Home page
Haber Menüsü


Patriot ve AWACS’lar Türkiye’de  
Hatay’ın İskenderun Limanı’na, “Rozano” ve “Gute” isimli gemilerle taşınan Patriot hava savunma füze sistemleri, kurulacakları şehirlere doğru bu sabah saatlerinde yola çıkartıldılar.  
   
 
 
   
İskenderun
NTV
 
    27 Şubat—  Türkiye’nin savunmasında kullanılacak AWACS erken uyarı uçakları da Konya’ya geldi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İskenderun Deniz Destek Kıtaları Komutanlığı’ndan yola çıkan ilk füzeler, Diyarbakır ve Batman’a götürülüyor. Gemilerden füze indirme çalışmaları da hızla devam ediyor. Türkiye’ye, 100 civarında patriot füzesinin getirilmesi bekleniyor.
       Hollanda’nın Vlissingen Limanı’ndan 18 Şubat’ta hareket eden ve dün Hatay’ın İskenderun Limanı’na yanaşan Ro-Ro gemisi “Rozano”dan, dün sabah başlatılan boşaltma işlemi kapsamında, Patriot hava savunma sistemleri iskele alanına indirildi. Rozano’dan ayrıca, ağır nakliye araçları ve ambulansların indirildiği ve bunların İskenderun Deniz Destek Kıtaları Komutanlığı’na nakledildikleri görüldü. “Rozano” ile birlikte aynı tarihte ve aynı limandan hareket eden Ro-Ro gemisi “Gute”nin ise işlemlerinin tamamlanması için körfezdeki bekleyişi sürüyor.
       
HOLLANDALI ASKERLER ADANA’DA
       Hollanda’nın gönderdiği Patriot hava savunma sistemlerinde görev yapacak askeri personelin ilk kafilesi, dün Adana’ya geldi. Eindhoven askeri havaalanından kalkan ve 210 askeri personeli taşıyan uçak saat 15.15’de İncirlik Üssü’ne indi. Yaklaşık 150 kişilik bir grubun daha hafta sonuna kadar Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
       Patriot hava savunma sistemleri Diyarbakır ve Batman’da konuşlandırılacak ve Yarbay Erik Abma komutasında toplam 360 Hollandalı askeri personel görev yapacak. Hava savunma sistemleri altı aylık bir süre için Türkiye’ye gönderildi, ancak gerekli görüldüğü takdirde bu süre uzatılabilecek.
       Bu arada, daha önce Adana Havaalanı’na ineceği bildirilen uçak, alınan karar gereği son anda İncirlik Üssü’ne yönlendirildi. Adana Havaalanı’na askeri amaçlı personel ve kargo uçaklarının iniş-kalkışına ilişkin plan ve programların iptal edildiği kısa bir süre önce bildirilmişti.
       
AWACS’LAR KONYA’DA
       Türkiye’nin savunmasında kullanılacak AWACS erken uyarı uçakları da dün Konya’ya geldi. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gelen bir AWACS erken uyarı uçağı ile teknik malzemelerini taşıyan bir kargo uçağı, Üs Komutanı Tuğgeneral Osman Yıldırım tarafından karşılandı. AWACS uçağıyla Alman Tümgeneral Dora da, Konya’ya geldi. Uçaklar, basın mensuplarına da gezdirilerek teknik donanımları hakkında bilgi verildi. 17 kişilik ekibin görev yaptığı AWACS uçakları havada 8 saat boyunca kalabiliyor.
       Boeing 707 uçakları temel alınarak geliştirilen AWACS havadan erken uyarı uçakları, her türlü hava koşulunda gözlem, komuta, kontrol ve iletişim alanında ihtiyaç duyulan verileri komutanların kullanımına sunuyor. Birinci Körfez Savaşı’nda kendini ispatlayan sistem 320 kilometre ötedeki uçakları tespit edebiliyor.
       
AWACS’LARIN NATO’DAKİ YERİ
       Aralık 1978’de NATO Savunma Planlama Komitesi’nin, NATO’nun hava komuta-kontrol ve gözlem ihtiyaçları için, kendi erken ikaz hava platformlarına sahip olması gerektiği kararını almasının ardından, Ekim 1980’de, NATO Hava Erken İkaz Güç Komutanlığı Karargahı oluşturuldu.
       Karargaha ilaveten, biri Almanya’daki Geilenkirchen’de diğeri ise İngiltere’deki Waddington hava üssünde konuşlu iki birim daha kuruldu. Üç adet ileri operasyon üssü olarak ise Türkiye, Yunanistan ve İtalya, ayrıca yedek görev bölgesi olarak da Norveç seçildi.
       Merkezi Almanya’da bulunan E-3A biriminde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 NATO ülkesinin finansman ve personel desteğiyle 18 AWACS uçağı ve 3 adet Boeing 707 kargo uçağı görev yapıyor. İngiltere’de konuşlu E-3D biriminde ise İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri personelinin görev yaptığı 6 uçak faaliyet gösteriyor.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları