Home page
Haber Menüsü


Bush: Saddam Irak’ı terk etsin
 
ABD Başkanı George Bush, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in Irak’tan ayrılarak savaşı önleyebileceğini söyledi.  

 
Azor Adaları/New York
AA
17 Mart —  ABD, İngiltere ve İspanya liderleri, Azor Adaları’ndaki doruk toplantısının ardından dünyaya, “BM Güvenlik Konseyi yarın (bugün) Saddam Hüseyin’e karşı gereken kararı alır; almazsa da diplomatik çabalar sonsuza kadar devam etmez, Irak’ın silahsızlanması için gereği yapılır” mesajı verdiler.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak sorununu görüşmek için Azor Adaları’nda dün biraraya gelen ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, doruk sonrasında ortak basın toplantısı yaptı.


       ABD Başkanı Bush, 17 Mart’ın, dünya için Irak’la ilgili sözlerin tutulması gereken bir gün olacağını söyledi. “Özgür Irak’ın inşası için geçici Irak yönetimi oluşturulmasına çalışacaklarını” ifade eden Bush, “Yarın(bugün) önemli bir gün olacak” dedi.
       Bush, “Yarın, Irak konusunda dünya için son derece önemli bir gün olacak. Birçok ülke, dünya barışı ve güvenliği ile ilgili sözler verdiler. Şimdi bunları gerçekleştirme zamanı” diye konuştu. “Önümüzde dünya için çok önemli günler var” ifadesini de kullanan Bush, Irak’ta geçici yönetimin kurulması için çaba gösterileceğini kaydetti.
       
‘SADDAM, BARIŞIN ÖNÜNDE ENGEL’
       Bush, “Saddam Hüseyin’in barış için bir tehdit ve terörizmin sponsoru olduğunu” söyleyerek, “Saddam Hüseyin Ortadoğu barışı önünde de bir engeldir” dedi.
       Saddam Hüseyin’in, her türlü suçu işlemekten çekinmediğini belirten Bush, Saddam’ın engellenmesi gerektiğini kaydetti. Bush, “Saddam’ın bu suçlarını dünyaya yaymasına engel olmak zorundayız. Kitle imha silahları var ve onu bunlardan arındırmalıyız” diye konuştu.
       ABD Başkanı Bush, Saddam’ın Irak’ı terk etmesinin savaşı engelleyip engellemeyeceği sorusuna, “Saddam’ın silahsızlanıp silahsızlanmayacağı konusunda bir karar vermesi gerekiyor. Ülkeden ayrılması konusunda bir karar vermek de yine kendisine ait. Ama o hep kötü kararlar verir” diyerek yanıt verdi.
       ABD Başkanı Bush, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in Irak’tan ayrılarak savaşı önleyebileceğini de söyledi. Irak halkının da kendisi için bir gelecek yaratmak zorunda olduğunu kaydeden Bush, bu yolda onlara yardım edeceklerini ifade ederek, Irak’ın ekonomik açıdan gelişmesi için katkı sağlayacaklarını söyledi.
       
‘BM’NİN ROL ALMASI GEREKİYOR’
       Bush, 17 Mart’ın, BM Güvenlik Konseyi’nde Irak’la ilgili olarak ikinci bir kararın oylanması için son gün olduğunu belirterek, sonsuza kadar diplomasinin sonuçlarının beklenemeyeceğinin altını çizdi. ABD Başkanı, Saddam sonrası Irak’ın şekillenmesinde BM’nin rol alması gerektiğini ifade ederek, “Saddam’ın gönderilmesinden sonra Irak’ın tekrar yapılandırılmasında BM’nin rol alması gerektiğine inanıyorum” dedi. Bush, “Eğer Saddam sonrası Irak’ta askeri güç kullanacaksak kesinlikle BM’nin rol alması gerekiyor” dedi.


       
       
‘İKNA ÇABASI İÇİNDE OLACAĞIZ’
       ABD Başkanı George Bush, bir basın mensubunun, “Yarın son derece önemli bir gün demekle neyi kastettiniz” sorusuna yanıt verirken, “çok yoğun diplomatik çabalar gerçekleştirildi. Şimdi bunların işe yarayıp yaramadığını anlamaya çalışacağız. Bugün ve yarın arasındaki zamanı çok iyi değerlendireceğiz, liderlerle telefon görüşmeleri yapacağız. İkna çabası içerisinde olacağız” dedi.
       
  Irak rejimi
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, ülkesini, iki oğlu ve güvendiği küçük bir grupla yönetiyor.

       Bush, BM Güvenlik Konseyi’nin 1441 sayılı kararının “oybirliği ile kabul edilmiş olduğunu” anımsatarak, “bu karar 4,5 ay önce alındı ve Irak’a böylece derhal silahsızlanması gerektiği söylenmiş oldu. Bunu yapmazsa ciddi sonuçlar ile karşılaşacağı da kendisine bildirilmiş oldu” dedi.
       Fransa’nın, BM Güvenlik Konseyi’nde savaş öngören bir kararı veto edeceğini açıkladığını belirten Bush “Fransa, pokerdeki gibi kartlarını açmıştır. Tutumunu ortaya koymuştur. Şimdi ne yapılacağına karar verilmelidir. BM’nin de bir anlamı olmalı. BM Güvenlik Konseyi 4,5 ay önce, Saddam’ın silahsızlanması, aksi taktirde sonuçlarına katlanacağını oybirliği ile söylemiştir. Umut ederim yarın da üzerine düşeni yapar” diye konuştu.
       
BLAIR UYARDI
       Basın toplantısında, askeri harekat halinde Irak’ın doğal kaynaklarının nasıl kullanılacağı konusuna değinen İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak halkı için daha elverişli bir ortam oluşturulmasına çalışılacağını söyledi.
       “Irak’ın doğal kaynakları, Irak halkının yararına kullanılacak” diyen Blair, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’e, görüşmelerin sona yaklaştığı uyarısında bulundu.
       Bazı ülkelerin, Saddam’a ültimatom verilmesine karşı olduğunu ifade eden Blair, “Irak lideri, son 12 yıldır oynadığı oyunu oynuyor. Hiçbir zaman silahsızlanma olmadı ve uluslararası topluluk, bitmek tükenmek bilmeyen görüşmelerin arasında boğuldu” diye konuştu.
       Blair, 1441 sayılı karara işaret ederek, “bu karar ile Saddam’a, işbirliği yapmazsa ciddi sonuçlarına katlanacağı söylenmiştir” diyerek, gerekirse yeni bir karara ihtiyaç olmayacağını ima etti. Blair, “Kararın uygulanması için 4,5 ay geçti. Diplomatik çabalar sonsuza kadar devam edemez” dedi.
       
AZNAR: SON ŞANS ÖNÜMÜZDE
       İspanya Başbakanı Aznar da uluslararası toplumun Irak’la ilgili olarak son diplomatik çabaları göstermesi gerektiğini söyledi.
       Aznar, “BM Güvenlik Konseyi’nde uzlaşma için son şans önümüzde. BM Güvenlik Konseyi Irak’ın silahsızlanması gerektiğini oybirliği ile söylemiştir. Bunun gereğinin yerine getirilmesi için de sonsuza kadar bekleyemeyiz. BM’nin güvenilirliğini kaybetmesini istemiyoruz. Bunun için görüş birliğine ulaşılmalı” dedi.
       Aznar, zirvede aynı zamanda İsrail ve Filistin için iki devletli bir çözüme ihtiyaç olduğunu konusunda liderlerin mutabık olduğunu söyledi.
       ABD, İngiltere ve İspanya liderleri, Azor Adaları’ndaki doruk toplantısının ardından dünyaya, “BM Güvenlik Konseyi 17 Mart’ta Saddam Hüseyin’e karşı gereken kararı alır; almazsa da diplomatik çabalar sonsuz kadar devam etmez, Irak’ın silahsızlanması için gereği yapılır” mesajı verdiler. Liderler, BM’den istedikleri kararı çıkaramazlarsa 1441 sayılı karar gereği Saddam’ın silahsızlandırılması için harekete geçecekleri, diplomatik çabaları “sonsuza kadar devam ettirmeyeceklerine” işaret ettiler.
       
ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI
       Üç lider, yayınlanan bildiride, Irak halkının daha iyi bir geleceğe kavuşması için gereğini yapacaklarını belirttiler ve diğer ülkeleri de “bu çabalarında kendilerine katılmaya” davet ettiler. Bildiride, “Eğer Saddam, 1441 sayılı kararda öngörülen yükümlülüklerine uymazsa bu kararda ve öncekilerde belirtildiği gibi, bunun ciddi sonuçlarına katlanır” ifadesi kullanıldı.
       Üç lider, Saddam’ın 1441 sayılı karara uymaması halinde “kendisi ve komşuları ile barışık yeni Irak’ın kurulması için, bu ülke halkına yardım etme yükümlülüklerini yerine getireceklerini, Irak halkının tehlikelerden ve tiranlıktan kurtarılmayı, ülkesinin geleceğine bizzat kendisinin karar vermesini hak ettiğini” kaydettiler.
       
‘BÖLÜNMEMİŞ IRAK’
       Liderler, “toprak bütünlüğü korunmuş, birleşik bir Irak” arzuladıklarını vurgulayarak, “Sünni ve Şii Araplar, Kürtler, Türkmenler, Asuriler, Kildaniler ve tüm diğerlerinin zengin karışımı olan tüm Irak halkı, birleşik bir ülke içerisinde, özgürlük, refah ve eşitliğe sahip olmalıdır” dediler. Liderler, Irak ekonomisinin zenginliklerinden tüm Irak halkının yararlanması gerektiğini de vurguladılar. Bildiride, Irak’ın ekonomisinin gelişmesi için yardım edileceği, yaptırımların kaldırılacağı kaydedildi, ayrıca, bu ülkenin teröristlere bir daha sığınak olmayacağı ifade edildi.
       Liderler, bu hedeflere ulaşılması için uluslararası kuruluşlar, BM, müttefikler ve ortaklarla yakın çalışma yapılacağını kaydettiler.
       ABD, İngiltere ve İspanya’nın bildirilerinde, Irak’ta olası bir savaş veya yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı ile ilgili olarak ise şu ifadeye yer verildi:
       “Eğer çatışma çıkarsa Irak’ın toprak bütünlüğünü teminat altına alan, bu ülkeye acilen insani yardım malzemesi gönderilmesini içeren ve çatışma sonrası Irak yönetiminin kurulmasına onay veren bir BM Güvenlik Konseyi kararının çıkması için acilen harekete geçeceğiz.” Irak’ta yabancı askeri varlığın “geçici” olacağı da vurgulanan bildiride, “bu askeri varlığın güvenliği sağlama, kitle imha silahlarını yok etme amaçlı olacağı, insani yardım malzemesi sağlanmasını gerçekleştireceği, Irak’ın yeniden inşasına katkıda bulunacağı” belirtildi.
       Liderler, bildirinin sonunda diğer ülkelere seslendiler ve “uluslararası toplumu, Irak halkı için daha iyi bir gelecek kurması için yardım çabalarımızda bize katılmaya çağırıyoruz” dediler. Bildiride, 1441 sayılı kararı izleyebilecek ve Irak’a karşı savaş açılmasına yetki veren ikinci bir BM Güvenlik Konseyi kararına gerek olup olmadığına hiç atıfta bulunulmaması dikkati çekti.
       
BLIX: BÖLÜNMÜŞ GÖRÜNÜM HAKİM
       Bu arada, Irak’ta görev yapan BM silah denetçilerinin başkanı Hans Blix de, Azor doruğunda bölünmüş bir görünümün hakim olduğunu söyledi.
       Blix, İsveç televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar’ın katıldığı zirvenin kendisinde, liderler arasında bölünme olduğu izlenimi bıraktığını söyledi.
       Blix, Irak’taki denetçileri kısa sürede geri çekmeye hazır olduklarını da belirterek, Irak’ın önemli adımlar atması durumunda Iraklı liderlerin Bağdat’ı ziyaret etmesi teklifini değerlendirebileceğini kaydetti.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları