Home page
Haber Menüsü


ABD ve İngiltere, Güvenlik Konseyi'nden ikinci bir karar geçirme çabalarını durdurdu.
ABD, BM kararından vazgeçti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Irak krizinin görüşüleceği kritik oturum öncesinde ABD ve İngiltere’nin BM daimi temsilcileri, savaşı meşru kılacak ikinci bir BM kararını oya sunmaktan vazgeçtiklerini açıkladı.
New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    17 Mart—  BM Güvenlik Konseyi toplantısından önce açıklamada bulunan İngiltere’nin BM daimi temsilcisi Jeremy Greenstock, son 24 saat içinde yaptıkları temaslar sonucunda Konsey bünyesinde tasarıyla ilgili uzlaşma sağlanamayacağı sonucuna vardıklarını bildirdi ve bu gerekçeyle tasarının oylanmasından vazgeçtiklerini açıkladı. Greenstock, tasarıyı hazırlayan ülkeler olan ABD, İngiltere ve İspanya’nın Irak’ı kendi başlarına silahsızlandırma hakkını saklı tuttuklarını da vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       ABD, İngiltere ve İspanya, Irak’a karşı savaşı meşru kılacak yeni bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’nden geçirme çabalarından vazgeçti.
       İngiltere’nin BM daimi temsilcisi Jeremy Greenstock, Irak konusunun görüşüleceği kritik BM oturumu öncesinde yaptığı açıklamada, tasarıyla ilgili uzlaşma sağlanamayacağını ve oylamadan vazgeçtiklerini açıkladı. Greenstock, açıklamasında, Fransa’yı, kararı veto etme konusundaki ısrarı nedeniyle suçladı.
Denetçiler Irak’tan çekiliyor

       ABD’nin BM daimi temsilcisi John Negroponte de, Irak’ın 1441 sayılı kararın uygulanmasında başarısız olduğunu söyledi.
       ABD ve İngiltere’nin, BM’ye ikinci kararı kabul ettirememesi halinde, 1441 sayılı Konsey kararının ihlal edildiğini öne sürerek, Irak’a askeri harekatı haklı göstermeye çalışacağı belirtiliyordu.


       
       Bugün ayrıca, silah denetçileri başkanı Hans Blix’le, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey de, Güvenlik Konseyi’ne Irak’taki silah denetim faaliyetlerine ilişkin son bir rapor daha sunacak.
       
‘GÖNÜLSÜZCE VAZGEÇTİK’
       İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak’a askeri harekat düzenlenmesine olanak verecek ikinci karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayına sunma fikrinden, şartları göz önüne alarak gönülsüzce vazgeçmek zorunda kaldıklarını söyledi.
       Birleşmiş Milletler’den çıkacak ikinci bir karara hukuki değil, siyasi olarak ihtiyaç duyduklarını savunan Straw, önceki gün boyunca Birleşmiş Milletler’deki büyükelçilerinin bir uzlaşma sağlamak için görüşmelerini sürdürdüğünü anlattı.
       Bu görüşmelerin dışişleri bakanları düzeyinde dün sabaha dek de sürdüğünü belirten Straw, “Ancak ne yazık ki böyle bir uzlaşmanın mümkün olmadığını gördük ve karar tasarısını geri çektiğimizi açıkladık.” dedi.
       Irak rejiminin bütün Güvenlik Konseyi üyelerinin ortak bir sesle konuşmamasından cesaret alacağını da vurgulayan Straw, Fransa’yı eleştirdi.
       Straw, Avam Kamarası’nın bugün Türkiye saatiyle 24. 00’te yapması beklenen oylamada parlamenterlerden destek istedi. Straw ayrıca bir soru üzerine önümüzdeki birkaç gün içinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşeceğini de sözlerine ekledi.
       
FRANSA YENİ TOPLANTI İSTİYOR
       
  Irak rejimi
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, ülkesini, iki oğlu ve güvendiği küçük bir grupla yönetiyor.
ABD’nin Irak krizi konusunda diplomatik pencerenin kapandığını açıklamasına rağmen, Fransa, soruna barış yoluyla çözüm bulunması amacıyla diplomatik çaba göstermeye devam ediyor.
       Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Jean-Marc de la Sabliere’in, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülke dışişleri bakanlarının, çarşamba günü bir araya gelmesi ve Irak sorunun kapalı kapılar ardında ele alınması çağrısında bulunduğu bildirildi. De la Sabliere’in, Konsey üyelerinden, Çarşamba günü bir araya gelinmesi konusunda mutabık kalmalarını istediği, Çin, Rusya, Pakistan ve Almanya büyükelçilerinin öneriye olumlu baktığı, ancak ABD ile İngiltere’nin buna niyetli görünmedikleri belirtiliyor.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları