Home page
Haber Menüsü


Fransa Dışişleri De Villepin, ülkesinin BM'de savaş kararına karşı veto kullanacağını açıkladı.
BM’de denetçi raporuna ilk tepkiler
BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan tarihi oturumda, silah denetçileri şeflerinin Irak’a ilişkin raporunu sunmasının ardından Konsey üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, raporu değerlendirdi.
New York
NTV-MSNBC
    7 Mart—  Denetçilerin raporu sunmasının ardından ilk tepkiler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarından geldi. ABD Dışişleri Bakanı Powell, Irak’ın 1441 no.lu BM kararının gereklerini yapmadığını ve sadece ‘isteksiz küçük adımlar attığını’ savundu. Almanya, Suriye, Rusya ve Meksikalı bakanlar ise, BM denetçilerinin raporunun olumlu olduğunu ve barışçı silahsızlanmadan yana olduklarını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ise, Irak’a yönelik bir savaş kararını veto edeceklerini açıkça ifade etti.  

   
 
       
    MSNBC News Denetçilerin Irak raporu: Kanıt yok, denetimler sürmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ALMANYA
       


       Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Irak’ın denetçilerle işbirliğini son dönemde gözle görülür biçimde artırdığını belirterek “barışçı bir silahsızlanma olabilir. İkinci bir BM kararına gerek yok ” dedi.
       Fischer şöyle konuştu: “Irak’ta BM kararları çerçevesinde işbirliği, tam olarak sağlanamıyor. Ancak son dönemde gözle görülür biçimde artmıştır. Barış dışı yaklaşımlar benimsenmemelidir. Irak El Samud füzelerinin imhasına başlamıştır. Belirlenen tarihte imha etmiştir. Barışçı bir silahsızlanma sağlanabilir.” dedi.
       
SURİYE
       Suriye Dışişleri Fakuk El-Şara da ülkesi ile birlikte İslam Konferansı Örgütü’nün, bu örgütün Katar’daki toplantısına katılan AB’nin, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’nın Irak’ın barışçı yollardan silahsızlandırılmasını istediğini söyledi. Bir önceki Güvenlik Konseyi’nin son toplantısından sonra dünyada önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen El-Şara, tüm dünyada milyonlarca insan savaşa hayır demek için sokaklara döküldüğünün altını çizdi.
  GÜVENLİK KONSEYİ'NDE DURUM
Irak'a operasyonu destekleyenler: ABD, İngiltere(daimi üye), İspanya, Bulgaristan(geçici üye)
Karşı çıkanlar ve şüpheliler: Fransa, Rusya, Çin(daimi üye), Almanya, Suriye(geçici üye)
Kararsızlar: Angola, Kamerun, Şili, Gine, Meksika ve Pakistan(tümü geçici üye)
BM'den bir kararın çıkması için gerekenler: Toplam 9 üyenin 'evet' oyu gerekiyor. 5 daimi üyeden hiçbirinin veto kullanmaması şart, ancak çekimser oy kullanırlarsa karar geçebiliyor.
Ayrıntılar için tıklayın

       
MEKSİKA
       Meksika Dışişleri Bakanı Luis Ernesto Derbez de barışçı yollar üzerinde durulması gerektiğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi’nin aşırı uçlara varmadan, kamuoyunun da dikkate alarak bir karara varması gerektiğini söyleyen Derbez, “Irak’a baskının artması, Irak’ın aktif işbirliği yapması gerek. Kitle imha silahlarının kesin olarak imha edildiğinin kanıtlanması gerekli” diye konuştu.
       
ABD
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell Irak’ın BM kararlarına uymak adına stratejik karını alıp almadığının belirsiz olduğunu söyledi. Powell şöyle konuştu: “Blix ve Baradey’i dinledim. Bu konuşmalardan Irak istediğimiz noktaya gelmiş diyebilmeyi çok isterdim. Elbette bir gelişme kaydedilmiş ve elbtete kapsamlı çalışmalar devam ediyor. Ama Irak 1441 sayılı kararın gerektirdiklerini yapmıyor.”
       Powell Irak’ın insiyatifini artırmaya başladığının söylendiğini ama bunların inisiyatif değil isteksiz küçük adımlar olduğunu söyledi. Powell “Bunlar baskıyla atılan küçük adımlar. Askeri operasyon tehdidi altında atılan adımlar. Bazı El Samud füzeleri imha ediliyor. Son dönemde gördük bunları. Bu füzelerin sayılarıyla ilgli bilgimiz yok. Altyapısıyla ilgili bilgimiz yok. Bu füzelerin üretilmesinin önüne geçildiğini sanmıyıorum.” diye konuştu.
       Powell konuşmasında Irak’ın BM ile işbirliğinin tam olarak sağlanamayacağını belirterek “Silahsızlanma baskıyla gerçekleşmemeliydi. Irakla ilgili hala yapılacak çok şey var. Avrupa’daki bazı Iraklıların alimeiyum tüplerle ilgili alışveriş yapktğıın biliyorusz. Bunlarla ilgli raporların ortaya konması gerekiyor. Irak’ın gerçekçi belgeleri ortaya koymadığına ilişkin şüpheler var.Raporu sayfa sayfa takip ettiğimiz zaman 12 yıldır Irak’ın denetçileri nasıl aldattığı ortaya çıkacaktır. Irak raporlarında rakamlarla oynuyor.
       Bombaların üretimi ve imhasıyla ilgili kesin bilgilerin ortaya konması gerekiyor. Irak’ta bunların var olup olmadığı ortaya konmalı. Bu raporlarda son 12 yılda Irak’ın adımları atmadığı ortaya konuyor. şimdi Irak’a neden güvenelim.Irak hala bu tür silahları üretebilme kapasitesine sahiptir. Kimyasal ve biyolojik silah üretilmesi kapasitesine sahiptir. Son 12 yılda işbirliği yapımıyorsa şimdi neden yapsın?” dedi.
       Powell “Irak’ı silahsızlandırmak için stratejik bir karar alınması gerekiyor. Yoruma açık olmayan bir karar gerekiyor. Güvenlik Konseyi böyle bir durumla karşı karşıya..Bu sorumluluktan kaçamayız. Mutlaka kitle imha silahlarının ortadan kaldırılması için karar alınmalı. Bu konsey birleşik şekilde hareket ederek, gerekirse güç kullanmak içinde karar alarak silahsızlanma sağlanmalı. Bu konseye ikinci kararı getirmeli ve oylamaya sunmalıyız.” diye konuştu.
       
RUSYA
       Rusya Dışişleri İgor İvanov, ülkesinin, Irak sorununun uluslararası hukuka uygun çözülmesini istediğini vurguladı. İvanov, Blix’in raporunun, 1441 no.lu kararın Irak tarafından uygulandığını gösterdiğine dikkat çekti. Irak’ta denetçilerin engellenmeden istedikleri yeri ziyaret ettiğini vurgulayan İvanov, “Irak’a baskı yararlı sonuçlar yarattı” dedi. İvanov, “Irak gerçek bir silahsızlanma sürecinin içinde. El Samud 2 füzeleri imha ediliyor. Bağdat, şarbon ve VX hakkında da yeni belgeler sunuyor. Bu durumda denetçilerin faaliyetini durdurmak makul olmaz. Yeni bir BM kararına ihtiyacımız yok. Denetimlerin yoğun biçimde sürmesine ihtiyacımız var” dedi. İvanov, BM Güvenlik Konseyi Irak krizinden bölünmüş olarak çıkmaması gerektiğine de vurgu yaptı.
       
ÇİN
       Çin Dışişleri Bakanı Tang Ciaşuen, BM silah denetçilerinin sunduğu raporun, 1441 no.lu kararın uygulanmasında ilerleme olduğunu gösterdiğini belirtti. Ciaşuen, ülkesinin denetimlerin sürmesinden yana olduğunun altını çizdi.
       
FRANSA: SAVAŞ KARARINI VETO EDERİZ
       Fransa Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Irak’a yönelik bir savaş kararını veto edeceklerini açıkladı. Irak’ın barışçı yollarla da silahsızlandırıldığını bildiren Fransa Dişişleri Bakanı şöyle konuştu: “BM Güvenlik Konseyi’ne dünyanın heryerinde sorulan soruyu sormak istiyorum. Neden Irak’a savaş açalım. Ektin olduğu görülen bir sürece neden son verelim. Barışçı yolla bu sorunu çözebilecekken neden savaşı tercih edelim?”.
       Irak üzerinde etkin bir uluslararası baskının olduğunu söyleyen De Villepin, “Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Fransa, askeri gücün otomatik olarak kullanılmasına izin verilen bir kararın çıkmasına müsade etmeyecektir” dedi.
       Ortadoğu gibi istikrarsızlığın hat safhada olan bir bölgede savaş kararının terörle mücadele için başvurulan yolları boşa çıkaracağını söyleyen Fransa temsilcisi, savaşın terörü artırcağını vurguladı.
       Fransa Dışişleri Bakanı, 11 Eylül’ün ardından ABD’nin yaşadığı güvensizliğin tüm dünya tarafından iyi bilindiğini de vurgularken “ABD’yi anlıyoruz. Ancak Irak ile El-Kaide arasında bir bağ olduğunu kanıtlayan delil yok” dedi.
       De Villepin Irak’ın savaşla mı savaşsız mı silahsızlandırılmasının bundan sonra dünyanın tercihini göstereceğini, alınacak kararın insanlar için yeni fırsatlar sunması gerektiğini bildirdi.
       
IRAK SUÇLAMALARI YANITLADI
       Son olarak suçlamalara yanıt veren Irak’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Muhammed El Duri, ülkesinin elinde kitle imha silahları bulunmadığını ve kimse için tehdit oluşturmadıklarını söyledi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları