Home page
Haber Menüsü


Yalçınbayır: Türkiye’nin itibarı arttı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM Genel Kurulu’nda Başbakanlık Tezkeresi’nin kabul edilmemesini, “Türkiye kendi ekonomik çıkarlarını değil, diğer bütün çıkarlarını dikkate alarak karar vermiştir” şeklinde değerlendirdi.
Ankara
AA
2 Mart — Yalçınbayır, “Bu, Türkiye’ye güvensizlik değildir, aksine Türkiye’nin itibarı artmıştır. Türkiye’nin kredi notu, tüm dünyada yükselmiştir” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yalçınbayır, Başbakanlık Merkez Binası’ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yalçınbayır’a yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:
       Bu karar sizin için sürpriz oldu mu, ne diyorsunuz?
       Yalçınbayır: Bu, Meclis’in kararıdır. Parlamenter, demokratik sistemde en yüksek organ TBMM’dir. TBMM Anayasa’nın gerektirdiği çoğunlukla karar alamamıştır. Anayasal çoğunluk sağlanamamıştır. Hayırlısı olsun...
       Bundan sonra tezkere ayrı ayrı mı yoksa tek olarak Meclis’e tekrar gönderilecek mi?
       Yalçınbayır: Bu konu, Bakanlar Kurulu’nda tartışılacaktır. Bu konuda karar verecek olan Bakanlar Kurulu’dur.
       Bakanlar Kurulu ne zaman toplanacak?
       Yalçınbayır: Bakanlar Kurulu’nun normal toplantısı çarşamba günüdür.
       Bu karar, Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkileyecek?
       
Yalçınbayır: Her zaman için şu söylendi: Bu konuyla ilgili yetkili yer TBMM’dir. Bütün yapılacak olan işler, TBMM’nin kararına bağlıdır ve TBMM bu (dün) akşam verdiği kararla şu an itibarıyla herhangi bir izin vermemiştir.
       Tezkereye imza atmakta zorlanmıştınız. Tezkere yeniden gelirse imzalamayı düşünür müsünüz?
       Yalçınbayır: Bu bir süreçti, bu süreç tamamlandı. Bizim imzamız sürece tamamlamaya matuftu. İkinci tezkere geldiği zaman şartlarını düşünürüz. Olmamış bir konuda görüş belirtmek yanlış.
       Oylama reddedilirse demokrasi kazanacak demiştiniz. Demokrasi kazandı mı?
       Yalçınbayır: ABD ne diyordu, Türkiye’de demokratik süreç işliyor. Buna saygılıyız. Gerçekten bu konuda samimidirler. Öyle düşünmek istiyoruz. Demokrasi artık dünyada en önemli değerlerden biridir. Irak’ta Ortadoğu’da ve başka ülkelerde demokrasi Türkiye kadar güçlü olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmazdı. Türkiye şu anda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Türkiye şu anda rahatlamanın, huzur içinde olmanın keyfini sürebilir belki...
       Bu karar, hükümete bir güvensizlik olarak algılanabilir mi?
       Yalçınbayır: Bunu bölünme olarak görmemek lazım. Bunu, barışsever veya barış karşıtı olarak da algılamamak gerekir. Bu önemli bir oylamaydı. Bu konuda, demokrasinin ve kuvvetler ayrılığının yerleşmesi itibariyle önemli mesafe katedilmiştir. Milletvekilleri özgürce oylarını kullanmışlardır. AK Parti Grubu’nda da bağlayıcı karar alınmamıştır.
       
“ABD’DE KONGRE KARAR VERİYORSA...”
       Kuzey Irak’ta bir Kürt devletinin kurulması tehlikesi var. Böyle bir kritik süreçte Türkiye’nin yurtdışına asker gönderme kararı çıksa iyi olmaz mıydı?
       
Yalçınbayır: Şu anda öyle bir şartın da olmadığı, bu kararın sonucudur. TBMM böyle bir tehlikeyi görmemektedir.
       Bu karar iki müttefik ülke ABD-Türkiye ilişkilerini nasıl etkiler?
       Yalçınbayır: Türkiye-ABD ilişkilerini etkilemez. Bu, parlamentonun bir kararıdır. Eğer ABD’de bu konuda kongre karar veriyorsa, ‘kongre karar verdi biz ne yapalım’ deniliyorsa Türkiye’de de denilecek olan odur: ‘TBMM karar verdi, hükümet ne yapsın.’ Hükümetten hükümete ilişkiler sürecektir. Ama bir takım konularda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel organı olan TBMM’nin hassasiyeti ortaya çıkmıştır. Hükümet de politikalarını bundan sonra tespit ederken buna göre davranacaktır. Bu, Türkiye’ye güvensizlik değildir, aksine Türkiye’nin itibarı artmıştır. Türkiye’nin kredi notu, tüm dünyada yükselmiştir. Bu yükselen kredi notu, AB sürecini de hızlandıracaktır. Türkiye’nin bu konudaki samimiyeti ortadadır. Türkiye kendi ekonomik çıkarlarını dikkate alarak değil, diğer bütün çıkarlarını dikkate alarak karar vermiştir. Sadece ekonomik çıkarlar dikkate alınsaydı herhalde bu kolaylıkla çıkardı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti insanlık aleminin onurlu bir üyesidir ve bu üyelik gerçekten dünyada hakkettiği yeri almamıza yol açacaktır.”
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları