Home page
Haber Menüsü


Erdoğan’a başbakanlık yolu açıldı
AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’a, Meclis’in ve dolayısıyla başbakanlığın yolunu açacak Siirt seçimleri dün yapıldı. Katılım oranının yüzde 62.3’te kaldığı seçimde, AKP oyların yüzde 84.8’ini, CHP ise yüzde 13.7’sini aldı.
Siirt
NTV
    10 Mart—  AKP, Siirt’teki üç milletvekilliğini de kazandı. Recep Tayyip Erdoğan, Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç’in, Siirt’ten milletvekili seçilmesi ile AKP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 365’e yükseldi.  

   
 
       
    MSNBC News Erdoğan: Halk bir yanlışı teşhis etti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  3 Kasım seçimlerinde, usule uygun sandık oluşturulmadığı gerekçesiyle iptal edilen Siirt’te yapılan seçimlerin sonuçları belli oldu. AKP Siirt’teki üç milletvekilliğini de kazandı. Seçimde 568 sandıkta 74 bin 265 oy kullanıldı. Bu oylardan 65 bin 80’i geçerli sayıldı.
       Siirt’te seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamayı Vali Nuri Okutan yaptı. Seçimlere katılım oranının yüzde 62.3 olduğunu belirten Vali Okutan bunun da düşük bir rakam olmadığını belirtti.
       Vali Okutan’ın verdiği sonuçlara göre, seçimde 568 sandıkta 74 bin 265 oy kullanıldı. Bu oylardan 65 bin 80’i geçerli sayıldı.
       Oyların partilere göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:
* AKP: 55 bin 201
* CHP: 8 bin 974
* İP: 500
* TKP: 405
       Buna göre AKP oyların yüzde 84.8’ini alırken CHP ise geçerli oyların yüzde 13.7’sini aldı. Böylece AKP listesinden seçimlere katılan Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç milletvekili seçildi.
       
AKP’NİN SANDALYE SAYISI 365’E ULAŞTI
       Siirt’te dün yapılan milletvekili yenileme seçiminin ardından parlamento aritmetiği de değişti:
* AKP: 365
* CHP: 177
* DYP: 2
* BAĞIMSIZ: 6
* TOPLAM: 550
       3 Kasım seçiminde Parlamentoya Elazığ bağımsız milletvekili olarak giren Mehmet Ağar, 21 Kasım 2002 tarihinde DYP’ye katılmış, Ağar 14 Aralık 2002 tarihinde yapılan DYP Kongresi’nde bu partinin genel başkanlığına seçilmişti. Şırnak’tan bağımsız milletvekili olarak 3 Kasım’da parlamentoya giren Mehmet Tatar da 18 Ocak 2003 tarihinde DYP’ye katılmış, böylelikle DYP Parlamento’da 2 milletvekilli ile temsil edilmeye başlamıştı.
       
Erdoğan: Halk bir yanlışı teşhis etti

       
MAZBATALAR EN GEÇ YARIN VERİLECEK
       Yüksek Seçim Kurulu Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü, Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre, Siirt’te yapılan yenileme seçiminde milletvekili seçilenlere mazbatalarının, bugün akşam ya da en geç yarın verilebileceğini söyledi.
       YSK Başkanvekili Ünlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre, milletvekili seçilenlere, il seçim kurulu tarafından, milletvekili seçildiklerine dair tutanak verileceğini söyledi.
       Kanuna göre, Siirt İl Seçim Kurulu’nun bu tutanakların iki örneğini de, YSK Başkanlığı’na göndereceğini bildiren Ünlü, YSK’nın da tutanaklardan birini Meclis Başkanlığı’na vereceğini söyledi.
       
HÜKÜMET HAFTA SONUNDA KURULACAK
       Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinden sonra gözler bundan sonraki aşamalara çevrildi. Yüksek Seçim Kurulu çevrelerine göre, olağanüstü bir yasal eksiklik olmaması halinde kesin sonuçların 12 Mart Çarşamba günkü Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
       Sayım işlemi tamamlandıktan sonra ilçe seçim kurulları tutanakları birleştirip il seçim kuruluna, il seçim kurulu da tüm sonuçları YSK’ya gönderecek.
       Olağanüstü bir yasal eksiklik olmaması halinde YSK’nın il seçim kurulundan gelen tutanakları inceleyerek, geçici sonuçları yarın açıklayacak.
       Yasa gereği, geçici sonuçların açıklanmasından sonraki dört gün içinde il seçim kurulu ya da Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunulabiliyor.
       Sandık kaçırma ya da benzeri nitelikte bir itiraz ya da ihmal olmadığı taktirde itirazların hemen sonuçlandırılması bekleniyor.
       Mazbatalar alındıktan sonra Meclis Başkanlığı’nın belirleyeceği gün ve saatte toplanacak Genel Kurul’da milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacaklar.
       Başbakan Abdullah Gül de bu aşamadan sonra istifa edecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı yeni hükümetin kurulması için Meclis’te en çok milletvekili bulunan AKP’nin genel başkanını görevlendirecek. Buna göre yeni hükümetin en erken önümüzdeki hafta sonunda kurulması bekleniyor.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları