Home page
Haber Menüsü


“Hibe yerine kredi daha uygun”
TÜSİAD Başkanı Özilhan, ABD mali yardımında hibe yerine uzun vadeli borçtan yana olduğunu açıkladı.
İstanbul
CNBC-E
27 Şubat— Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, ABD’nin Türkiye’ye hibe yerine kredi verilmesinin son derece yerinde olacağını belirtti. Özilhan, ABD yardımının, iyi kullanıldığı takdirde Türkiye’ye bir nefes aldıracağı, operasyonun getireceği zararları karşılayabileceği inancında olduğunu söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, Türkiye Girişimcilik Raporu’nun ele alınacağı toplantı öncesinde CNBC-e’ye gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Özilhan, uzun vadeli yüksek miktardaki bir fonun Türkiye’ye destek vereceğini belirterek, “Asıl sorunumuz borcun kısa vadeli olması. Borç vadesinin uzaması yerinde olacaktır” dedi.
       Özilhan, “Bu yardımın iyi kullanıldığı takdirde hakikaten Türkiye’yi bir nefes aldıracağı, bu operasyonun getireceği zararları karşılayabileceği inancındayım. O kadar... Daha çok iyimser havada değilim. Ama bunları görüp, nerede kullanıldığını tespit edip, ekonomiye etkilerini görüp ve bunun Türkiye’ye, büyümeye dönecek mi? Ayrıca Türkiye bu programı istikrarlı bir şekilde uygulamaya devam edecek mi? Hükümet popülist politikalar yapmayacak mı? Bunların hepsini görmemiz lazım. Hepsi birbirine bağlı hadiseler...Bunları gördükten sonra eğer hakikaten programa bağlı kalırlar ve bu kaynakları da faizleri düşürmek için kullanılırsa ekonomi bir ivme alır diye düşünüyorum ben.”
       Tuncay Özilhan, “Hibeden mi, yoksa krediye dönüştürülmesinden mi yanasınız? Çünkü öyle bir opsiyon var” şeklindeki bir başka soru üzerine de, “Bizim opsiyonumuzdan ziyade tahmin ediyorum bir oran var; Yani 1’e 6 gibi dolayısıyla uzun vadeli, düşük faizli, daha büyük miktarda bir fon, hibeden ziyade Türkiye’nin problemlerine daha yardımcı olur diye düşünüyorum. Ama böyle 10 sene, 15 sene vadeler konuşmak şartıyla” dedi.
       
“FAİZ YÜKÜ DÜŞÜRÜLMELİ”
       Kaynağın bütçe içinde kullanılmasına yönelik görüşlerin mali disiplini bozacağına ilişkin kaygılar konusunda ise Özilhan, bütün temennilerinin mali disiplinin bozulmaması olduğunu söyledi.
       Bu kaynağın, faizlerin düşürülmesi için kullanılması gerektiğine inandığını dile getiren TÜSİAD Başkanı Özilhan, gelecek kaynak yüzünden mevcut IMF programının uygulanmaması yönündeki kaygıların hatırlatılması üzerine de, şunları kaydetti:
       “Bizim yaklaşımımız belli. Biz IMF programının uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Yapısal reformların devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Mali disiplinin aynı ciddiyette devam etmesine inanıyoruz. Popülist politikaların uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu arada, böyle bir imkanla, böyle bir fon geldiği için de bunun ekonominin üzerindeki faiz yükünün, Türkiye’nin üzerindeki faiz yükünün ve Türkiye’nin en büyük hastalığı olan iç borcun getirdiği faiz yükünün düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz.”
        Bunun, borç stoğunu artırıp artırmayacağının sorulması üzerine de Özilhan, “Türkiye çok kısa vadeli borçlanıyor. İç borçlarda 3-6 aylarla konuşuyoruz. Dış borçlarda çok kısa vadelerle konuşuyoruz. 10-15 senelik bir vade, Türkiye’nin borç vadesini yayacağı için de çok katkısı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
       
”GÜVENSİZLİK GÖSTERGESİ”
       Kredinin IMF denetimiyle verilmesine yönelik talebi ‘anlamlı’ bulan Özilhan, bunun Türkiye’ye karşı güvensizliğin göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin geçmiş uygulamalarında dönem dönem popülist politikalardan dolayı alınan desteklerin, kaynakların yerinde kullanılmadığı izleniminin olduğunu belirten Özilhan, “ABD kanadı IMF kontrolünde ısrar ediyor. Dolayısıyla ona da hak vermemek elde değil. Hakikaten Türkiye geçmişte 17 program yaptı. 17 program yapıldığına göre de, taahhütlerini yerine getirmedi. Yapması gerekenleri yapmadı” dedi.
       Özilhan, “Bu yardımlar önemli bir paket, önemli bir yardım alıyor. Ve Türkiye’nin bu aldığı yardımın en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Ben daha ziyade bir orta çözümün olması gerektiğine inanıyorum. Hükümet de esasında bir takım adımlar atmak istiyor. Büyümeyle ilgili birtakım adımlar atmak istiyor. Onun için bir kısım kaynakların büyümeye yönlendirilmesi, diğer taraftan da programın gereğinin yerine getirilmesi için de yine IMF ile diyalog içinde olunmasının faydalı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
       Canlanma konusunda diğer reel sektör temsilcileri kadar iyimser olmadığını kaydeden, TÜSİAD Başkanı, gelecek fonların bir bölümünün büyümeye kanalize edilmesinin yerinde olacağını kaydetti.
       
HAYIR ÇIKARSA, KURDA YÜKSELME OLUR
       Özilhan, Meclis’ten tezkereyle ilgili olumsuz bir karar çıkması halinde, faiz ve kurda yükselme beklediğini söyledi. Özilhan, “Anlaşma noktasına geldikçe faizde düşmeyi, Borsa’da yükselmeyi, kurda geri gelmeyi gördük. Başka dönemde olsaydı bunlar çok daha yukarılara sıçrardı ve Borsa düşerdi. Tezkere menfi çıkarsa faizlerde, kurda bir yükselme bekliyorum” dedi.
       Bir gazetecinin “Hükümet değişikliğine neden olur mu?” sorusu üzerine Özilhan, bu konuda bir yorum yapmak istemediğini, herkesin sağduyulu olduğunu, Türkiye’nin menfaatleri neredeyse TBMM’nin de bu kararı en doğru şekilde vereceğini belirtti.
       Özilhan, “Bu hükümet tek parti hükümeti. Türkiye o açıdan şanslı. Senelerdir siyasi istikrar diyoruz. Ama iktidara geldiklerinde üç önemli konuyu kucaklarında buldular ki Türkiye’nin 30-40 yıldır çözemediği sorunlar bunlar. Kıbrıs, AB üyeliği ve Irak konusu gündeme geldi” diye konuştu.
       
PAZARLIK DOĞAL
       Özilhan, bir gazetecinin Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin “At pazarlığı”na dönüştüğüne ilişkin eleştirileri hatırlatması üzerine, TÜSİAD olarak önemli adım attıklarını, Washington temsilcilerinden bu mesajı aldıklarını ve buna karşı da gerek medyaya gerekse Washington idaresine birtakım ikazlarda bulunduklarını söyledi.
       Bir bildiri yayınladıklarını belirten Özilhan, “Buna biraz da sebep olan Amerika. 1991 yılına döndüğümüzde Türkiye’ye verilen birtakım taahhütlerin yerine getirilmediğini gördük. Oturup bunu bir programa bağlamayı, hem askeri hem siyasi... Neticede siyasi olarak da terörden Türkiye çok büyük bir sıkıntı çekti. İşin içinde olmadığı için de kontrol edemedi” dedi.
       Bir başka soru üzerine de Özilhan, Türkiye’nin 1991 krizinden çok büyük dersler aldığını belirterek, “1991 krizinde gördük ki durduramadık. 2003’te de durduramıyorsak olmamız gereken yerde olup en az zararı sağlayabilecek bir yapı içinde olmamız gerekir diye düşünüyorum. Şimdi konuşulan rakamlar birinci etapta alınan hibe ve sağlanan kredi ile asgariden Türk ekonomisinin en büyük sorun olan iç borç çevirmede bir sorun olmayacak diye düşünüyorum. Ve faizlerin düşmesinin kuvvetli bir ihtimal olduğunu ve savaştan sonra Türkiye’nin önünün açılabileceğine inanıyorum” dedi.
       
“Yoksa Köprü’den atlarım”
       TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Türkiye’de Girişimcilik” konulu raporunun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye’de öyle bir bürokrasi var ki bazen Boğaz Köprüsü’nün üzerine çıkıp (Şunu düzeltin yoksa kendimi Boğaz Köprüsü’nün üzerinden atarım) diyesim geliyor içimden” dedi.
       Özilhan, TÜSİAD’ın girişimciliğin ekonomik büyümeye olumlu katkıda bulunduğunu vurguladı. Yeni girişimlerin piyasadaki rekabet baskısını artırarak, diğer firmaları etkinliklerini iyileştirmeye ya da yeniliklere yönelmeye zorladığına işaret eden Özilhan, girişimciliğin, sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın yakından ilgilendiği bir konu olduğuna dikkati çekti.
       Türk sanayinin girişimcilik gücünün artması, AB üyeliğine hazırlanan Türkiye’nin üyelik sonrasında AB’ye uyumunun kolaylaşması açısından da büyük önem taşımaktadır. Ekonomik performans ölçütü olarak kişi başına düşen gelir düzeyi ve istihdam oranı esas alındığında, AB ölçülerine yaklaşabilmemiz için gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha yenilikçi ve üretken olmamız gerektiği açıktır.”
       
TÜSİAD, IRAK KRİZİNİ MASAYA YATIRACAK
       Bu arada TÜSİAD ve Boğaziçi Üniversitesi Dış Politika Forumu, “Irak Krizi: Askeri Müdahale ve Siyasi Gelecek” konulu bir seminer düzenleyecek.
       İstanbul’da yarın gerçekleştirilecek toplantının açılış konuşmasını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan yapacak.
       Toplantının birinci oturumunda, “Irak’a Olası Müdahale: Siyasi ve Askeri Tezler” konusu ele alınacak. MİT eski Müsteşarı, emekli Büyükelçi Sönmez Köksal’ın da konuşmacı olarak katılacağı ikinci oturumda ise “Irak’ın Siyasi Geleceği ve Türkiye” konusu tartışılacak.
       
   
MSNBC News "Köprü kredisi ABD mevzuata uygun"
MSNBC News TOBB: Yardımla borçlar ödensin
MSNBC News Babacan: Desteğin boyutu 24-30 milyar dolar
MSNBC News Şener: ABD, yardımda IMF rolünde ısrarlı
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları