Home page
Haber Menüsü


Önümüzdeki 2-3 yıl içinde turizm sektöründe yabancı yatırımcıların yoğun olarak görüleceği belirtiliyor.
Soros turizm yatırımına hazırlanıyor
Türk turizmi yabancıların iştahını kabartıyor. Ünlü spekülatör Soros’un sahibi olduğu Quantum Fonu’nun da aralarında bulunduğu fonların Türkiye’de turizme yatırım yapmak istediği haberlerinin, şirket birleşme ve satın almalarını hızlandırması bekleniyor.
Antalya
AA
    14 Şubat—  Dünyada, 1990’ların sonunda doruk noktasına ulaştıktan sonra 2002 yılından itibaren hız kesen turizm sektöründeki şirket birleşmeleri Türkiye’de ise hareketleniyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Yatırımcının gözde sektörü turizm
MSNBC News Turizm henüz Irak'tan etkilenmedi
MSNBC News Turizm 2005'den sonra canlanacak
MSNBC News Turizmde gelir artırıcı önlemler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Akdeniz Turistik Otelciler Birliği’nin (ATOB) yayın organı “Resort Dergisi”nin Mart ayında yayınlanacak sayısı için Turizm Yayıncısı Ekin Yazım Merkezi Araştırma Birimi’nce yapılan araştırmada, Türk turizmde şirket birleşmelerinin önümüzdeki dönemde hızlanacağı belirlendi.
        Araştırmada, yabancı şirketlerin Türkiye’de yapacağı şirket satın almalarına danışmanlık hizmeti veren danışmanlık firmaları yetkililerinin görüşlerine de yer verildi. Danışmanlık firması yetkilileri, Türkiye’nin turizmde artık bir marka haline geldiğini ve önünün açık olduğunu, buradan hareketle de önümüzdeki 2-3 yıl içinde turizm sektöründe yabancı yatırımcıların yoğun olarak görüleceğini ifade ettiler.
        Danışmanlık şirketlerinin yöneticileri, turizmde şirket birleşmeleri ve satın almalarının daha çok konaklama tesisleri alanında yaşanacağına dikkat çekerek, dünyaca tanınmış borsa spekülatörü George Soros’un Türkiye’de turizm sektörüne yatırım yapmak isteğine ilişkin girişimlerini hatırlattılar.
        Soros’un, sahibi olduğu Quantum Fonu için Türkiye’de otel taşınmazı satın almak istediği ve bu amaçla 100 milyon dolarlık bir kaynak ayırdığı kaydedilirken, Soros’un, geçen yıl eylül ayında satışa çıkarılan Taksim Otelcilik bünyesindeki tesislere talip olduğuna da işaret edildi.
       Yabancı fonlara danışmanlık hizmeti veren firmaların yöneticileri, Türkiye’de turizm alanına yalnız Soros’un değil, başka yatırım fonlarının da girmek istediğini belirttiler.
        Türkiye’de turizm alanında şirket satın almak isteyen ya da doğrudan yatırım yapmak amacında olan yabancı firmaların tur operatörlüğü ya da işletmecilik alanında değil daha çok varlık (asset) alanında yatırım yapmak istediğine dikkat çekilerek, yabancı yatırımcıların özellikle de zincir otellerle ilgilendikleri de bildiriliyor.
       
TÜRKİYE YÜKSELİŞ TRENDİ YAKALADI
       Danışmanlık şirketleri, yabancıların Türkiye’de turizmde şirket satın alma, özellikle de varlık yatırımı (asset) alanında yatırım yapma isteklerinin, Türkiye’nin turizmde yakaladığı yeniden yükseliş trendiyle ilişkili olduğunu söylüyor.
       Araştırmada, yabancı firmaların Türkiye’de turizm alanında yatırım yapma isteğini artıran bir etkenin de HVS International adlı kuruluşun yaptığı araştırmadan kaynaklandığı vurgulandı.
        HVS’nin söz konusu araştırmasında, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesindeki otellerin Avrupa’nın belli başlı ülkelerine göre değerlerinin daha hızlı yükseldiği belirtiliyor.
       Araştırmada dünyanın belli başlı şehirlerindeki 5 yıldızlı otellerin bilançoları üzerinden yapılan hesaplamalara göre İstanbul’daki otellerin değer artışı yüzde 11 iken, bu oranın Avrupa’da ortalama yüzde 7.6 olduğu belirtiliyor.
       HVS International’ın araştırmasında otellerin kazandığı değer sıralamasında İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller 1999 yılında 28’inci sırada iken, 2001’de büyük bir sıçrama yaparak 9’uncu sıraya yerleştiğine dikkat çekiliyor.
       
KİM KİMİNLE BİRLEŞTİ?
       Son dönemde turizm sektöründe gerçekleşen şirket birleşmeleriyle ilgili bilgilere de yer verilen araştırmada şu bilgilere yer verdildi:
       “Robinson Turizm A.Ş’nin satın aldığı BKS Turizm Yatırımları A.Ş., Göynük Enternasyonal Otelcilik ve Turizm A.Ş., Royal Marmaris Turizm İşletmeciliği A.Ş. ile Sarıville Turistik Tesisler A.Ş’yi devralmak için genel kuruldan tavsiye karar alındı. Bu arada, Robinson Turizm A.Ş’nin Mesa Mesken Sanayi A.Ş’ye ait Antalya-Belek’teki Belpark’ı satın almasıyla ilgili işlemler onaylandı.”
       
TESCİL EDİLEN BİRLEŞMELER
       Benzer biçimde alımı daha önce gerçekleşmiş olan Camelena Seyahat Acentası’nın First Choice’ün bünyesinde yer aldığı İspanyol merkezli Barcelo’ya devrine ilişkin resmi işlemler tamamlandı. Böylece Barcelo bünyesindeki İngiliz tur operatörü First Choice, iki yıl önce satın aldığı Tentur’un yurtdışındaki birimlerinden sonra Türkiye’de de Camelena’yı bünyesine katmış oldu.
       Belek’te geçen yıl hizmete açılan Cornellia Delüx Otel ile sektöre adım atan Diler Turizm Yatırımları da aynı grupta yer alan Yazıcı Demir Çelik Sanayi ile birleştirilerek tek şirket haline dönüştürüldü.
       
ÖNCEKİ SATIN ALMA VE BİRLEŞMELER
       Türkiye’de turizm alanında son iki yılda yaşanan önemli şirket birleşme ve satın almaları arasında Almanya’daki Nazar’ın First Choice, Avusturya’daki Gulet’in de TUI tarafından satın alınması bulunuyor.
       Turizmde yaşanan bir başka şirket birleşme ve satın alması da, REWE grubu ile Mastur arasında yaşandı. Almanya’nın üçüncü büyük grubu olan REWE, bünyesindeki ITS hisselerinin çoğunluğu kendisine ait olan Mastur’a ortak oldu.


       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları