Home page
Haber Menüsü


Gül: IMF programına bağlıyız
Başbakan Gül, piyasalar açılmadan önce yaptığı konuşmada, piyasaları rahatlatmayı rahatlatmayı hedefledi. Gül, bütçenin bugün Meclis’e sunulacağını bildirdi. Gül, tezkere ile IMF programınının farklı olduğunu da vurguladı.
Ankara
NTV-MSNBC
3 Mart— Yetki tezkeresinin reddedilmesi üzerine, AKP ve hükümet içinde yaşanan gelişmeleri Başbakan Abdullah Gül bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Gül, konuşmasıyla piyasaları da açılmadan rahatlatmaya çalıştı.Başbakan Abdullah Gül, 2003 yılı bütçesine ilişkin son çalışmaların yapıldığını, bütçenin bugün TBMM’ye sunulacağını bildirdi. Başbakan, bütçenin, GSMH’nin yüzde 6.5 seviyesinde tespit edilen, kamu faiz dışı fazla hedefiyle uyumlu şekilde hazırlandığını vurguladı. Gül, ekonomik programın arkasında oldukları ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Powell: Ekonomik ilişkiler sürecek
MSNBC News Babacan, Kahkonen ile görüştü
MSNBC News Başbakan Gül, Org. Özkök'le görüştü
MSNBC News ABD ile görüş alışverişi sürüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte, Başbakanlık merkez binada düzenlediği basın toplantısında, “Hükümetimiz sağlıklı bir bankacılık sistemi için BDDK’nın bağımsızlığına inanmaktadır” dedi.
       
15 katrilyonluk kaynak hedefleniyor

       Gül, bankacılık reformu konusunda kaydedilen gelişmelerden memnun olduklarını belirterek, bu sektördeki yeniden yapılandırma ve sistemi güçlendirici reform çalışmalarının sürdürüleceğini bildirdi. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da BDDK’nın kararlarını bağımsız bir şekilde alması konusunda gereken titizliğin gösterileceğini ifade eden Başbakan Gül, şunları kaydetti:
       “Geçmişte çıkarılan yasalardaki aksaklıklar nedeniyle BDDK’nın kararlarını uygulama ve dolayısıyla reform sürecinde zafiyetlere yol açan hususların bundan sonra ortadan kaldırılması için gereken her türlü tedbir alınacaktır. BDDK’nın görevini etkin şekilde yerine getirebilmesi için hükümet desteğini sürdürecektir.”
       Gül, kamu sektöründeki etkinliği artırmak ve israfın önüne geçmenin bu dönemde büyük önem arzettiğini belirterek, kamu sektöründeki şeffeflığı artırıp, harcamaları disipline etmeye yönelik reform niteliğindeki, “Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu” tasarısının yakın bir zamanda TBMM’ne sevkedececeklerini bildirdi.
       
TEKEL’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
       KİT’lerdeki etkinliği artırmanın da programın bir parçası olduğunu vurgulayan Başbakan Gül, “bu kapsamda seçim nedeni ile geciken KİT’lerde daha önceden tespit edilen atıl istihdamın çözümüne yönelik detaylı bir takvim kamuoyuna sunulacaktır” dedi.
       Gül, kamu sektörünün sağlıklı bir bünyeye kavuşturulması yönündeki çalışmalarını yapısal reformlar konusunda atılacak adımlarla destekleneceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
        “Bu kapsamda özaellaştirme çalışmaları hükümetimiz gündeminin ilk sırasında yer almaktadır. Tekel’in özelleştirilmesi şu alanda somut bir adım olacaktır. Tekel’in özelleştirme planı nihai aşamaya getirilmiş olup, önümüzdeki günlerde Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacaktır.”
       
ENFLASYON HEDEFİ İÇİN MALİ DİSİPLİN
       Gül, tüm çalışmaların en önemli amaçlarından birinin enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek olduğunu belirtti. 2003 yılı enflasyon hedefinin Merkez Bankası tarafından yüzde 20 olarak belirlendiğine dikkati çeken Gül, “Hükümetimiz, bu yıl için tespit edilen enflasyon hedefine ulaşılabilmesi amacıyla, mali disiplinin sürdürülmesi ve gelirler politikasının enflasyon hedefiyle uyumlu olmasını sağlayacaktır” dedi.
       Başbakan, Merkez Bankası’nın da bağımsız statüsü gereği enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesi amacıyla para politikası araçlarını herhangi bir siyasi baskı olmaksızın serbestçe belirleyip etkin olarak kullanacağını ifade etti.
       
DIŞ ŞOKLARA DAHA DAYANIKLIYIZ
       Hükümetin 2003 yılı bütçesi ile bu kapsamda öngörülen tedbirlerin Uluslararası Para Fonu ile 4. Gözden Geçirme çalışmalarının tamamlanması yönünde önemli bir adım teşkil ettiğini belirten Başbakan Gül, şöyle devam etti:
        “Ancak bunun da ötesinde, hükümetimizin ekonomik programının yapısı gereği ekonomimizi geçmiş dönemlere göre dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirdiği de açıktır. Bütün bunları kendi evimizi, kendi ekonomimizi düzene koymak için yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye, rekabet edebilmek için, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde daha mutlu olabilmesi için, Türk ekonomisinin sağlıklı hale getirilebilmesi için kararlı olmak gerekir. Bu kararlılığımızı, uzun çalışmalarımızın neticesinde gördüğünüz şekilde ortaya çıkarttık. TBMM takvimi çerçevesi içerisinde süratle bütçeyi gerçekleştirecektir. Kamuoyu da, piyasalarda, hükümetimizin bu açık ve şeffaf tavrını eminimki takdir edeceklerdir.”
       
İLAVE TEDBİRLER ALINABİLİR
       Başbakan Abdullah Gül, bölgede ortaya çıkabilecek muhtemel gelişmeler karşısında şartlar gerektirdiği takdirde, öngörülen faiz dışı fazla hedefinin korunmasını teminen, her türlü ilave tedbirin alınacağını bildirdi.
       Başbakan, geçen yıllarda ayni kredilerin başlangıç bütçesine girmediği dikkate alındığında, yüzde 6.5’lik bu oranın, bundan önceki yıllara göre çok daha güçlü bir mali uyumu işaret ettiğini kaydetti.
       Bütçe hedeflerinin gerçekleşmesini teminen, gerek gelir arttırıcı gerekse harcamalarda israfı önleyici tedbirlerin ayrıntıları ile belirlendiğini söyleyen Gül, “Hükümetimiz sadece bu yıl değil, orta vadede kamu borç stoğunun azaltılmasında ve bu suretle reel faizlerin düşürülmesinde kararlıdır” dedi.
       
VERGİ REFORMU MECLİS’E GELİYOR
       Borç dinamiklerini etkileyen öngörülenden farklı gelişmeler olduğu takdirde, bu hedefin aşağı ve yukarı doğru revize dilebileceğini belirten Gül, bu kapsamda sağlıklı vergi sistemi oluşması, vergiyi tabana yayma ve güçlü bir gelir yapısına kavuşmak amacıyla hazırlanan dolaysız vergilere ilişkin reform paketinin, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacağını kaydetti.
       Gül, diğer taraftan bundan böyle kamu alacaklarına ilişkin olarak herhangi bir af veya genelleştirilmiş yeniden yapılandırılmaya gidilmeyeceğini belirtti.
       
‘IMF İLE TEZKERENİN İLGİSİ YOK’
       Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularıni yanıtlayan Başbakan Abdullah Gül, tezkereyle ekonomik meseleleri birbirinden ayrı tutmak gerektiğini belirterek, “IMF bağımsız, uluslararası bir kuruluştur. Tezkereyle ilgili kararı TBMM vermiştir. IMF ile tezkere arasında bir irtibat kurmak doğru değildir” diye konuştu.
       “Tezkerenin geçmemesi ile Türkiye’ye desteğin gelmeyecek olması ekonomiyi zayıflatır mı?” sorusuna karşılık Gül, olağanüstü durumlar karşısında olağanüstü tedbirlerin gerekirse alınacağını söyledi.
       Yeni bir tezkere hazırlığı olup olmadığının sorulması üzerine de Gül, “Bu bir süreç, değerlendiriliyor. Parti içinde de hükümet içinde de her şey değerlendiriliyor. Dün de ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile konuştum, karşılıklı anlayış içinde onlar da değerlendiriyorlar. TBMM’nin verdiği karara söylecek bir şey yok, her şey demokratik bir süreç içerisinde gerçekleşti” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları