|
|
|
Dönem Başkanı Yunanistanın Başbakanı Kostas Simitis, Avrupa Birliği liderlerinin ABDyle yakın çalışma ve Irak ile işbirliğine ulaşmak için askeri yapılanmanın devam etmesi yönünde karar aldıklarını bildirdi.
GÜÇ SON ÇARE OLMALI
Birleşmiş Milletler Silah Denetçilerine daha fazla zaman verilmesi de istenen bildiride, Irakın işbirliği yapmaması durumunda denetlemenin sonsuza dek süremeyeceği belirtildi.
Iraka karşı güç kullanılmasının son çare olduğu ifade edilen bildiride, Savaş kaçınılmaz değil. Güç sadece son çare olarak kullanılmalıdır ifadesi yer aldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da Avrupadaki küçük krizin aşılmış gibi görüldüğünü söyledi. Ortak bildiride, Türkiyenin bölgedeki barış girişimlerine de destek verildi.

Chirac imzacı adaylara sert çıktı

ADAYLARDAN BİLDİRİYE DESTEK
ABye aday 13 ülke de, birliğin, Irak, silahsızlanma konusunda işbirliği yapmazsa savaş tehlikesi yaratır şeklindeki uyarısını destekledi. Yapılan ortak açıklamada, Birliğe kabul edilen ve aday olan 13 ülkenin hükümet başkanları, Avrupa Konseyinin 17 Şubatta yaptığı olağanüstü oturumda kabul edilen kararların içeriğiyle aynı görüşteler denildi.

NATOda kriz çözüldü

ABDE İKİ BLOK SANCISI
Avrupa ülkeleri, başını Fransa ve Almanyanın çektiği Amerikan karşıtı blok ile İngilterenin öncülüğündeki Amerikan yanlısı blok olarak ikiye bölünmüş durumda. İspanya, İtalya, Portekiz, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristanın da İngilterenin, yani ABDnin yanında yer aldıklarını ilan etmeleri ile bu bölünmüşlük daha da pekişmişti. ABnin Irak konulu zirvesinin amacı bu bölünmüşlüğü gidermekti ancak oldukça yuvarlak ifadelerin yer aldığı bir bildiriyle sonuçlanan zirvenin bu hedefe ulaşamadığı belirtiliyor. |
|