kuvvetleri’nin en seçkin birliklerinden biri olan 101. Hava İndirme Tümeni, askerleri helikopterlerle düşman topraklarına indirme konusunda uzman. Merkez karargahı Kentucky’deki Fort Campbell’da bulunan 101. Tümen, 6 Şubat’taki talimat doğrultusunda şu anda Kuveyt’te bulunuyor.
       “Çığlık Atan Kartallar” (Screaming Eagles) adlı tümende 20 bin asker var. Topçu birlik, komuta ve destek birliği ve 2 hava tugayından ve çeşitli destek gruplarından oluşan tümende 270 saldırı, nakliye ve keşif helikopteri bulunuyor.
       101. Tümen, AH-64 tipi Apaçi, UH-47 tipi Chinook ve asker nakilye UH-60 Blackhawk’larla ve keşif için OH-58 Delta Kiowa Warrior kullanıyor.
       Bu tümenin ilk görev yeri, 1944’te 2. Dünya Savaşı’nda Fransa’nın Normandiya sahilleriydi. Vietnam Savaşı’nda baskın tümeni haline gelen 101. Hava İndirme Tümeni, Ocak 1991’de de Irak’a yoğun helikopter baskınları düzenlemişti. Bu tümenin askerleri Afganistan’da da görev yaptı.
       
       
İNGİLİZ BİRLİKLERİ
       
SAS
       İngilizlerin ‘Special Air Service’ (SAS) askerleri, komando operasyonlarında dünyanın en iyileri olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre, bu askerlerden 300’ü Körfez’de konuşlandırılmış durumda. Eğer bu doğruysa, SAS’lar 1982’deki Falklands Savaşı’ndan bu yana en kalabalık şekilde konuşlandırılmış oluyor.
       İngiliz uzmanlar, ayrıca Irak lideri Saddam Hüseyin’in birliklerine karşı savaşa hazırlanan SAS’lardan onlarcasının şu anda Irak’ta Amerikan ‘Fokları’ ile faaliyette olduğunu söylüyor.


       
       Düşman hattının gerisinde gizli operasyonlar yürütmekte uzman SAS’lar, iletişim ya da ikmal merkezlerinin sabote edilmesi konusunda ise ‘üstat’ kabul ediliyor. Bu askerler müttefiklerin bombardıman uçaklarına rehberlik yapıp istihbarat sağlıyor.
       Afganistan’da da görev yaptığı bilinen SAS’ların şu sıralarda Irak’ın kuzeyi ile güneyi ve doğusunda rejim karşıtı faaliyetlerde bulunduğu öne sürülüyor. Hafif silahlarla donatılmış SAS’lar 50 kişilik ekiplerle hareket ediyor ve herkesin ‘kendi görevi’ var. SAS’a adam almak çok katı kurallara bağlı. 100 aday arasından sadece 10 kadarı fiziksel, psikolojik ve teknik formasyondan geçebiliyor. Bunlardan da sadece 5’inin SAS’ta yer alabildiği biliniyor.
       
7. ZIRHLI TUGAY
       İngilizlerin 7. Zırhlı Tugayı, Mareşal Bernard Montgomery’nin 2. Dünya Savaşı’nda Libya çöllerinde Alman Mareşal Erwin Rommel’in zırhlılarını 1942’de yenilgiye uğratan ‘Çöl farelerinin’ mirası.
       Almanya’da konuşlanan Tugay, Challenger 2 tankları, zırhlı birliklerin nakliye araçları Warrior’lar ve 155 milimetrelik AS-90 toplarla donatılmış birçok birlikten oluşuyor. Başta Mayıs 1944’te İtalya cephesi olmak üzere çok sayıda görev yapan 7. Zırhlı Tugay’ın karargahı 1947’den bu yana Almanya’da bulunuyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları