Home page
Haber Menüsü


e-posta göndermek için tıklayın
 
Irak’ın geleceği Ankara’da tartışılıyor
 
Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerde, harekat sonrasında Irak’ın yönetim yapısının nasıl olacağına ilişkin seçenekler de masaya yatırılıyor.
 
Ankara
NTV
 
5 Şubat—  Ankara’nın, federal bir Irak çözümüne temelde karşı olmamakla birlikte, federal bölgelere tanınacak yetki ve sorumlulukların genişliğine itirazları var.

   
 
       
    MSNBC News Talabani:Ortak bilidiri yayınlanabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara-Washington hattında, bir yandan Irak harekatının askeri planlamalarına yönelik çalışmalar yapılırken, diğer yandan da harekat sonrası oluşacak yeni yönetim biçimi de masaya yatırıldı. Irak muhalifleri ile ABD’nin federal bir çözümden yana olduğu resmen Ankara’ya da iletildi.
       
ANKARA’NIN İTİRAZLARI
       Dışişleri Bakanlığı ve askeri kanatta yapılan değerlendirmeler, Ankara’nın temelde federal bir yapıya karşı olmadığı yönünde. Ankara, dünyada birçok federal yönetim biçimi örnekleri varken, Irak’ta buna karşı çıkmanın pratikte bir anlamı olmayacağını düşünüyor. Ancak Irak’ta oluşacak federatif bir yapının içeriğinin nasıl olacağı noktasında Ankara’nın bazı itiraz noktaları bulunuyor.
       Edinilen bilgiye göre Ankara, Şii, Arap ve Kürtler için öngörülen üçlü bir federatif yapıda, federal bölgelere, ileride Irak’ın parçalanmasına yol açabilecek geniş yetki ve sorumluluklar verilmesini istemiyor. Ankara, güçlü bir merkezi otoriteye bağlı, yetki ve sorumlulukları sınırlı bir yapıyı savunuyor. Oluşacak merkezi yönetimde Kürt, Arap ve Şii’lerin yanı sıra merkezi yönetimde mutlaka Türkmenlerin de güçlü biçimde temsilini şart koşuyor.
       
YAZILI GÜVENCE TALEBİ
       Ankara, Washington yönetiminin harekat sonrası oluşacak yeni rejimde Irak’ın kesinlikle parçalanmayacağına yönelik sözlü güvencelerini de yeterli bulmuyor. Türkiye, oluşacak yapının şimdiden belirlenerek, yazılı kesin güvencelere bağlanmasını ve Irak’taki tüm grupların da buna uyacaklarını yazılı olarak taahhüt etmelerini talep ediyor.
       
ABD İLE MUTABAKAT ZAPTI İMZALANACAK
       Öte yandan Ankara’da temaslarda bulunan ABD Başkanı George Bush’un Irak Danışmanı Zalmay Halilzad, Türkiye ile ABD arasında Irak’ın geleceği konusunda bir mutabakat zaptının imzalanacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç da ABD ile Türkiye arasında Irak konusunda imzalanacak anlayış birliği muhtırasının, siyasi olduğu gibi askeri ve ekonomik yönlerinin de bulunduğunu söyledi.
       Zaptın içeriği ile ilgili soruları yanıtsız bırakan Zalmay Halilzad, Türkiye’nin, ABD’nin yaşamsal önemde bir stratejik müttefiki olduğunu belirtti. Türkiye ve Kuzey Iraklı gruplar arasında 6 Şubat Perşembe günü yapılacak toplantıya katılmak üzere Ankara’ya gelen ABD Başkanı George Bush’un Irak Danışmanı Zalmay Halilzad, Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Uğur Ziyal ile yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yaptı.
       Bakanlık’tan ayrılırken Türkiye ile ABD arasında bir mutabakat zaptı imzalanacağını açıklayan Halilzad, “ABD ile Türkiye arasında Irak’ın geleceği konusunda siyasi sürece ilişkin imzalanacak mutabakat zaptı için bir alt komite oluşturmaya karar verdik” dedi.
       
DIŞİŞLERİ: ANLAŞMANIN EKONOMİK YÖNÜ DE VAR
       Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç da ABD ile Türkiye arasında Irak konusunda imzalanacak anlayış birliği muhtırasının, siyasi olduğu gibi askeri ve ekonomik yönlerinin de bulunduğunu söyledi.
       Yusuf Buluç, Irak konusunda operasyonel ihtimal planlamalarının yapıldığını açıkladı. Çalışmaların siyasi bir taahütte bulunulmadan gerçekleştirildiğini belirten sözcü, Hükümet’in barışçıl çözümden yana olan tutumunun değişmediğini vurguladı. Yusuf Buluç, Türkiye’nin NATO’nun güvenlik taahüdlerinden kuşku duymasına neden olacak bir gelişmenin olmadığını da söyledi. Bununla birlikte ABD tarafından sunulan paket konusunda gecikmeden karar alınması gerektiğinin de altını çizdi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları