Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Guinness Dünya Rekorları
 
Hiç aklımda yokken, bir aile dostumun şu sıralar Amerika’da okuyan oğlu, geçenlerde bana bir ‘e-mail’ atmış; “Guinness Dünya Rekorları” kitabının 2003 baskısını bulursan getir” deyiverdim.
 
NTV-MSNBC
 
23 Şubat—  Eskiden bir yakınım Amerika’ya okumaya gittiğinde, yurda döneceği zamanı, yaz başlarını ya da yarı yıl tatillerini ondan çok ben iple çekerdim. Neden mi? Gelirken o vakitler buralarda bulamadığım spor malzemelerinden (çoğunlukla da ayakkabılardan) birini bavuluna atsın, getirsin diye. Biriktirdiğim harçlığın boyutuna göre hangi modeli, hangi rengi rica edeceğime karar verir, gecenin bir vakti açacağım telefona yoğunlaşırdım. Malûm, gece konuşmaları daha ucuza patlardı.

   
 
       
    MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -5-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -4-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -3-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -2-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Allah’tan artık ‘e-mail’ var.
       Hiç aklımda yokken, bir aile dostumun şu sıralar Amerika’da okuyan oğlu, geçenlerde bana bir ‘e-mail’ atmış. “Tayfun Abi, gelirken ne getireyim?” diye sormuş. Birkaç mesajlık nazlanmadan sonra “Guinness Dünya Rekorları” kitabının 2003 baskısını bulursan getir” deyiverdim.
       Şu anda elimde.
       Rekorların bir kısmı gerçekten bir âlem. Sadece onlardan bir derleme yapsam 100 bölümlük yazı dizisi olur!
       Şimdilik futbolla ilgili bölümden birkaç tanesini bu yazıya malzeme yapmaya karar verdim. Ayrıca, bir süredir yazılarımın sonunda yer verdiğim “Salaklık Tarihi” kısmına, bundan böyle Guinness rekorlarıyla devam etmeyi düşünüyorum.
       Umarım öylesi daha çok hoşunuza gider.
       
DÜNYA KUPASI TARİHİNDEN BİRKAÇ REKOR...
       En genç ve en yaşlı oyuncular:
       
Norman Whiteside, 17 Haziran 1982’de, Yugoslavya’ya karşı Kuzey İrlanda Milli Takımı’nın formasını giydiğinde 17 yaşından sadece 41 gün almış.
       Kamerun’lu Roger Milla ise yine bir Haziran gününde, Guinness Rekorları’na bu kupada oynayan en yaşlı oyuncu olarak adını yazdırmaya hak kazanmış. 28 Haziran 1994’te Kamerun formasıyla Rusya’ya karşı oynayan Milla, o gün 42 yaşından 39 gün almış. Üstelik o maçta bir de gol atmayı başardığı için aynı zamanda kupa tarihinin gol atan en yaşlı oyuncusu olma unvanını da elinde bulunduruyor.
       En genç yaşta gol atan oyuncu ise Edson Arantes do Nascimento, nâmı diğer, Pele. O da 19 Haziran 1958’te İsveç’e gol attığında sadece 17 yaşındaymış.
       Kupaya en çok katılan oyuncu:
       
Bu rekor iki oyuncu arasında paylaşılıyor. Bir tanesi, 1950 - 1966 arasında oynanan 5 kupaya katılan Meksika kalecisi Antonio Carbajal; diğeri ise Alman Lothar Matthäus. O da 1982 - 1998 arasında oynanan 5 kupada birden yer almış. Matthäus’un bir başka rekoru da en fazla maçta yer alan oyuncu olması. Kaleci Carbajal 5 kupada sadece 11 maç oynamışken o, 25 maç oynamış.
       
DÜNYA FUTBOLU...
       Dünyada en fazla milli olmuş oyuncu :
       
Mısır Milli Takımı’ndan Hossam Hassan 1985’ten 2002’ye kadar tam 160 kez milli olmuş.
       (Bu rakam, en fazla milli olan oyuncumuz Ogün Temizkanoğlu’nun yaklaşık iki katı anlamına geliyor.)
       En fazla gol atan kaleci:
       
Paraguay kalecisi José Luis Chilavert bu rekorun uzak ara sahibi. Çoğunluğu penaltıdan olmak üzere Paraguay Ligi’nde ve milli maçlarda attığı gollerin toplamı : 54. Chilavert, aynı zamanda Dünya Kupası elemelerinde de gol atabilen tek kaleci. O rekorluk golü de 1997’de Arjantin’e atmış.
       En fazla maç yapan kaleci ise İngiliz Peter Shilton. Dile kolay, 1,005’i ligde olmak üzere tam 1,389 maç kalede durmuş.
       Art arda en fazla “hat trick” yapan golcü:
       
Bu ilginç rekor da Japon golcü Masashi Nakayama’ya ait. 1998’te bir maçta 5 gol atmış ardından gelen 3 resmi maçta da en az “hat trick” yaparak 4 maçta toplam 16 gol kaydedip kırılması güç bir rekora imza atmış.
       Bayanlar futbol maçında alınan en farklı sonuç:
       
Willenhall Town Ladies ile Burton Brewers 4 Mart 2001’de karşılaşmışlar ve Willenhall Town’ın skorer bayanları maçı 57-0 kazanmış! (Yaklaşık bir buçuk dakikada bir gol! Pes!)
       En fazla seyirci:
       
Bu alandaki rekor bir Dünya Kupası maçına ait. 1950’de Brezilya ile Uruguay’ı karşı karşıya getiren maçta Rio’daki Maracana Stadı’na 199,854 biletli kişi girmiş.
       Bir maçta en fazla penaltı kaçıran oyuncu:
       Bu talihsiz rekorun sahibi bir Arjantinli. 1999’da oynanan Kolombiya-Arjantin maçında Martin Palermo tam 3 penaltı birden kaçırmayı becermiş. İlki direğe çarpmış, ikincisi avuta çıkmış, üçüncüsünü de kaleci kurtarmış. Tahmin edeceğiniz gibi, o maçı Kolombiya kazanmış.
       Art arda en fazla lig şampiyonu olan takım:
       
Lübnan’ın Al-Ansar Kulübü 1988-1999 yılları arasında her sezon (11 kez) şampiyon olarak bu rekora adını yazdırmış.
       En pahalı madalya:
       İngiliz kaleci Gordon Banks’ın 1966 Dünya Kupası’nda kazandığı madalya 35 yıl sonra satışa çıkarılmış ve tam 177,280 Amerikan Doları’na alıcı bulmuş.
       En uzun süre gol yemeyen milli kaleci:
       Dino Zoff 1972’den 1974’e kadar oynadığı milli maçlarda tam 1,142 dakika gol yememeyi başarmış.13 sayısının uğursuzluğu Zoff’u da çarpmış olsa gerek! 1,142. dakika 13. maça denk geliyor. 18 dakika daha dayanamamış!
       En kilolu kaleci:
       1900’lerde İngiltere Milli Takım kalesini de koruyan “Fatty” lakaplı Willie Foulke, aktif sporculuk dönemine 141 kilo olarak başlamış, 165 kilo ile jübile yapmış! (Merak edenler için “Fatty”nin boyunun kaç olduğunu da belirtelim : 1.90 m)
       Şimdilik bu kadar... Dışarıda lapa lapa yağan kar, fena halde “seyretsene beni” demekte...
       
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları