Home page
Haber Menüsü


ABD ve Türkiye pazarlığı sürüyor
 
Beyaz Saray, Türkiye’nin karar verme zamanı geldiğini söylerken, Hükümet, önem verdiği konularda ABD’den henüz yanıt alamadığını belirtiyor.  

 
Washington/Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
19 Şubat—  Türk-Amerikan ilişkilerinde kritik günler yaşanıyor. ABD’nin Türkiye’ye Irak operasyonuna destek vermesi konusunda baskısı artarken, Başbakan Gül, “Bizim önem verdiğimiz konular var; Amerika’dan henüz bir yanıt gelmedi” diyerek tezkerelerin Meclis’e gönderilme tarihinin gelecek yanıta bağlı olduğu mesajını verdi.

   
 
       
    MSNBC News "Önce mutabakat, sonra tezkere"
MSNBC News Arınç: Tezkere yarın Meclis'e gelmeyecek
MSNBC News Gül: Hiçbir ülke hemen 'evet' demez
MSNBC News Tezkereler gelecek haftaya kaldı
MSNBC News Denetçiler El-Samud füzesi buldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Türkiye’nin ülkesine Irak savaşına destek olup olmayacağı konusunda karar verme zamanının geldiğini söyledi. ABD Başkanı Bush da, Türkiye ile yardım paketi üzerinde anlaşma sağlanacağından emin olduğunu belirtti. Beyaz Saray, Türkiye’nin olası Irak savaşında ABD’ye destek konusunda karar verme zamanının geldiğini bildirdi.
       ABD Başkenti’nden edinilen bilgilere göre, Washington yönetimi yaklaşık 26 milyar dolarlık ekonomik yardım paketi karşılığı Türkiye’den Irak savaşına destek bekliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Ankara’nın Washington’a destek vermesi istendi.
       Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, “Bu, şu ya da bu şekilde yakın bir zamanda çözüme kavuşacak. Türkiye ile bir dost olarak çalışmaya devam ediyoruz. Ancak karar verme zamanı. Nihai sonucun ne olduğunu öğreneceğiz” dedi.
       
’BUSH TÜRKİYE’NİN DURUMUNU ANLIYOR’
       Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Irak konusunda Türkiye’nin zor bir kararla karşı karşıya olduğunu, ancak Amerikan Başkanı George Bush’un bunu anladığını söyledi.
       Bir gazetecinin, “Türkiye, yardım paketi için mi pazarlık yapıyor?” sorusu üzerine Fleischer, “Başkan Bush, Türkiye’nin içinde bulunduğu zor pozisyonu anlıyor. Türkiye önemli bir kararla karşı karşıya” dedi.
       Beyaz Saray Sözcüsü, Türkiye’nin kararının, Amerika’nın istediğinin tersi yönünde olması halinde ne tür bir önlem alınacağı yolundaki soruya ise “Başkan Bush, Türkiye’nin son kararının ne olacağını bekliyor. Şu anda ilk yapılması gereken, bekleyip ne olduğunu görmek” yanıtını verdi.
       Fleischer, Türkiye’ye önerilen yardım paketinin miktarıyla ilgili bir soruya da “Biz bu konularda hem Türkiye hem de Kongre ile görüşmeye devam ediyoruz. NATO olmadan Türkiye’yi korumanın bedeli daha ağır olacaktı. Ama şimdi NATO’nun koruması var. Amerika, Türkiye’nin hak ettiği korumayı görmesini istiyor” cevabını verdi.
       
BUSH: ANLAŞMA SAĞLANACAĞINDAN EMİNİM
       ABD Başkanı George W. Bush da, Türkiye ile kabul edilebilir bir yardım paketi üzerinde anlaşma sağlanacağından emin olduğunu söyledi. Bush, Türkiye’nin ABD hükümetinden daha iyi bir dostu olamayacağını belirterek, Ankara ile Washington’un yapılacak anlaşmanın ayrıntıları üzerinde çalışmaya devam ettiğini belirtti.
       
ERDOĞAN: TALEPLERİMİZ İYİ NİYETLE KARŞILANMALI
       AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye ile stratejik müttefikliği, ABD için anlam ve hassasiyeti taşıyorsa ABD taleplerimizi iyi niyetle karşılamalı” diyerek, aksi durumda ortaklık ve dostluğun sürekli bir tarafın taviz vermesi haline dönüşeceğini vuguladı.
       Başbakan Gül, “Bizim önem verdiğimiz konular var; Amerika’dan henüz bir yanıt gelmedi” diyerek tezkerelerin Meclis’e gönderilme tarihinin gelecek yanıta bağlı olduğu mesajını verdi.
       
GÜL: ABD HENÜZ YANIT VERMEDİ
       Başbakan Abdullah Gül ise, AB zirvesi için gittiği Brüksel’den dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Gül, asker bulundurma ve gönderme ile ilgili tezkerelerin Meclis’e gönderilme zamanlaması ile ilgili soruları yanıtladı.
       Gül, Irak konusunda AB’ye üye ve aday toplam 28 ülkenin ortak tutum belirlediğini ve bu konuda kuvvete başvurmanın son çare olarak öngörüldüğünü söyledi.
       AB zirvesinin Irak konusunda Avrupa’da yaşanan görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda yararlı olduğunu belirten başbakan asker bulundurma ve gönderme ile ilgili tezkerelerin ne zaman Meclis’e gönderileceğine ilişkin sorularla karşılaştı.
       Gül, “Bizim önem verdiğimiz konular var onlara henüz bir yanıt gelmedi” diyerek tezkerelerin zamanlamasının da buna bağlı olacağının mesajını verdi.
       Gül, ay sonunda yapılması planlanan MGK’nın daha öne çekilmesi gündemde mi sorusuna ise, “Gerekirse olur” yanıtını verdi.
       Gül bir soru üzerine de İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kendisine gönderdiği mektubun Irak ile ilgili olup bitenler konusunda bir değerlendirmeyi içerdiğini belirtti.
       
KOMŞU ÜLKELERE GÖÇ UYARISI
       Brüksel’de Ankara- Washington hattındaki müzakereleri de değerlendiren Başbakan Abdullah Gül, “Hiçbir bağımsız ülke gelişigüzel hareket etmez” dedi.
       Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox’la görüşen Başbakan Gül, AB üyesi ülkeleri Irak’a yönelik bir müdahalenin ardından doğabilecek göç olasılığına karşı uyardığını söyledi.
       Savaşın son çare olduğunu yineleyen başbakan “Yapılacak hâlâ çok şeyin olduğuna inanıyorum” dedi.
       ABD ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Gül, “Her ülke, kendi kararını verecektir ve her ülke bu karanı verirken toplumunu dikkate alacaktır. Hiçbir bağımsız ülke gelişigüzel hareket edemez” diye konuştu.
       
PAZARLIKLAR SÜRÜYOR
       Ankara ve Washington’da yapılan pazarlıklarda ise iki seçenek öne çıktı. Türkiye askeri, siyasi ve ekonomik taleplerini ABD’ye iletirken ABD ise “6 milyar dolarlık hibe ve borç silinmesi” ile “20 milyar dolarlık düşük faizli, uzun vadeli kredi” seçeneklerini sundu.
       Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin dün Türkiye’nin ABD’ye ekonomik askeri ve siyasi taleplerini içeren bir paketin sunulduğunu söyleyerek “Onun cevabını bekliyoruz. Müspet olursa biz de adımlar atarız” demişti.
       Washington’un dün sunduğu ilk planda ise yarısı hibe, diğer yarısı da askeri borçların silinmesini öngören 6 milyar dolarlık yardım paketi önerilmişti.
       ABD’nin diğer önerisi ise düşük faizli uzun vadeli 20 milyar dolar civarında kredi verilmesini öngörüyordu.
       Türkiye ayrıca varılacak bir mutabakatın kağıda dökülerek resmileştirilmesini de şart koşuyor. Ancak ABD de buna sıcak bakmıyor.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları