Home page
Haber Menüsü


Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
‘Yardım kamu harcamalarında kullanılmayacak’
Seçimlerin ardından TBMM’de üçte ikilik çoğunluğa sahip bir partinin iktidarda bulunmasının siyasi istikrarın güvencesi olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şener, “Bu da aynı zamanda ekonomik istikrarın da sağlanacağının en önemli göstergesidir” dedi.
Londra
AA
    14 Mart—  ABD ile Irak konusunda sürdürülen müzakereleri değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, muhtemel ABD yardımının bütçe dengeleri içinde dikkate alınmayacağını bildirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Yabancı sermayenin önü açılıyor
MSNBC News Davos'ta yabancı sermaye için girişim
MSNBC News Yabancılar programa temkinli bakıyor
MSNBC News Yabancılar ekonomi yönetimine ılımlı
MSNBC News Soros: Türkiye yatırım için çok cazip
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Yardımcısı Şener, muhtemel yardımın kamu harcamalarında kullanılmayacağını belirtti ve hükümetin kendi giderlerini karşılayacak faiz dışı geliri sağlama hesaplarını yaptığını hatırlattı.
       Türk hükümetinin bütçe disiplinine büyük önem verdiğini, sıkı bütçe anlayışı ve faiz dışı fazlasıyla piyasalara güven vermeye gayret ettiğini belirten Şener, böylece borç stokunun eritilmesinin hedeflendiğini anlattı.
       
‘İSTİKRAR GELDİ, SIRA YATIRIMCIDA’
       Şener, Türkiye Cumhuriyeti’nin “Siyasi istikrarı sağlamış, ekonomik istikrara da büyük önem veren” iktidarı olarak, yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.
       Başbakan Yardımcısı Şener, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası ile DEİK’in ortaklaşa düzenledikleri ve Londra’da gerçekleştirilen “İkili İşbirliği için yeni Perspektifler” konulu seminerde, Türk ve İngiliz iş çevrelerine, Türkiye’de siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
       Türkiye’de yeni bir hükümetin işbaşında bulunduğuna dikkati çeken Şener, dünyada 1.2 trilyon dolarlık bir sermayenin yatırım alanları aramakta olduğunu hatırlatırken, yeni hükümetin en büyük hedefinin ise bu sermayenin bir kısmını Türkiye’ye çekecek bir politika uygulamak olduğunu bildirdi.
       Son yıllarda ülkede yaşanan siyasi açıdan sorunlu dönemlerin geride kaldığını da vurgulayan Şener, “Önümüzdeki 4 yıl boyunca siyasi istikrar olmaya devam edecek, bu daha sonraki dönemlerde de ekonomik istikrar ile birlikte etkisini sürdürecektir” diye konuştu.
       
‘TÜRKİYE, YATIRIMCI İÇİN CAZİBE MERKEZİ’
       Türkiye’nin 70 milyonluk nüfusu ve 180 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası ile büyük bir pazarı ifade etmekte olduğunu, coğrafi konum açısından da batılı yatırımcılar için Asya ve Ortadoğu’ya ulaşmak için önemli kolaylıklar sağladığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Şener, “Nitelikli iş gücü, işbirliğine elverişli iş çevreleri, demokratik ve laik yapısıyla Türkiye’de yatırımcılara büyük imkanlar sunulmakta olduğunu” vurguladı.
       Hükümetin bütün kurumlarıyla yabancı yatırımcıların yatırım imkanlarını artırmak için çaba harcadığını belirten Şener, bu kararlılıklarının süreceğini ifade etti. Şener, halen Türkiye’nin geçmiş dönemlerden kalan yüksek enflasyon gibi bazı ekonomik güçlükleri bulunduğunu, ancak hükümetin bunları da aşmaya kararlı olduğunu ifade etti.
       2003 yılı bütçesinde yıl sonu itibariyle yüzde 20’lik bir enflasyon hedefi belirlendiğini, bunun önümüzdeki yıllarda daha da düşürülüp tek rakamlı hale getirilmesine çalışılacağını kaydeden Şener, ayrıca yüzde 5’lik bir büyüme ve faiz oranlarının düşürülmesinin hedeflendiğini vurguladı.
       
KURUMLARA TAM ÖZERKLİK
       Ayrıca, ekonomik üst kurulların siyasetin etkisinden arındırılması için her türlü önlemi almaya çalıştıklarını, özellikle Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun çalışmalarını piyasa koşullarına ve ekonominin gereklerine göre sürdürmeleri için bu kurumlara tam serbestlik verilmesine gayret edildiğini anlatan Şener, sürdürülen ekonomi politikalarının partinin programı, seçim beyannamesi ve hükümet programına uygun olarak devam ettiğini ifade etti.
       Bunlarla Türkiye’nin güçlü bir iktisadi yapıya kavuşturulmasının hedeflendiğini, ancak temel çizginin aynı zamanda IMF ile sürdürülen programa da uygun olmasına dikkat ve özen gösterildiğini belirten Şener, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yabancı sermayeye daha büyük imkanlar sağlanması için Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu’nun oluşturulduğunu anlattı.
       
ÖZELLEŞTİRME
       Ekonominin rasyonel bir yapıya kavuşması için özelleştirmeye de büyük önem atfettiklerini, süratli bir özelleştirme gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Şener, “Şu anda portföydeki kuruluşlar belirlendi ve hangisinin, hangi tarihte ihaleye çıkarılacağı tespit edilmiş durumda” dedi.
       Özelleştirmeyi kamuya gelir temin etmenin bir yöntemi olarak değil, piyasa ekonomisinin sağlıklı işlemesinin bir gereği olarak gördüklerini ve hemen hemen bütün alanlarda özelleştirme öngördüklerini söyleyen Şener, hükümetin, özelleştirme yapmayı düşünmediği ancak yatırımcıdan talep aldığı alanlar üzerinde de değerlendirme yapmaya açık olduğunu bildirdi.
       Şener, böylece özelleştirme yapılacak alanların belirlenmesi konusunda yatırımcıya da bir inisiyatif sağlanmış olacağına dikkati çekti.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları